x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Folk you! intră în Vamă: poezie, muzică şi suflet

Folk you! intră în Vamă: poezie, muzică şi suflet

27 Iul 2009   •   00:00
Folk you! intră în Vamă: poezie, muzică şi suflet
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

"Dincolo de orice vamă/ Dincolo de DA sau NU,/ Dincolo de toată lumea,/ Folk You!" vom cânta şi anul acesta (al cincilea consecutiv), de la cel mai mic artist până la cel mai mare. Se vor depune muzică şi suflet "pe malul mării, unde imensitatea creează senzaţia de libertate" – aşa cum spunea un "ţapinar".



Ştefan Hruşcă, Tudor Gheorghe şi Gheorghe Zamfir sunt invitaţii de onoare ai Festivalului de folk "Florian Pittiş".

"Ce idee grozavă să poarte acest festival numele lui FLORIAN PITTIŞ - mărturiseşte Alexandru Andrieş. Parcă îl văd lângă marginea scenei, cu tenişii în ni­­sipul de la Vama Veche, ascultând - şi de cele mai multe ori cântând doar pentru el împreună cu cei din lumina reflectoa­relor - şirul nesfârşit de cântece cu poe­zie şi note de chitară, la malul Mării Ne­gre, sub stele.Îmi aduc aminte cum schim­bam discuri, cum i-am copiat pe o ca­setă VHS filmul LET IT BE de la un prie­ten care îşi luase originalul din Anglia, plă­tind o sumă uriaşă atunci pentru noi, cei din acest colţ de lume, şi cum se bucura când găsea câte ceva nou pentru mine în uriaşa lui colecţie de muzică: RORY GAL­LAGHER cântând GOING TO MY HO­ME TOWN sau JAMES TAYLOR şi albumul GO­RILLA, care îmi scăpaseră - inadmisibil, nu?".

Alexe mulţumeşte "echipei de sa­crificiu" care organizează an de an o mi­nune la Vama Veche: "E grozav că tot ce ur­mează să se mai cânte de acum încolo sub egida Folk you! îi este, implicit, dedicat. Aşa cum spunea PAUL SIMON într-un cân­tec de pe albumul ONE TRICK PONY, to­ţi aceşti palizi poeţi cu chitări fragile în cu­tii de carton sunt cei care poartă mai de­parte cuvântul frumos al gândului cu­rat, chiar dacă gândul este câteodată dur sau trist, sau chiar disperat - dar cu atât mai strălucitor şi mai viu.

 Încăpă­ţâ­na­rea lui MARIUS TUCĂ de a promova lu­cruri ade­vărate într-o eră a prefabrica­te­lor din plas­tic - carte sau muzică, în ediţii de co­lec­ţie - şi încrâncenarea în cel mai bun sens al cuvântului de a face în continuare acest festival de folk în ciuda condiţiilor «de criză» din 2009 merită o elegantă re­ve­renţă din partea noastră, a celor dăruiţi cu talent şi har pentru care se strânge lu­mea pe plaja de la Vama Veche.

Cântece sub­ţiri vor pluti şi în vara asta peste va­luri şi vor aduce bucurie celor care vor fi aco­lo, când şi cei de la marginea nisipului, şi «echipa de sacrificiu» care organi­zea­ză an de an festivalul vor deveni, sub ba­gheta magică a muzicii, devoratori de su­nete şi cuvinte, furând o bucată de timp unică şi irepetabilă - ce poate fi mai fru­mos, nu-i aşa?".


IREAL DE ADEVĂRAT!
"Fericirea e un lucru mărunt,/ e o aripă care vibrează,/ fericirea e un lucru mic,/ e Folk you!... ce dansează!", a declarat Cosmin Covei - ju­mă­ta­tea din "Ţapinarii". "În conformitate cu noi­le prevederi spirituale ale muzicii, îmi per­mit să apar la Folk you!, pentru a oferi poe­zie, muzică şi suflet (PMS) acolo, pe ma­lul mării, unde imensitatea creează sen­zaţia de libertate - spune Adrian Tă­na­se, cealaltă jumătate de «ţapinar». Ce caută un rocker la Folk you!? Să reprezin­te o trupă care a cântat şi cântă rock pe o singură chitară, uşor teatral, uşor folk-up comedist, dar care oferă PMS cui are sau cui duce lipsă".

Zoia Alecu are un mesaj scurt şi la obiect: "Sălbatică, puţin jegoasă,/ N-o re­fu­zaţi dacă vă cheamă./ Veţi fi uimiţi cât de frumoasă/ Şi tânără e vechea Va­mă./ Ce rost mai are Vama Veche,/ Dacă nu mer­gem să-i cântăm,/ Bătrânei doamne la ureche/ Şi-n poala-i de nisip să stăm?/ Ce rost mai are toată zarea/ De nu-i cân­tăm şi eu, şi tu?/ Ce rost au valurile, ma­rea,/ Dacă nu ştim să ne «Folk you!»!?".

Alina Manole trece pentru a treia oară vama de folk. "Un al treilea an în care voi privi cu inima strânsă un scaun pe scenă, în care mă voi închina publicului pentru cât de frumos ştie să cânte şi să asculte, în care mi se va părea ireal de adevărat răspunsul tuturor la chemarea pe nisipuri a Jurnalului Na­ţional."


TINERE SPERANŢE ŞI FOLKIŞTI CONSACRAŢI
Nici în anul acesta nu va lipsi de la Folk you! ariergarda folkului autohton. Veterani fără cadeţi nu se poate, e absurd ca testamentul fără moştenitori sau ca o gară fără trenuri... De aceea Vama Veche va fi şi anul acesta "Gară pentru... toţi" şi kilometrul 0 al muzicii bune.

● JOI, 30 IULIE, ORA 19:00
Jul Baldovin, Ovidiu Mihăilescu şi Tituş Constantin, Ana-Maria Bordean, Nicu Zota, Adi Lupu. Andrei Păunescu, Dinu Olăraşu, Adrian Sărmăşan, Ada Milea, Ţapinarii, Poesis, Alexandru Andrieş, Nicu Alifantis&ZAN, Ştefan Hruşcă

● VINERI, 31 IULIE, ORA 19:00
Adriana Andreica, Didina Curea, Mihai Călian, Ştefan Tivodar, Om Bun. Alina Manole, Maria Magdalena Dănăilă, Tatiana Stepa şi Magda Puşcaş, Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi şi Mihai Neniţă, Emeric Set, Tudor Gheorghe

● SÂMBĂTĂ, 1 AUGUST, ORA 19:00
Cătălina Beţa, Alina Zaharia, Ovidiu Scridon, Bogdan Grosu, Cantos, Mircea Iordache, Fox Studis. Zoia Alecu, Maria Gheorghiu, Florin Chilian, Narcisa Suciu, Mircea Baniciu, Iosif Kappl şi Vlady Cnejevici, Victor Socaciu, Gheorghe Zamfir, Mircea Rusu Band

×
Subiecte în articol: vama veche folk folk you folk you!