x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Video: Burj Dubai, cea mai înaltă clădire din lume

Video: Burj Dubai, cea mai înaltă clădire din lume

de Mihaela Matachita    |    04 Ian 2010   •   00:00

Cel mai înalt zgârie-nori din lume, Burj Dubai, a fost inaugurat oficial, clădirea-gigant cu înălţimea de 828 de metri depăşind Turnul din Taipei, dar evenimentul e umbrit de criza prin care trece Emiratul.

"Arhitectul" dezvoltării fenomenale a Dubaiului este suveranul Emiratului, şeicul Mohammad Ben Rached Al-Maktoum (60 de ani). El va inaugura oficial Burj Dubai, afirmându-şi astfel voinţa de a menţine ţara drept centru turistic şi financiar în ciuda crizei financiare. Şeicul Mohammad a ales ziua de 4 ianuarie, data celei de a patra aniversări a accederii sale la putere, pentru a marca acest eveniment. "Sunt un beduin, şi beduinilor le plac sfidările", spunea el recent ziariştilor.

Inaugurarea Burj Dubai, simbolul creşterii nemăsurate a Emiratului, este umbrită de dificultăţile economice ale ţării, care a trecut pe lângă o catastrofă financiară în noiembrie, comenta duminică AFP. Deja îndatorat din greu (100 de miliarde de dolari) pentru a-şi finanţa proiectele faraonice, Emiratul este angajat în prezent într-un delicat proces de renegociere a datoriei şi se confruntă cu o criză acută în domeniul imobiliar.

NOI STANDARDE
Noua construcţie este o structură din oţel şi sticlă, compania dezvoltatoare Emaar precizând că turnul depăşeşte 800 de metri înălţime şi, astfel, surclasează Turnul Taipei 101 din Taiwan (508 metri). Prin dimensiuni, clădirea impune noi limite în materie de proiectare şi construcţii, Dubaiul lansând o nouă provocare specialiştilor în domeniu.

De altfel, Bill Baker, inginer constructor şi partener al firmei Skidmore, Owings and Merrill (SOM) din Chicago, care a proiectat turnul, a subliniat că Burj Dubai stabileşte noi standarde: "Am crezut că va fi o clădire puţin mai înaltă decât Turnul Taipei 101. Emaar ne-a cerut însă să o facem şi mai înaltă". Acum, Emaar refuză să precizeze înălţimea exactă a construcţiei.

"Am fost capabili să «acordăm» clădirea ca pe un instrument muzical. Pe măsură ce avansam cu lucrările, constatam că putem ajunge la înălţimi mai mari decât am fi crezut", a adăugat Baker. "Am avut de învăţat de pe urma construcţiei Burj Dubai. Cred că am putea construi cu uşurinţă o clădire cu înălţimea de 1.000 de metri", a precizat el.

UN PROIECT FABULOS
Turnul are 160 de etaje, a inclus 330.000 de metri cubi de beton şi 31.400 tone de oţel, fiind vizibil de la 95 de kilometri. Burj Dubai are 57 de lifturi, 1.044 de apartamente, 49 de etaje pentru birouri şi un hotel marca Giorgio Armani. Clădirea în formă de "Y", concepută de arhitectul Adrian Smith, susţine structura turnului. Acesta se îngustează pe măsură ce avansează în înălţime. În partea superioară, clădirea se transformă într-o structură din oţel terminată cu o spirală uriaşă.

Valoarea construcţiei, ale cărei lucrări au început în 2004, este estimată la peste un miliard de dolari. Companiile care au realizat Burj Dubai sunt Samsung Engineering & Construction (Coreea de Sud), grupul BESIX (Belgia) şi Arabtec (Emirate Arabe Unite). Burj Dubai este piesa centrală a unui nou district comercial, în valoare de 20 de miliarde de dolari, Downtown Burj Dubai. Acesta mai include 30.000 de apartamente şi centrul comercial Dubai Mall, cu spaţii pentru 1.200 de magazine.

"PIRAMIDELE" ŞEICULUI
Constructorii consideră că vor trece cel puţin 10 ani până ce recordul stabilit de acest turn va fi doborât. Unii cred că Burj Dubai va fi ultimul proiect-gigant care a adus faimă Dubaiului, alături de insula artificială Palm Jumeirah, cu lungimea de trei kilometri. Aceasta deoarece actuala criză a dus la stoparea altor proiecte faraonice. Autorităţile din Dubai anunţau în toamna lui 2008 un plan ambiţios, Nakheel Harbour and Tower, care urma să includă şi un turn de 1.000 de metri. Realizarea acestuia a fost însă amânată, asemenea proiectului unui nou oraş, Jumeirah Gardens, în valoare de 90 de miliarde de dolari.

Singurul proiect finalizat, Palm Jumeirah, cuprinde mii de apartamente, vile şi hoteluri de lux, inclusiv Atlantis - The Palm. Inaugurat în noiembrie 2008, Palm Jumeirah reprezintă o atracţie pentru turişti, la fel ca şi celebrul Burj Al-Arab, singurul hotel de şapte stele din lume. Lucrările de amenajare a unei alte insule artificiale, Palm Jebel Ali, au fost realizate, dar construcţia propriu-zisă nu a început.

Şi proiectul Waterfront, un amsamblu de insule cu o suprafaţă ce depăşeşte Hong Kong-ul, a fost îngheţat. Cel de-al treilea proiect de insule în formă de palmier, Deira Palm, este în faza de lucrări preliminare. Nici construcţia la The World, un "arhipelag" de 300 de insule, nu a început. La Dubailand, un fel de Disneyland în plin deşert, dar la scară mult mai mare, lucrările sunt întârziate. Numai construcţia celui de-al doilea aeroport al oraşului, Al-Maktoum International, cu o capacitate de 120 de milioane de pasageri pe an, continuă, deschiderea parţială fiind programată anul acesta, cu o întârziere de 12 luni.

×
Subiecte în articol: externe