x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun James Cameron , aniversare pe fundul lacului Baikal

James Cameron , aniversare pe fundul lacului Baikal

17 Aug 2010   •   00:00

Regizorul filmelor "Titanic" şi "Avatar", James Cameron, şi-a sărbătorit cei 56 de ani coborând la bordul unui submarin pe fundul lacului Baikal (Siberia), cum a făcut şi Vladimir Putin, relatează publicaţia Le Point.



James Cameron a coborât la 1 300 m adâncime şi a rămas în apă aproape trei ore şi jumătate, a precizat Inna Krilova, director adjunct al fondului de ajutor pentru conservarea lacului Baikal, organizatorul expediţiei. "I-ar plăcea să-şi continue cercetările", a adăugat ea, precizând că regizorul a luat eşantioane de pe fundul lacului.

Regizorul canadian a coborât în lac la bordul unui mini-submarin, Mir-1, similar cu cel folosit în timpul turnării filmului "Titanic" pentru explorarea adâncurilor Oceanului Atlantic. După ce a revenit la suprafaţă, echipa a destupat o sticlă de şampanie pentru succesul scufundării şi pentru aniversarea regizorului, a informat Inna Krilova.

În august 2009, premierul rus Vladimir Putin a coborât în lacul Baikal, la circa 1 400 m adâncime, la bordul submarinului Mir-1. Luna trecută, preşedintele Mongoliei, Tsakhia Elbegdorj, a explorat şi el, timp de două ore, adâncurile aceluiaşi lac, tot cu submarinul Mir-1.

Fondul de sprijin al conservării lacului Baikal a fost creat în 2008, la iniţiativa băncii ruse de investiţii Metropol, pentru promovarea păstrării lacului. Lacul Baikal, înscris pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, notează Agerpres, conţine 20% din rezervele mondiale de apă dulce - este cea mai mare rezervă existentă - şi este cel mai adânc din lume.

×
Subiecte în articol: lumea