x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Viitorul, dezlegat de coniferele Kauri

Viitorul, dezlegat de coniferele Kauri

de Anca Aldea    |    11 Apr 2010   •   00:00
Viitorul, dezlegat de coniferele Kauri

În studiul lor despre încălzirea globală actuală, mai mulţi cercetători de la Universitatea Oxford susţin că unele dintre secretele fenomenelor meteo de astăzi sunt deţinute de coniferele Kauri din nordul Noii Zeelande.



În inelele arborilor Kauri, oamenii de ştiinţă sunt optimişti că vor descoperi probe despre climatul de pe Terra în urmă cu 30.000 de ani. Odată informaţiile adunate şi puse cap la cap, cercetătorii vor putea identifica motivele pentru care clima s-a modificat rapid în trecut. Potrivit publicaţiei online ScienceDaily, noile studii vor ajuta comunitatea ştiinţifică să înţeleagă ce va să aducă viitorul în materie de schimbări globale.

Echipa de specialişti, la care participă cercetători de la mai multe universităţi britanice, spune că inelele copacilor Kauri reprezintă o "mană cerească". Arborele a cărui denumire ştiinţifică este Agathis australis poate atinge o înălţime de aproximativ 50 de metri şi o grosime de patru metri. Inelele sale conţin informaţii valoroase cu privire la cantitatea de carbon existentă în atmosferă la un moment dat în trecut.

În ceea ce priveşte vârsta acestor arbori, părerile sunt împărţite - unii specialişti spun că ei trăiesc mai mult de 600 de ani, dar nu depăşesc 2.000 de ani. Oamenii de ştiinţă au identificat lemn fosilizat de Kauri, care datează de câteva zeci de mii până la 130.000 de ani, însă cercetătorii britanici vor studia doar "rămăşiţele" vechi de 30.000 de ani, deoarece perioada scursă de la sfârşitul erei glaciare şi până în prezent a ridicat cele mai multe semne de întrebare.

×
Subiecte în articol: magazin