x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator APADOR-CH, împotriva tratării presei drept "vulnerabilitate” a siguranţei naţionale

APADOR-CH, împotriva tratării presei drept "vulnerabilitate” a siguranţei naţionale

17 Aug 2010   •   00:00

Prin includerea campaniilor de presă "la comandă" pe lista vulnerabilităţilor la adresa siguranţei naţionale, "Consiliul Suprem de Apărare al Ţării practic încurajează serviciile secrete şi alte autorităţi (poliţie, parchete etc.) să îşi extindă metodele de supraveghere a ziariştilor incomozi şi a trusturilor de presă la care lucrează", apreciază Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), într-un comunicat remis redacţiei.

Rezultatul imediat este intimidarea lor şi renunţarea la susţinerea  punctelor de vedere contrariante pentru unii politicieni sau unele instituţii ale statului.  Efectele negative asupra libertăţii de exprimare sunt evidente, se arată în comunicat. În plus, pot apărea iniţiative legislative ce ar urmări înăsprirea regimul sancţionator pentru "delicte de presă" ceea c ear însemna revenirea la politica "botniţei", apreciază organizaţia.

Astăzi, 17 august 2010, APADOR-CH s-a adresat comisiilor Parlamentului care iau în discuţie în această perioadă strategia privind siguranţa naţională atrăgând atenţia că aceasta conţine prevederi inacceptabile cu privire la presă şi deci la libertatea de exprimare.
APADOR-CH afirmă că eventualele dezinformări vehiculate în campaniile de presă - cu condiţia esenţială a dovedirii relei credinţe - pot şi trebuie sancţionate doar de asociaţiile ziariştilor sau, dacă este cazul, de către Consiiliul Naţional al Audiovizualului ori de instanţa civilă, la cererea celui ce se consideră lezat. Astfel de proceduri exclud intervenţia organelor implicate în apărarea securităţii naţionale. APADOR-CH cere Parlamentului să elimine din strategia privind siguranţa naţională orice referire la presă şi deci la libertatea de exprimare.

În Strategia naţională  de apărare adoptată în şedinţa din 22 iunie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a introdus printre "vulnerabilităţi" campaniile de presă la comandă, ceea ce este inacceptabil într-un stat democratic pentru că aduce atingere directă libertăţii de exprimare. Campaniile de presă - comandate sau nu - susţin opinii/poziţii ce pot fi critice, chiar jignitoare la adresa unor politicieni sau autorităţi ale statului dar nu pot pune în pericol real siguranţa naţională.  

×
Subiecte în articol: mass-media