x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul În Breaza, apă "potabilă" cu fecale şi râme

În Breaza, apă "potabilă" cu fecale şi râme

23 Sep 2010   •   00:00
În Breaza, apă "potabilă" cu fecale şi râme
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Noi, locuitori ai oraşului Breaza, cartier Podul Vadului, judeţul Prahova, în număr de 254, semnatari ai acestei plângeri, sub semnătură privată, cu stimă şi încredere ne adresăm disperaţi de situaţia gravă şi mizerabilă în care ne aflăm şi cerem să ne daţi ajutor în problema apei potabile pe care o consumăm direct din râul Prahova, prin conducte de apă ale Hidrojet Prahova.

De la Uniunea Europeană s-au alocat pentru noi peste 25 de milioane de euro pentru înlocuirea vechii conducte de apă şi reamenajarea captării de la "Sunătoarea Breaza", izvor de unde noi, podovenii, am fost legaţi cu munca şi ţeava noastră în urmă cu zeci de ani. Dar prin noua lucrare executată din aceşti bani europeni am fost debranşaţi şi legaţi, printr-o conductă mizerabilă şi improvizată, la o «baltă de apă» amenajată pe prundul Breaza, apă adusă de râul Prahova în care, de la Azuga şi până la noi, sunt deversate toate WC-urile de la spitalele Azuga, Comarnic, plus de la locuinţele particulare, inclusiv de la vilele de pe versantele râului Prahova. Aşadar, bem apă cu rahat de WC-uri, câini morţi aruncaţi în apă, gunoaie etc.

Precizăm că Uniunea Europeană a alocat cele 25 de milioane de euro prin SAMTID Brazi, încasaţi în 2009 de firma domnului Cozma - preşedintele Consiliului Judeţean Prahova -, care a "executat" lucrarea astfel: fără licitaţie, fără contract de muncă pentru muncitori (au fost angajate prin rotaţie, câte patru-cinci zile, grupuri de romi din Floreşti şi Filipeştii de Pădure, pentru care nu s-a plătit la stat nici un leu impozit, nu au avut cărţi de muncă, contracte de muncă, nu au avut supraveghetor, şef lucrări etc.). Lucrarea nu e luată în primire de nimeni nici în ziua de azi. Apa este nepotabilă, infestată cu fel de fel de microbi. Alăturăm afişele în acest sens puse de Hidro-Prahova, pe care scrie clar că:

"Începând cu data de 13 iulie 2009 să folosiţi apa numai în scopuri menajere până când vom fi în situaţia de a putea livra apa în parametrii de potabilitate recomandaţi".
Suma pe care o plătim noi pentru această apă potabilă este de 31.000 lei pe metru cub. Pentru orice intervenţie făcută de noi la Primăria Breaza sau la Hidro-Prahova răspunsul lor este: "Dacă nu vă place, cumpăraţi apă potabilă din comerţ". Avem deja copii şi bătrâni bolnavi de piele, aflaţi în tratament. Sănătatea publică este în pericol. Suntem ca în lagărele naziste de exterminare lentă, prin apa infestată. Ni s-au stricat centralele de încălzire, sunt pline de mâl, viermişori, gunoaie şi chiar râme de prin ţevi. S-a spart diabolic şoseaua pentru introducerea conductelor şi acum, la trei-patru zile, se sapă pentru... reparări. S-au făcut mici îmbrăcăminte asfaltice, dar şanţurile şi rigolele de pe marginea şoselei sunt gropi - capcane pentru toţi locuitorii şi pentru toţi cei care trec prin această zonă, fiind expuşi accidentelor rutiere. Noi cerem să ni se dea înapoi apa de la izvorul Sunătoarea, aducţiune pentru care părinţii noştri au muncit, şi-au vândut porcii, păsările şi pământul.

Cerem instituţiilor abilitate ale statului cercetarea penală a celor care au cheltuit aceşti bani pe campaniile electorale din 2009 şi trimiterea lor în faţa instanţei de judecată.

Un număr de 254 de locuitori din cartierul Podul Vadului - Breaza, judeţul Prahova

×
Subiecte în articol: lupta cu sistemul