x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Laptopul dumneavoastră poate detecta cutremure

Laptopul dumneavoastră poate detecta cutremure

14 Iul 2009   •   00:00
Laptopul dumneavoastră poate detecta cutremure

Tot astfel cum puteţi dona puterea de calcul a computerului dumneavoastră pentru ca împreună cu alte computere din lume oferite de alţi voluntari să analizeze date experimentale pentru căutarea vieţii extraterestre sau pentru a căuta căi de tratare a cancerului, acum puteţi să vă înscrieţi la un alt proiect BOINC în care puteţi ajuta la detectarea cutremurelor.



De data aceasta însă, puteţi înscrie doar laptopul, nu şi calculatorul de birou. De asemenea, nu donaţi putere de calcul, ci informaţiile strânse de micul detector de vibraţii din laptopului dumneavoastră. Sistemul a detectat deja cu succes un cutremur iar pe viitor o astfel de tehologie ar putea oferi avertizmente viabile înainte de cutremure pentru a salva vieţi omeneşti.

Cum fiecare laptop poate fi agitat destul de mult când este transportat, el are un mic detector de vibraţii care este folosit de calculator. Dacă vă inscrieţi laptopul în programul Quake Catcher Network (QCN), atunci aceste vibraţii sunt înregistrate de un program. Informaţii de la laptopuri din întreaga lume (pe care proprietarii lor le înscriu în program pe bază de voluntariat) sunt analizate. Sunt substrase vibraţiile obişnuite de la tastare. Punând împreună toate aceste vibraţii se pot estima vibraţiile solului datorită cutremurelor.

Programul a fost lansat în martie 2008 şi deja peste 1.500 de laptopuri au fost înscrise în program. În iulie 2008, programul a detectat un cutremur de 5.4 grade pe scara Richter în California. Reţeaua QCN prezintă avantaje şi dezavantaje faţă de seismografele tradiţionale. În primul rând, acestea din urmă costă mult, între 10.000 şi 100.000 de dolari. Mai multe grupuri de cercetare ar avea astfel acces la date experimentale oferite de laptopurile voluntarilor. În al doilea rând, laptopurile pot simţi întreaga amplitudine a oscilaţiilor, iar seismografele nu o pot face. Acestea din urmă sunt însă mai precise. Cu cât vor exista mai multe laptopuri în reţea, cu atât poziţia cutremurului va putea fi detectată mai bine. În viitor, programe bazate pe acest principiu ar putea oferi suficient timp de avertizare înainte de cutremure. În loc să fie depuse seismografe în multe locuri de pe Terra, se folosesc laptopurile care sunt deja mult mai numeroase şi aflate în întrega lume.

Articolul integral îl găsiţi la www.stiintaazi.ro

×
Subiecte în articol: lumea