x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Guvernul face economii să bage România pe net!

Guvernul face economii să bage România pe net!

de Alexandru Radescu    |    22 Feb 2010   •   00:00
Guvernul face economii să bage România pe net!
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional



Şi totuşi, există un rost în aşa-zisele economii bugetare ale Gu­vernului Boc. Ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, aşteap­tă de la rectificarea bugetară 22 de milioane de euro pentru două licitaţii în cadrul proiectului faraonic de digitalizare naţională, e-România.

Lansat în prezenţa premierului Emil Boc, în iunie 2009, porta­lul e-România (www.romania.gov.ro) a fost ambalat în explicaţii pompoase: un "sistem naţional coerent şi integrat pentru ser­vi­cii­le publice online dedicate cetăţenilor şi mediului de afa­ceri", care să simplifice procedurile administrative, să scadă bi­rocraţia şi să reducă costurile, să faciliteze plata taxelor, a im­pozitelor şi a altor servicii.

De fapt, aveam de-a face cu un portal online de un amatorism grosolan: incomplet (judeţe lipsă), greşeli grama­ti­cale sau de formulare, rezoluţie slabă a ima­gi­ni­lor, capturi de pe diverse site-uri din care nu se înţelegea mare lucru etc.

Ministerul a promis că până la sfârşitul anului 2009 vor fi operaţio­na­le 20 de servicii recomandate de UE, urmând ca pâ­nă la finele lui 2010 să fie funcţionale cel puţin 100 de servi­cii, timp în care por­talul va fi umplut cu informaţiile lipsă. Fa­cem un salt în timp, până în februarie 2010. Intrăm pe site şi ce aflăm de pe pri­ma pagină: (tot) stadiu de concept! Servicii func­ţi­­o­nale? Abia un link către sistemul electronic naţional (http://www.e-gu­ver­na­re.ro/).


LICITAŢIILE
Ceva-ceva tot a întreprins Ministerul Comunicaţiilor: a semnat contractele pentru două proiecte IT în valoare de peste 22 de milioane de euro, fiecare fiind o etapă în dezvoltarea portalului eRomânia. O a treia licitaţie a fost anulată în luna ianuarie. "Finanţarea eRomânia1 şi eRomânia2 este dependentă de virarea de la bugetul de stat a sumelor angajate de Ministerul Comunicaţiilor. Până la acest moment, ministerul nu a făcut nici o plată şi nici ofertanţii nu au demarat implementarea proiectelor, pentru că sumele necesare nu au fost incluse în bugetul instituţiei pe acest an. Dacă ministerul va primi sumele necesare prin rectificare bugetară, ofertanţii câştigători vor începe lucrările", a declarat vineri, pentru Mediafax, Andrei Săvulescu, director în cadrul MCSI.

Portalul cu informaţii despre localităţile din România, lansat sub denumirea eRomânia2, va fi construit de Omnilogic, câştigătoarea licitaţiei organizate în noiembrie 2009. Estimat la 11,9 milioane de euro (TVA inclusă), contractul se va derula pe o perioadă de opt luni de la data atribuirii.

Oferta pentru proiectul eRomânia1 a fost deschisă în octombrie 2009, câştigătorul fiind asocierea de firme Sysware System Integration, Total Soft, Provision Software Division, Star Storage, Softwin şi Teamnet International, iar contractul a fost adjudecat pentru suma de 10,23 milioane de euro (TVA inclusă).
Acest proiect va avea o durată de 45 de luni şi urmăreşte "creşterea calităţii serviciilor publice furnizate cetăţenilor şi mediului de afaceri, prin construirea unei platforme software comune cu ajutorul căreia beneficiarii finali să poată accesa o parte din serviciile furnizate de autorităţi prin intermediul unei conexiuni la internet".

În ceea ce priveşte proiectul eRomânia3, estimat la 50 de mi­lioane de lei (peste 12 milioane de euro), licitaţia a fost amânată în urma unei recomandări a Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Pe scurt, platforma eRomânia3 "va permite definirea, la nivelul fiecărei autorităţi publice şi pentru fiecare tip de solicitare, a fluxului intern pe care-l urmează cererile, în format electronic, cetăţenilor". În mod cert, orice asemănare sau intersectare cu servicii electronice furnizate de platforma eRomânia1 provine de la o parcurgere insuficientă a caietului de sarcini...

×
Subiecte în articol: IT