x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Laserul si parodontoza

Laserul si parodontoza

de Dr. Dana Caranovic    |    24 Ian 2006   •   00:00
Laserul si parodontoza
LA STOMATOLOG
Folosirea laserului in stomatologie este o tehnica de ultima generatie, care prezinta avantaje multiple atat pentru medic, cat si pentru pacient.

Cu certitudine, cel mai important avantaj al laserului chirurgical stomatologic, comparativ cu metodele clasice, il reprezinta diminuarea in proportie de 80% a durerii. Este o veste asteptata mai ales de persoanele hipersensibile, carora li se face, eventual, o intepatura si nu doua-trei, cum se intampla in mod curent.

Fara durere


Laserul chirurgical constituie unul dintre singurele procedee eficiente in tratarea parodontozei. Cu ajutorul lui este indepartat tesutul de granulatie si se asigura refacerea tesutului osos. Cu cat acest tratament este efectuat in fazele incipiente ale parodontozei, cu atat rezultatele sunt mai bune. Utilizarea laserului in chirurgia parodontala reduce senzatia de durere si scade riscul de infectie. Comparativ cu alte metode electrochirurgicale, laserul nu incalzeste tesuturile inconjuratoare si nu determina contracturi musculare, scazand astfel riscul de aparitie postoperatorie a sangerarii, tumefactiei si durerii.

In cele mai multe cazuri nu este necesara anestezia, aparitia unei dureri minime variind de la un pacient la altul. Laserul are avantajul ca reduce flora bacteriana si sangerarea.

Astfel, aplicatiile clinice ale laserului in tratamentul formelor de inflamatie incipienta determina o reducere a inflamatiei. Chiar si in cazul imobilitatii dentare, apare o reducere graduala a acesteia pana la reluarea functiei masticatorii. Examenul radiologic arata o restructurare osoasa progresiva.

In prezent, laserul poate fi utilizat in asociere cu tehnicile conventionale de detartraj. Laserul determina o transformare a tartrului subgingival intr-un material usor de indepartat cu instrumente manuale.

Laserul prezinta o actiune bacteriostatica asupra microorganismelor de la nivelul parodontiului, descoperindu-se o scadere semnificativa a patogenitatii acestora.

Aplicatiile laserului sunt multiple, in prezent fiind abordate cu succes diferite tratamente parodontale.

In stomatologie sunt doua mari probleme: durerea si costurile. Cu laserul chirurgical stomatologic reusim sa rezolvam pe una dintre ele, respectiv reducerea considerabila a durerilor specifice interventiilor de acest gen.

×
Subiecte în articol: laserul