x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Apa cu prea mult mangan reduce IQ-ul copiilor

Apa cu prea mult mangan reduce IQ-ul copiilor

21 Sep 2010   •   00:00

Concentraţia ridicată de mangan din apa potabilă reduce coeficientul de inteligenţă /IQ/ al copiilor, potrivit unui studiu al cercetătorilor canadieni publicat în revista Environmental Health Perspectives, citată de Agerpres.



O echipă condusă de Maryse Bouchard, de la Centrul de cercetare interdisciplinară în domeniul biologiei, a sănătăţii şi mediului de la Universitatea Québec din Montréal, a realizat acest studiu pe un număr de 362 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 13 ani. Pentru fiecare dintre ei, cercetătorii au măsurat concentraţia de mangan din apa de la robinet, iar cantitatea absorbită a fost estimată cu ajutorul unui chestionar. În paralel, fiecare copil a fost supus unei serii de teste destinate capacităţilor cognitive, motricităţii şi comportamentelor.

Potrivit lui Bouchard, "s-a observat o reducere semnificativă a coeficientului de inteligenţă la aceştia legată de prezenţa manganului în apa potabilă, chiar dacă se consideră că actuala concentraţie a acestui element este slabă şi nu prezintă risc pentru sănătate". Astfel, cei 20% dintre copiii la care această concentraţie era cea mai ridicată aveau în medie un IQ mai mic cu şase puncte decât la copiii care au băut apă fără mangan. Aceste analize au luat în considerare factori precum venitul familial, nivelul matern de educaţie, precum şi prezenţa altor metale în apă.

Unele autorităţi locale vizate de acest studiu au instalat deja filtre care reţin manganul. Cercetătorii sfătuiesc oamenii să-şi instaleze acasă filtre care conţin un amestec de răşină şi cărbune activ, care reduc concentraţia de mangan cu 60 până la 100%. Ei propun, de asemenea, stabilirea unor norme naţionale şi internaţionale care să limiteze prezenţa manganului în apa potabilă.

×
Subiecte în articol: lumea