x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun NASA:Luna se zbârceşte ca un măr vechi

NASA:Luna se zbârceşte ca un măr vechi

20 Aug 2010   •   00:00

Luna se zbârceşte ca un măr vechi, potrivit imaginilor NASA, care explică această contracţie prin răcirea internă a singurului satelit natural al Pământului, relatează AFP, citat de Agerpres.



Aceste imagini, publicate joi în revista americană Science, scot la iveală modificări ale suprafeţei Lunii nedetectate până acum, care arată că circumferinţa s-a "contractat cu aproximativ 100 de metri în ultimii 30 de ani", explică Thomas Watters, de la Muzeul naţional al aerului şi spaţiului şi principalul autor al studiului.

Aceste concluzii au fost trase datorită fotografiilor făcute cu obiective puternice plasate la  bordul sondei spaţiale de recunoaştere lunară (LRO), puse de NASA pe orbită în jurul Lunii în iunie 2009.

Fotografiile scot la iveală existenţa unor încreţituri pe solul Lunii, care sunt de fapt nişte falii suprapuse situate în principal în regiunile muntoase lunare de înălţime medie. Ele arată că Luna se contractă ca un pod în timpul iernii, din cauza frigului.

Aceste caracteristici geologice fuseseră deja fotografiate lângă ecuatorul Lunii de camere panoramice cu ocazia misiunilor Apollo 15, 16 şi 17, la începutul anilor '70. Dar în imaginile de înaltă rezoluţie LRO apar 14 noi suprapuneri de falii.

"Aceste imagini de înaltă rezoluţie furnizate de obiectivele cu unghi îngust de la bordul LRO bulversează percepţia noastră asupra Lunii", afirmă Mark Robinson, de la Institutul Pământului şi Explorării Spaţiale de la Universitatea de stat din Arizona (sud-vest), coautor al acestui studiu şi principalul responsabil ştiinţific al camerelor LRO.

×
Subiecte în articol: lumea