x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Haos total în Ghencea!

Haos total în Ghencea!

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    08 Aug 2010   •   00:00
Haos total în Ghencea!
Sursa foto: Alex Nicodim/

Apărută după meciul cu Universitatea Craiova şi devenită iminentă în week-end, când fostul selecţioner a refuzat să facă deplasarea la Braşov pentru meciul din etapa a 3-a, ruptura dintre Gigi Becali şi Victor Piţurcă a devenit oficială duminică.

Piţurcă şi-a golit biroul de la Stadionul Ghencea şi l-a anunţat clar pe Becali, prin intermediul lui Valeriu Argăseală, că renunţă la banca tehnică a Stelei. La fel au procedat şi colaboratorii săi, antrenorii Eugen Neagoe şi Gabriel Boldici, preparatorii fizici Marian Lupu şi Mihai Dima. Solidar cu Piţurcă a fost şi directorul sportiv, Ovidiu Costeşin, deşi acesta ocupase funcţia respectivă şi înaintea sosirii lui Piţurcă.

În acest timp, 100 de fani fierbeau la porţile stadionului, reuşind până la urmă să pătrundă în interior şi să poarte o discuţie cu Victor Piţurcă, pe care sperau că îl pot face să se răzgândească. Simţind deznodământul, cel care urma să fie investit preşedinte al Stelei, Emeric Ienei, a renunţat să mai meargă la Braşov, retrăgându-se acasă, la Oradea. Ieri, antrenorul legendar de la Sevilla a renunţat la declaraţiile formale, oferind o declaraţie tăioasă: "Gigi a greşit grav. Piţurcă i-a cerut garanţii pentru că ştia că altfel Becali nu se poate abţine. În momentul de faţă, la Steaua nu se pot pune în aplicare proiecte. Nu poţi să-ţi faci planuri cu un om care bagă astăzi un leu şi mâine vrea să scoată trei. Pentru a scoate bani, trebuie să ai răbdare cinci-şase ani, pentru a forma o echipă puternică. Gigi a luat-o pe căi greşite în momentul în care a văzut stadionul plin cu Universitatea Craiova.

El n-a înţeles că lumea a venit pentru echipă şi, de ce nu, pentru noi. Voi pleca odată cu Piţurcă. M-am ghidat toată viaţa după principii morale, n-o să mi le schimb acum". În ton cu reacţiile total nepotrivite de sâmbătă, când a demonstrat clar că nu se poate controla şi că nu ştie ce înseamnă discreţia, Gigi Becali a mai scos câteva declaraţii stupide: "Nu am vorbit cu Piţurcă. O să vină un alt antrenor şi cu asta basta. Îi dau 10.000 pe lună, nu mai iau nici un jucător şi ies pe locul 5. Aia e, nu mă mai agit. Nu mai vreau nici titlul! Piţurcă îmi impunea garanţie un teren de 10 hectare în valoare de 10-15 milioane şi 5 milioane amendă în caz că mai vorbesc cu presa. Asta nu se poate, eu nu pot să nu vorbesc pentru că fac cancer la limbă!

O să rămânem prieteni şi în continuare", a spus creditorul, care după meciul cu FC Braşov a fost tranşant: "Nu mă interesează Victor Piţurcă. Să facă ce vrea. Nu o să stau acum să îngenunchez în faţa lui. De luni o să anulez şi abonamentele. M-am săturat să mai fiu înjurat cum am păţit la Braşov". Jucătorii Stelei sunt printre cei mai afectaţi. Chemaţi la stadion la o zi după remiza de la Braşov, fotbaliştii erau dezorientaţi, nu ştiau ce va urma, mai ales că mulţi dintre ei au fost aduşi şi au negociat direct cu Victor Piţurcă. Au început şi speculaţiile privind viitorul antrenor al Stelei. Printre cei aflaţi pe lista lui Gigi Becali se numără fostul selecţioner al Croaţiei, Austriei şi Albaniei, croatul Otto Barici, cel care a fost, din câte se pare, deja contactat, Dumitru Dumitriu, Cosmin Olăroiu, Ilie Dumitrescu sau Ionuţ Badea.


Explicaţiile lui Gigi
După ce la prânz a făcut o scurtă vizită la stadion, acolo unde a purtat o discuţie cu Victor Piţurcă şi cu suporterii, dar fără a schimba în nici un fel situaţia, Gigi Becali (foto) a făcut declaraţii la Palat. "El mi-a cerut garanţii la început, că eu nu voi critica jucătorii. Avusesem convenţia să semnăm contract pe doi ani, dar el a vrut pe trei ani. Mi-a zis că nu îmi garantează titlul, ci locurile 1-3 în primul an, locurile 1-2 în anul doi şi 100% titlul în anul trei. Eu mă gândeam la o garanţie de 1-2 milioane de euro. I-am adus 15 jucători, iar când el a venit din al doilea stagiu mi-a cerut garanţie un teren de 36 de milioane de euro. N-am vrut şi mi-a spus că pleacă. Mi-a zis să-i dau 4 hectare jumătate, am fost de acord, dar acum a cerut 10 hectare şi un contract cu 5 milioane de euro clauză. Dacă vorbeam de echipă, plăteam 5 milioane, plus 20 de milioane de euro. N-am putut să accept condiţiile astea. El ar fi vrut să plece cu stafful de vineri, dar i-am spus să-i trimită pe ei la Braşov şi el să rămână aici. I-am făcut o nouă propunere, 50.000 de euro pe lună. Avea 2 milioane primă de Liga Campionilor. Nu, domne, el vrea garanţii. Am în cap doi-trei antrenori, dar nu pot să vă spun acum. Poate după o noapte de linişte şi de rugăciune voi alege pe cine trebuie. Eu voi miza pe un antrenor român. Cred că Ilie Dumitrescu este o variantă pentru postul de preşedinte la Steaua."


Din culisele rupturii
Deşi s-a ocupat de transferuri şi de pregătirea echipei, Victor Piţurcă nu a fost nici un moment antrenorul Stelei în acte. El a avut semnată doar o convenţie ce a fost depusă la LPF pentru ca Piţurcă să poată sta pe bancă la meciuri. Piţurcă a solicitat încă de acum două luni anumite condiţii, unele de natură financiară, pentru a-şi pune semnătura pe un contract. Gigi Becali nu numai că nu s-a ţinut de cuvânt, dar a şi încălcat câteva dintre promisiunile făcute. Este motivul principal pentru care Piţurcă şi întregul său staff au renunţat, neacceptând să-i fie terfelit numele şi imaginea. Nu se ştie cât adevăr este în varianta cu cele 20 de milioane de euro garanţie pe care urma să fie de acord Becali, atât timp cât Piţurcă nu vorbeşte. Se pare că, prin intermediul lui Piţurcă, Becali a făcut rost de nişte bani cu care şi-a plătit restanţele faţă de jucători şi cu care a făcut achiziţii. În schimbul acestui serviciu, Becali trebuia să cedeze nişte acţiuni din cadrul clubului, posibil în valoare de 20 de milioane de euro, astfel urmând să apară un nou acţionar la Steaua.

×
Subiecte în articol: liga i