x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget România, faţă cu internetul

România, faţă cu internetul

de Alexandru Radescu    |    05 Aug 2009   •   00:00
România, faţă cu internetul
Sursa foto: /iSTOCK

Un controversat raport prezentat de Comisia Europeană arată că 64% din români nu au folosit niciodată internetul. Pe de altă parte, peste 1,1 milioane de români ar utiliza zilnic sau aproape zilnic mediul online.



Modul de utilizare a internetului în România rămâne un subiect de dispută între instituţii locale, mediu business online şi autorităţi europene. Fără îndoială, cel mai greu de desluşit, ţinând cont de meandrele tehnice, rămâne numărul românilor care foloseşte internetul. Mai toate sumele avansate, în creştere de la an la an, au fost combătute de unii sau de alţii. Pentru 2009 s-a vorbit şi de 7, şi de 10, şi de 12, ba chiar şi de 14 milioane de utilizatori. Iată însă ce rezultate furnizează Eurostat pentru Comisia Europeană: două treimi din români nu au folosit niciodată internetul, iar dintre cei care folosesc internetul, 26% o fac cel puţin o dată pe săptămână, iar 15% accesează mediul online zilnic sau aproape zilnic. La fiecare capitol suntem pe ultimul loc în clasamentul european, cu informaţii valabile pentru 2008. Conform raportului, 56% din europeni folosesc în mod regulat internetul.

CUM STĂM

Din câte aflasem din utimul raport al Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, pentru piaţa de comunicaţii electronice, la sfârşitul anului 2008, aproximativ una din trei gospodării dispunea de servicii de acces la internet în bandă largă. Conform raportului Eurostat, doar 13% din gospodării beneficiază de servicii broadband şi o treime din locuinţe are conexiune la internet. Mai departe, cel mai popular serviciu pentru românii care accesează internetul este poşta electronică, 24% din aceştia utilizând acest mediu de comunicare (53% în UE) şi 14% citesc presa online. Dacă 17% (50% în UE) dintre utilizatori caută informaţii despre bunuri şi servicii, 16% (28% în UE) descarcă, ascultă sau urmăresc muzică şi filme.

Comerţul electronic reprezintă 2% din cifra de afaceri totală a firmelor, faţă de 12% în UE. Numai 3% dintre firme derulează tranzacţii de vânzare pe internet, comparativ cu media UE de 16%, iar 4% dintre agenţii economici realizează achiziţii online, faţă de 28% în UE.

Doar 8% dintre serviciile publice fundamentale pot fi accesate prin intermediul internetului (statistică valabilă pentru 2007), faţă de 51% în UE. De asemenea, doar 9% din populaţie foloseşte servicii de eGuvernare.

×
Subiecte în articol: IT