x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Secretomanie şi magie la CIA

Secretomanie şi magie la CIA

de Anca Aldea    |    28 Noi 2009   •   00:00
Secretomanie şi magie la CIA

Un manual din care s-au inspirat spionii americani pentru a le strica jocurile "amicilor" ruşi în timpul războiului rece a fost reeditat şi scos la vânzare în Statele Unite.



Cartea a fost scrisă la începutul anilor '50 de unul dintre cei mai mari magicieni din Statele Unite, John Mulholland. Solicitat de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) să le ofere spionilor cele mai bune metode de înşelare a "duşmanului", Mulholland a scris în 1953 un manual în care propunea o serie de instrucţiuni dovedite ulterior extrem de utile. "Scopul acestei cărţi - scria atunci Mulholland - este de a-l instrui pe cititor să deprindă o varietate de acţiuni secrete şi nedetectabile. Pe scurt, aici se află instrucţiuni de înşelăciune." Cartea, intitulată iniţial "Some Operational Applications of the Art of Deception for Spies", a apărut în contextul în care spionii cunoşteau şi practicau o serie de experimente legate de controlul mental sau de drogurile halucinogene, dar şi de diverse mecanisme inteligente de genul pistolului-pachet de ţigări, al stiloului cu otravă sau al ţigaretelor explozive.

TEHNICA ŞIRETULUI DE LA PANTOF
Magicianul, devenit mai târziu consultant în cadrul CIA, a primit o sumă frumuşică pentru acea vreme - 3.000 de dolari - pentru a-i învăţa pe spioni diverse şiretlicuri: ce droguri să amestece ca să obţină un cocteil otrăvitor şi cum să-l servească "inamicului" fără ca acesta să cadă la bănuieli, cum să fure obiecte de mici dimensiuni (tehnicile diferă dacă "victima" este femeie sau bărbat) sau cum să-şi lege şireturile astfel încât să trimită semnale codate etc. De exemplu, la acest ultim capitol, în funcţie de poziţia lor, şireturile pot transmite diverse mesaje: "Am informaţia", "Urmează-mă" sau "Am adus pe altcineva". Pentru serviciile secrete americane, Mulhoalland era omul care a deprins o serie de tehnici magice din zone cu tradiţii vechi - China, India. El cunoştea, în cele mai mici secrete, arta poţiunilor şi a prafurilor letale, dar şi anumite tehnici de "spălare a creierului" sau paranormale, spunea recent John McLaughlin, director adjunct în cadrul agenţiei. "Magia şi spionajul sunt domenii înrudite", a adăugat McLaughlin în cadrul unei conferinţe susţinute luna trecută la Muzeul Internaţional al Spionului din Washington DC.

Manualul, care pare scos dintr-un scenariu al cunoscutei serii "Pantera Roz", a fost distrus ulterior la ordinul conducerii CIA. În anii '70 se credea că toate copiile cărţii fuseseră arse, însă recent a fost găsit un exemplar în arhiva agenţiei. Informaţia cuprinsă în carte a fost declasificată şi manualul a văzut lumina tiparului sub titlul "The Official CIA Manual of Trickery and Deception", informează site-ul BBC. Cartea a fost publicată sub îngrijirea istoricului Keith Melton şi a lui Bob Wallace, fost director al CIA.

×
Subiecte în articol: magazin