x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Circul Vesel" sau viaţa ca un spectacol

"Circul Vesel" sau viaţa ca un spectacol

de Catalina Iancu    |    22 Mar 2010   •   00:00
 "Circul Vesel" sau viaţa ca un spectacol

Nu există om să nu fi fost fascinat de cupola circului, de luminile arenei, de costumele sclipitoare, dar mai ales de talentul deosebit al artiştilor. Inspirat de o poveste de viaţă captivantă, regizorul Claudiu Mitcu a realizat un excelent documentar HBO: "Circul Vesel".

Filmul prezintă povestea uneia dintre cele mai vechi familii de artişti de circ din ţară, descendenţi ai fondatorului Circului Globus, Toma Zdebschi. Mina şi Carol sunt căsătoriţi de 50 de ani. Amândoi au fost artişti de circ. Mina are acum 75 de ani, iar Carol, 84.

Au împreună o fată, Rica, doi nepoţi, Aura şi Bogdan, şi o strănepoată de 7 ani. Carol este fiul lui Toma Zdebschi, venit din Cehoslovacia şi stabilit ulterior aici, unul dintre primii proprietari de circ ambulant din România. O dată cu venirea comuniştilor, circurile sunt naţionalizate, iar Carol este forţat să cedeze denumirea de Circul Globus, acest nume fiind preluat de Circul de Stat. Astfel, doar circul este vesel, întâmplările de dincolo de arenă pot fi uneori trăite ca un exerciţiu executat fără plasă de siguranţă.


DESTIN
Din 1992, Mina şi Carol s-au retras din activita­te şi-şi trăiesc viaţa într-o casă din cartierul bu­cu­reş­tean Rahova. În curte se mai găseşte încă pri­mul lor vagon, cel cu care au colindat prin toată ţa­ra. În fiecare an, la 29 august, familia şi prie­te­nii se adună cu toţii pentru a sărbători ziua lui Carol. Scenariul scris de Aura Sorescu şi Claudiu Mitcu pune accentul pe povestea de viaţă a celor doi artişti de circ (poate cei mai vechi la ora aceasta din România), în special pe destinul lor, şi nu pe istoria circului din România.  

Producţia a fost realizată în perioada iulie 2009-ianuarie 2010, filmările având loc în vara lui 2009, în Bucureşti, Călăraşi, Făgăraş şi Frata - judeţul Cluj. "Circul Vesel" este un documentar original HBO România, un proiect finalist al Concursului Naţional de Scenarii iniţiat de HBO România şi realizat în parteneriat cu TIFF (2009). Lansarea a avut loc recent la Cinematograful "Elvira Popescu", iar premiera va avea loc la 25 martie, ora 20:00.

×
Subiecte în articol: antimonden