x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Guvernul amână cu trei ani data încetării transmisiei analogice TV

Guvernul amână cu trei ani data încetării transmisiei analogice TV

12 Aug 2010   •   00:00

Am mai scăpat de-o grijă: Guvernul amână cu trei ani data încetării transmisiei analogice TV

Guvernul a decis să amâne cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, data încetării transmisiei analogice de televiziune, în banda UHF, decizie justificată prin scutirea cetăţenilor de a-şi achiziţiona noi echipamente în perioadă de criză şi asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori

Termenul stabilit de Guvern pentru încetarea transmisiei analogice TV era 1 ianuarie 2012.

Decizia de amânare a fost luată în şedinţa Guvernului, printr-o hotărâre care a modificat "Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală", aprobată în 2009.

Chiar dacă România a anunţat la nivel european că încetarea transmisiilor analogice de televiziune pe teritoriul ei se va încheia la 1 ianuarie 2012, Ministerul Comunicaţiilor, care a propus modificarea, susţine în actul normativ obţinut de Mediafax că încetarea transmisiilor analogice în banda UHF poate fi amânată după modelul Poloniei şi Bulgariei, care au stabilit să încheie acest proces la jumătatea anului 2015.

Prelungirea tranziţiei de la televiziunea analogică la cea digitală este justificată de Executiv prin "scutirea cetăţenilor de a-şi achiziţiona noi echipamente într-o perioadă economică dificilă" şi asigurarea unui termen "rezonabil" pentru operatorii economici de a se adapta noilor cerinţe tehnice într-un astfel de context.

"Măsura legislativă propusă este justificată şi proporţională, asigurând un termen rezonabil în care operatorii economici, producători şi vânzători de echipamente tehnologice vizate, să îşi adapteze conduita la noile cerinţe. Avem în vedere că amânarea implementării Strategiei până în 2015 lasă posibilitatea operatorilor economici de a se pregăti pentru noile tehnologii şi, în acelaşi timp, cetăţenii nu sunt obligaţi la cheltuieli suplimentare constând în achiziţionarea de noi echipamente tehnologice în această perioadă economică dificilă", se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

România îşi asumase anterior ca termen de finalizare a tranziţiei la transimisiunile digitale data de 17 iunie 2015.

În nota de fundamentare se precizează că amânarea termenului de realizare a tranziţiei serviciile de televiziune în format digital atrage după sine necesitatea abrogării HG 464/2010, act normativ în baza cărui Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a demarat procedurile de atribuire a două licenţe de TV digitală (multiplexe).

Contactat de Jurnalul Naţional, preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, s-a arătat "surprins", precizând că a aflat din media (...) şi că nu a primit spre avizare textul acestei Hotărâri de Guvern.

"Am aflat cu surprindere din media despre adoptarea unei Hotărâri de Guvern care ar putea influenţa decisiv procesul de trecere la televiziunea digitală în România. ANCOM nu a primit spre avizare textul acestei Hotărâri a Guvernului, astfel încât în acest moment nu cunoaştem prevederile acesteia", ne-a declarat şeful Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii. "De îndată ce conţinutul Hotărârii Guvernului ne va fi adus la cunoştinţă, vom stabili consecinţele juridice ce decurg din adoptarea unei astfel de decizii, precum şi modul în care acestea vor afecta derularea procedurilor de selecţie comparativă care au fost deja demarate de ANCOM în vederea acordării licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru pentru operarea primelor două multiplexuri de televiziune digitală terestră DVB-T pe teritoriul României", a adăugat preşedintele ANCOM.


ANCOM anunţase săptămâna trecută că termenul de depunere a ofertelor pentru acordarea primelor două multiplexuri de televiziune digitală terestră a fost prelungit cu două săptămâni, mutându-se de la 31 august la 17 septembrie.

Autoritatea a prelungit termenul de depunere a ofertelor la cererea mai multor companii dintre cele care au achiziţionat caietul de sarcini. Motivul este acela de "a putea fundamenta mai bine ofertele".

În perioada 2-9 iulie, şapte companii au cumpărat caietele de sarcini puse în vânzare de ANCOM pentru derularea procedurilor de selecţie comparativă de acordare a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru: SC RCS & RDS SA, SC Romtelecom SA, TDF S.A.S., Societatea Naţională de Radiocomunicaţii SA, Media Sat SRL, Österreichische Rundfunksender GmbH & Co KG (ORS) şi General Satellite Sofia. Dintre acestea, RCS & RDS şi General Satellite Sofia nu au cerut prelungirea termenului, după cum ne-au precizat reprezentanţii ANCOM.

×
Subiecte în articol: IT