x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Grecia ar putea vinde catre Deutsche Telekom 5% din acţiunile OTE

Grecia ar putea vinde catre Deutsche Telekom 5% din acţiunile OTE

22 Apr 2009   •   00:00

Guvernul Greciei ar putea vinde catre Deutsche Telekom 5% din acţiunile OTE, prezent în România prin Romtelecom, Cosmote şi Germanos, tranzacţie care va majora participaţia grupului german la 30% plus o acţiune din capitalul operatorului elen de telecomunicaţii.

Un acord încheiat între autorităţile elene şi grupul german prevede că preţul de vânzare a acţiunilor va fi de 27,5 euro pe titlu, potrivit publicaţiei Kerdos, preluată de Forbes.Deutsche Telekom, cel mai mare jucător pe piaţa europeană a telecomunicaţiilor, deţine un pachet de 25% plus o acţiune din capitalul OTE, iar statul grec 25%.

În luna mai 2008, guvernul elen a încheiat un acord cu grupul german prin care a vândut acestuia 3% din acţiunile OTE, pentru 430 milioane euro, respectiv 29 euro pe titlu. Deutsche Telekom urma, potrivit acordului, să achiziţioneze de pe piaţă încă 2% din acţiunile operatorului de telefonie.

Documentul prevede, în plus, opţiunea guvernului elen de a vinde încă 5% din titlurile OTE la un preţ de 27,5 euro pe unitate. Preţul cifrează valoarea pachetului de acţiuni la 670 milioane euro. Opţiunea este valabilă 12 luni începând cu octombrie 2008. Autorităţile elene şi-au rezervat, de asemenea, dreptul de a vinde un alt pachet de 10% din acţiunile operatorului local de telefonie până în 2011.

În schimb, guvernul a acordat Deutsche Telekom dreptul de preempţiune pentru titlurile grupului elen care ar urma să fie vândute de stat.

OTE deţine 54,01% din capitalul Romtelecom, restul titlurilor (45,99%) revenind Ministerul Comunicaţiilor. Grupul elen mai deţine în România operatorul de telefonie mobilă Cosmote şi reţeaua de magazine IT&C Germanos.

×
Subiecte în articol: IT