x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget CC analizează Legea privind reţinerea datelor din reţele de comunicaţii

CC analizează Legea privind reţinerea datelor din reţele de comunicaţii

de Cristian Ionescu    |    07 Sep 2009   •   00:00

Curtea Constituţională analizează Legea privind reţinerea datelor din reţele de comunicaţii, pentru a stabili dacă încalcă articolul 28 din Constituţie referitor la secretul corepondenţei.



Normele de aplicare a Legii 298/2008 privind reţinerea datelor din comunicaţii vor fi adoptate printr-o hotărâre de Guvern până la finele anului 2009 şi vor intra în vigoare, cel mai târziu, până la 30 ianuarie 2010, s-a stabilit în luna martie.

Tribunalul Bucureşti, care judecă un litigiu comercial dintre firma de telefonie Orange şi Comisariatul pentru Societatea Civilă (CSC), a admis cererea ONG-ului care a susţinut că Legea 298/2008 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii încalcă articolul 28 din Constituţa României.

Textul din Constituţie prevede că "Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil".

În februarie, Guvernul a decis să amâne aplicarea Legii privind reţinerea datelor prelucrate în reţelele de comunicaţii electronice până la 31 decembrie 2009 şi promovarea, în acest interval, a unei ordonanţe de urgenţă, prevedere prevăzută într-un memorandum adoptat miercuri de Guvern. Măsura de suspendare a aplicării legii are la bază observaţii făcute Ministerului Comunicaţiilor care arată că, prin intrarea în vigoare a acestei legi, activitatea de urmărire penală este mult îngreunată şi chiar blocată.

Totodată, a mai fost criticat faptul că nu toţi furnizorii de servicii şi reţele publice de comunicaţii electronice pot asigura, prezent, gestionarea, în mod unitar, a procesului de reţinere şi prelucrare a datelor, fiind contestată şi aria infracţiunilor pentru care pot fi cerute date reţinute de către furnizorii de servicii de comunicaţii.

×