x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Paula Craioveanu: pictoriţă şi designer

Paula Craioveanu: pictoriţă şi designer

de Loreta Popa    |    16 Noi 2008   •   00:00

O fereastră spre lume a deschis pictoriţa Paula Craioveanu, în elegantele saloane ale Hotelului Hilton Athénée Palace, numită simplu "Interioare".



ExperienţăCreaţia reprezintă modul în care artista îşi povesteşte gândurile, stările

Adoră Bucureştiul vechi, stilul modern cu accente clasice. Îi place să se inspire din trecut şi să combine istoria cu momentul actual. Îi plac culorile turcoaz şi auriu, la fel iubeşte pictorii olandezi din secolul al XVII-lea. Paula Craioveanu are studii de pictură la New York şi Bucureşti, unde e doctorand al Universităţii de Arte sub îndrumarea lui Zamfir Dumitrescu, fiind absolventă a Institutului de Arhitectură "Ion Mincu", la care se adăugă şi vocaţia de fotograf.

STUDIU. Încheiată la începutul lui noiembrie, expoziţia "Interioare" a dezvăluit vizitatorilor o altă perspectivă a creaţiei artistei născute în 1976, care pictează aidoma pictorilor renascentişti, care treceau prin şcoli de arhitectură. Însuşi Michelangelo a pictat arhitectural şi sculptural. Interioarele Paulei Craioveanu sunt însă bine studiate, rafinat construite, unele spaţii au perspectivă cinematografică. "Interioarele pe care le amenajez mă inspiră... picturile sunt o oglindă, o prelungire a spaţiilor". Paula Craioveanu este pictoriţă şi designer. "Pentru mine nu există o linie de demarcaţie precisă între cele două profesii. Am avut câteva expoziţii în Bucureşti. Am început să pictez în atelierul tatălui meu, la început chiar pe şi peste schiţele lui. Nu a existat o clipă anume. Prin 1990 am început să pictez în ulei pe pânză, îmi amintesc, era o fereastră, un vitraliu modern inspirat de Matisse, apoi am pictat mulţi ani icoane", spune Paula Craioveanu. A avut expoziţii în Capitală, dar şi la New York. O clădire veche din centrul Capitalei, cu încăperi largi şi luminoase, reprezintă refugiul artistei, iar atelierul este chiar casa ei. Câteva piese de mobilier clasic alăturate unor obiecte simple sunt găzduite de casa ce pare că-ţi vorbeşte. Albul pereţilor reprezintă fondul perfect pentru picturile ei, care se înmulţesc mai ales înainte de vreo expoziţie şi se împuţinează după. O casă atelier unde patima timpului se simte, iar asta face ca interiorul să pară boem. Paula trăieşte, creează şi lucrează în casa în care a copilărit. Arhitectura clădirii a contat foarte mult la formarea ei ca pictor, la fel de mult ca influenţa familiei de artişti din care se trage. Care a fost cel mai important sfat pe care l-a primit, studentă fiind? "Cred că cel mai mult am învăţat din familie, tatăl meu, Vasile Craioveanu, şi unchii mei, Emil şi Leon, sunt şi erau pictori şi sculptori. Am făcut Arhitectura, secţia Design şi cred că am o anumită rigoare pe care am dezvoltat-o în facultate. Şi acum fac amenăjari interioare. Nu cred că a existat un sfat anume. Ca pictor trebuie să lucrezi singur şi mult, nu există altă cale, acesta ar fi un sfat pe care l-am primit din partea profesorului meu, conducătorul doctoratului în Arte Vizuale". Ce înseamnă culorile pentru Paula Craioveanu? "Culorile sunt senzaţii. Cred că dincolo de o temă anume, interior, portret sau de stilul unei picturi, este un sentiment şi o idee. În cazul interioarelor pictate cred că reprezintă o prelungire a unor spaţii ideale. Dacă îmi veţi vedea lucrările, inclusiv cele abstracte, veţi putea spune ce trezesc în fiecare persoană în parte".


AMINTIRI. Îşi aminteşte de trecut, şi mai ales de duminicile de altădată. "Am avut o copilărie  foarte bună, fericită şi înconjurată de o familie mare, părinţi, bunici, mătuşi, unchi. Cu siguranţă că mediul în care am crescut m-a influenţat, artistic şi personal. Pentru mine acasă este casa în care locuiesc, şi în care am atelierul, grădina, Bucureştiul vechi. Acestea sunt şi o sursă de inspiraţie în acelaşi timp".
Experienţele prin care a trecut de-a lungul vieţii au determinat să nu mai aveţi încredere în oameni? "Mă întrebaţi asta pentru că în ultimele picturi, interioare, lipseşte personajul uman? Am în continuare încredere în oameni. Sunt oameni care au avut şi au în continuare încredere în mine şi care îmi dau elan, asta e cel mai important", afirmă Paula Craioveanu. "În prezent pot să fac ceea ce îmi place, pot să pictez sau să călătoresc, picturile mele se vând bine şi sunt apreciate. Şi simt, cu fiecare tablou pe care îl pictez, că progresez. Am o mulţime de proiecte şi aş vrea să le duc la capăt, să lucrez mai mult şi să expun mai des".


"Cu siguranţă că mediul în care am crescut m-a influenţat, artistic şi personal. Pentru mine acasă este casa în care locuiesc, şi în care am atelierul, grădina, Bucureştiul vechi"
Paula Craioveanu, pictor şi designer

×
Subiecte în articol: craioveanu