x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget UE: etichetare energetică pentru televizoare şi frigidere

UE: etichetare energetică pentru televizoare şi frigidere

07 Mai 2009   •   00:00

Parlamentului European a blocat ieri propunerea Comisiei Europene, de a sub-diviza categoria de echipamentele cu etichetă energetică de clasă A pentru televizoare, din cauză că noile clase de eficienţă energetică pentru uz casnic propuse de CE, ar putea induce în eroare consumatorii.

Parlamentul European a blocat cu 399 de voturi pentru, 260 împotrivă şi cu 12 abţineri, planul Comisiei de a schimba formatul de etichetare energetică a televizoarelor, însă l-au aprobat pe cel care priveste frigiderele de uz casnic şi congelatoare.

Comisia a propus ieri o măsură care ar fi subdivizat cea mai mare de energie clasa A, prin adăugarea de noi categorii, cum ar fi A-20%, A-40%, A-60%, etc. Deputaţii europeni se opun însă acestui nou format, deoarece acesta ar putea creea confuzie cu privire la clasa A, pentru ca ar prezenta eficient sau inefficient, un produs din aceeaşi clasă energetică.

Parlamentul, prin urmare, a solicitat Comisiei să prezinte un nou set de propuneri pentru subdivizarea etichetării energetice a televizoarelor până sfârşitul lunii septembrie 2009.

În cadrul actual al directivei de etichetare energetică adoptată de către Parlament şi de Consiliu în 1992, Comisia poate stabili cerinţe tehnice la clasele de energie la aparatele de uz casnic, cum ar fi congelatoare, maşini de spălat, uscat rufe, maşini de spălat vase sau aparate de climatizare. Parlamentul European şi Consiliul pot bloca astfel de măsuri de punere în aplicare în cadrul unei "proceduri de reglementare si control". Parlamentul poate face acest lucru cu o majoritate absolută a membrilor săi (adică cel puţin 393 Deputaţi).

×
Subiecte în articol: IT