x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Internetul în exces duce la depresie

Internetul în exces duce la depresie

de Sînziana Stancu    |    03 Feb 2010   •   00:00

Persoanele care petrec ore-n şir navigând pe Internet riscă să se aleagă cu stări de depresie, de la cele uşoare, la cele grave.

Cercetătorii britanici care au făcut acest studiu ce va fi publicat în numărul din 10 februarie al revistei "Psychopathology" au ajuns la concluzia că din ce în ce mai mulţi oameni au făcut deja din socializarea online, fie prin intermediul messenger-ului, fie prin cel al altor reţele de socializare, un viciu compulsiv. Aceste persoane riscă mai mult să se aleagă cu depresii decât celelalte care petrec mai puţin timp sau deloc cu acest tip de socializare, preferând-o pe cea a întâlnirilor fizice, faţa-n faţă, cu persoanele respective.

"Internetul a ajuns să ocupe o mare parte din viaţa modernă, dar beneficiile lui sunt însoţite, din păcate, şi de o «parte întunecată»", afirmă coordonatoarea studiului, Catriona Morrison, de la Universitatea din Leeds. Cercetătorii britanici au observat că există o legătură directă între depresie şi dependenţa de Internet, incidenţa depresiilor de grad moderat până la grav fiind de până la cinci ori mai mare la persoanele dependente decât la cele normale.

DILEMĂ
A rămas însă o dilemă, în genul "oul sau găina?". Cercetătorii au determinat doar legătura dintre Internet şi depresie, nu şi dacă depresivii îşi găsesc refugiul în Internet sau dacă dependenţa de Internet este cauza sigură a depresiei.

Studiul lor a fost realizat pe un eşantion de 1.319 persoane cu vârste cuprinse între 16 şi 51 de ani. Din studiu a rezultat că 1,2% dintre subiecţi au dezvoltat dependenţă de Internet. Acesta este, totuşi, un procent mare faţă de cel de 0,6% al persoanelor dependente de jocurile de noroc. Specialiştii au mai observat că dependenţii de Internet petrec mai mult timp navigând pe site-uri porno şi de socializare, iar vârsta medie a celor mai mulţi dependenţi este de 21 de ani.

×
Subiecte în articol: magazin