x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul turc amendează Dogan cu 2,5 miliarde de dolari, pentru neplata unor taxe

Guvernul turc amendează Dogan cu 2,5 miliarde de dolari, pentru neplata unor taxe

08 Sep 2009   •   00:00

Autorităţile din Turcia au amendat Dogan Yayin cu 3,76 miliarde de lire turceşti (2,53 miliarde dolari) pentru neplata unor taxe, pe fondul îngrijorării crescânde din industria media cu privire la presupusele încercări ale adminitraţiei turce de a cenzura vocile critice, transmite Reuters. Decizia reprezintă cea mai recentă etapă a unei dispute prelungite între grupul media şi Guvernul turc, care consideră că Dogan prezintă activitatea cabinetului într-o lumină nefavorabilă. Pe fondul îngrijorării crescânde că "frica de repercusiuni pune capac potenţialelor atitudini critice din presă" cu privire la administraţia premierului Tayyip Erdogan, ministerul de Finanţe a amendat, marţi, mai multe firme controlate de grupul Dogan Yayin, cu sume în valoare totală de 3,76 miliarde de lire turceşti (2,53 miliarde de dolari SUA). Suma totală reprezintă dublul datoriilor către stat din taxe restante ale grupului, în valoare de 1,88 miliarde de lire turceşti, conform examinării contabile pe anii 2005, 2006 şi 2007, se arată într-un comunicat transmis de Dogan Yayin către bursa de la Istanbul.

Decizia de marţi a Guvernului este a doua amendă mare suferită de Dogan în acest an, după ce autorităţile au penalizat grupul, în februarie, cu 900 milioane de lire, pentru nereguli legate de vânzarea a 25% din acţiunile diviziei TV către o companie germană, notează Mediafax. Grupul controlează peste jumătate din piaţa media privată din Turcia, iar disputa dintre Dogan şi Guvern vizează acoperirea media nefavorabilă cu privire la "rădăcinile islamiste" ale cabinetului.

Grupul Dogan este prezent şi în România, unde deţine postul de televiziune Kanal D.
Dogan a intrat pe piaţa de televiziune din România în ianuarie 2007, când televiziunea Kanal D a primit licenţă audiovizuală de la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). În plus, CNA a acordat, în decembrie 2008, o licenţă audiovizuală prin satelit televiziunii Lolipop TV, un post pentru copii operat de trustul Dogan Media International, parte a grupului Dogan Yayin, a cărui lansare a fost anunţată, la momentul respectiv, pentru anul 2009. Acţiunile Kanal D în România sunt deţinute în proporţie de 25% de grupul media Ringier.

×
Subiecte în articol: mass-media