x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Folk you! sau fericirea de a cânta în Vamă

Folk you! sau fericirea de a cânta în Vamă

29 Iul 2009   •   00:00
 Folk you! sau fericirea de a cânta în Vamă
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Începând cu ora 19:00, de joi până sâmbătă, Folk You! va fi în Vama Veche cu cei mai buni cadeţi şi veterani.În fiecare seară vor fi câte două recitaluri speciale. Intrarea este liberă!



Seria recitalurilor speciale se deschide joi cu Ştefan Hruşcă, începând cu ora 22:00. La miezul nopţii, Nicu Alifantis&ZAN vor prelua ştafeta. Vineri, începând cu aceeaşi oră (22:00), va urca pentru prima dată pe scena festivalului Tudor Gheorghe. La ora 24:00 îi va veni rândul lui Vasile Şeicaru să ofere un recital. Sâmbătă, 1 august, Gheorghe Zamfir şi Mircea Baniciu împreună cu Iosif Kappl şi Vlady Cneje­vici vor suţine câte un program special.

APLAUZE!
Una dintre prezenţele miraculoase ale ediţiei din acest an festivalului este Tatiana Stepa. 2009 a fost - şi încă este - un an greu pentru ea. "Ultimele şase luni am trăit doar cu gândul că voi fi la Folk You! Bineînţeles că vreau să cânt. Sper că voi şi reuşi", ne-a mărturisit inimoasa artistă.

Vineri, 31 iulie, ea va cânta, prin bună­vo­inţa lui Dumnezeu, pe scena din Vama Veche. Ne rugăm să aibă puterea fizică s-o facă la propriu, nu doar cu sufletul, care va fi oricum alături de festivalul or­ganizat de noi, de echipa Jurnalului Na­ţio­nal.

Trupul ei e însă istovit de lupta pe care a dus-o de la începutul anului cu o boală păcătoasă. Şi dacă boala este mo­dul în care moartea iubeşte viaţa, iar indivi­dul e teatrul acestei slăbiciuni, aşa cum zi­cea Emil Cioran, putem răstălmăci aceste cuvinte în sensul că Tatiana Stepa este teatrul unei slăbiciuni care se numeşte cântec, nicidecum boală. Ea are obstina­ţia eroică - şi nu exagerăm cu nimic prin aceste cuvinte - de a juca în continuare pe scena vieţii. Are - consideră ea - şi pen­tru ce, şi pentru cine. Mai are de dat, mai are de cântat, iar publicul mai are de primit şi o vrea aici, acum şi peste 20 de ani.

Tatiana Stepa luptă să cânte, nu să tră­iască, şi trăieşte doar pentru a cânta. De aceea îi mulţumeşte lui Dumnezeu în fiecare zi pentru fiecare rază de soare care îi permite să-şi ducă mai departe cân­tecul. Ştie că suferinţa e o condiţie a fericirii. A fericirii de a cânta. Tatiana va cânta (deci, va fi fericită) vineri seara la Vama Veche. A trecut foarte mult timp de când n-a mai auzit ropotul aplauzelor care-i dau putere. Iar pentru operaţia la care trebuie să fie supusă luni, 3 august, are nevoie de fiecare strop de putere pe care îl putem da noi, cei care vom fi acolo şi o vom aplauda pentru dăruirea ei.

Au ce învăţa tinerii de la Tatiana şi de la ceilalţi reprezentanţi ai generaţiei ei. De aceea vor fi în Vamă, unii pe scenă, alţii în public. Pentru a asculta poezia muzicii tinere "recitată" şi "dirijată" din înalt de acela care a făcut din folk, odinioară, spectacol de lumină într-o lume de întuneric: Florian Pittiş...
NOUL VAL
Aşadar, tinerii vor răspunde "Prezent!" la marea întâlnire cu prietenii folkului. Pe cartea lor de vizită stă scris un singur cuvânt: talent. Restu-i cântare... nu vânare de vânt. Unul dintre junii folkişti se nu­meşte Mircea Iordache şi e tulcean. Între 1998-2000 a fost membru al trupei rock "Calandrinon". Să nu uităm că şi Vasile Şeicaru a cochetat în prima tinereţe cu ro­ckul...

Mircea este şi membru fondator al trupei rock "Milles Fleurs" (2004-2006). În paralel, face parte din cenaclul de folk şi poezie Moldavia din Iaşi. Participă, împreună cu cenaclul, la festiva­luri de folk din ţară: Galaţi, Brăila, Tulcea şi Iaşi (2003-2008). Acum doi ani s-a nu­mărat printre participanţii Festiva­lului de Muzică Tânără - Prometheus, Sfântu Gheorghe din Delta Dunării. Este deţi­nă­torul unor importante distincţii, printre care: Premiul III la secţiunea creaţie la Festudis, 2003, Iaşi; Premiul I cea mai bu­nă trupă rock la concursul regional Spe­ranţe Dobrogene, 2005, cu trupa Milles Fleurs; Premiul Special al Presei la Festivalul Naţional FOLKEVER, Siret 2009.

Sâmbătă seara va cânta şi grupul Cantos. Componenţa numără doar doi (dar buni!) tineri muzicieni: Codruţa Lojewski - flaut, voce - şi Mihai Lojewski - voce, chi­tară. Grupul s-a înfiinţat în pri­măvara lui 2001 şi a debutat la data de 11 iunie a aceluiaşi an, la Galeria Orizont, în cadrul unui spectacol de muzică şi poezie condus de regizorul Ioan Sora. Codruţa s-a născut la data de 23 august 1979, în Si­ghe­tu Marmaţiei. Este licenţiată şi deţi­nă­toa­re a unui master în compoziţie (Universitatea Naţională de Muzică - Bucu­reşti, cla­sa prof. univ. dr Octavian Nemescu). Mihai, cu patru ani mai "bătrân" de­cât ea, este bucureştean. De profesie este regizor de emisie-montaj. Dintre recu­noaş­terile artei lor enumerăm Premiul I - Festivalul Concurs de Muzică Folk "Voci Tinere" - Caracal, 2002, pre­şe­dintele juriului: Ta­ti­a­na Stepa; Premiul I - Fes­tivalul Naţional de Muzică Folk şi Poe­zie "Floare de ger" - Calafat, 2003.


Program
Nici în anul acesta nu va lipsi de la Folk You! ariergarda folkului autoh­ton. Veterani fără cadeţi nu se poate, e absurd ca testamentul fără moştenitori sau ca o gară fără trenuri... De aceea, Vama Veche va fi şi anul acesta "Gară pentru... toţi" şi kilometrul zero al muzicii bune.

JOI 30 IULIE
Ora 19:00

● Ovidiu Mihăilescu şi Tituş Constantin, Ana-Maria Bordean, Nicu Zota, Adi Lupu, Jul Baldovin

Ora 20:30
● Adrian Sărmăşan, Andrei Păunescu, Dinu Olăraşu, Alexandru Andrieş

Ora 22:00
● Ştefan Hruşcă

Ora 23:00
● Ţapinarii, Ada Milea, Poesis

Ora 24:00

● Nicu Alifantis&ZAN

VINERI 31 IULIE, ORA 19:00
Ora 19:00

● Adriana Andreica, Didina Curea, Om Bun, Mihai Călian, Fox Studis

Ora 20:30
● Alina Manole, Maria Magdalena Dănăilă, Tatiana Stepa şi Magda Puşcaş

Ora 22:00
● Tudor Gheorghe

Ora 23:00
● Ducu Bertzi şi Mihai Neniţă, Emeric Set

Ora 24:00
● Vasile Şeicaru

SÂMBĂTĂ 1 AUGUST
Ora 19:00

● Cătălina Beţa, Alina Zaharia, Ovi­diu Scridon, Bogdan Grosu, Cantos, Mircea Iordache, Ştefan Tivodar

Ora 20:30
● Zoia Alecu, Maria Gheorghiu, Narcisa Suciu, Florin Chilian

Ora 22:00

● Gheorghe Zamfir

Ora 23:00
● Victor Socaciu, Mircea Rusu Band

Ora 24:00
● Mircea Baniciu, Iosif Kappl şi Vlady Cnejevici

×
Subiecte în articol: folk you! program