x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ion Cristoiu: "Ambiţia PD-L de a-şi crea un trust de presă"

Ion Cristoiu: "Ambiţia PD-L de a-şi crea un trust de presă"

11 Feb 2010   •   00:00

"Sunt două evenimente. Primul îl reprezintă acceptarea de către trustul Ringier a adevărului că sub patronatul acestuia Evz a falimentat şi al doilea este că, urmare a acestui faliment, ziarul a fost preluat de o companie reprezentând interesele unui partid-PDL. E o ambiţie de a crea un trust de presă care să reprezinte interesele PDL şi să constituie într-o alternativă la cele trei trusturi considerate ca adversare ale lui Traian Băsescu şi PDL.

Văzând restructurările care au avut loc la Evenimentul zilei, înseamnă că noul patronat nu intenţionează să dea prea mulţi bani şi una din condiţiile cumpărării a fost reducerea cheltuielilor la Evz înainte de a fi luat. Trustul Ringier s-a grăbit să-l vândă până nu ajungea până la sub un euro. Din punctul ăsta de vedere, au avut noroc că au găsit o forţă interesantă că altfel trebuia să-l închidă.

Cumpărătorul nu are nici un interes să ia un jurnalist independent ca mine, deoarece nu cred că au cumpărat acest ziar ca să scoată din el profit. Cred că noul patronat va pune director pe cineva ale cărei convingeri politice sunt cunoscute. Şi Radu Moraru e un jurnalist ale cărui convingeri politice sunt cunoscute. Repet, cumpărarea Evz si a revistei Capital nu urmăreşte obţinerea de profit din presă, ci folosirea presei în interes politic.

După această a doua schimbare de proprietar, nu cred că Evz îşi mai revine. Neliniştitor pentru presă nu e faptul că a fost cumpărat Evz, ci adevărul că un trust străin, întemeiat pe profit, recunoaşte falimentul unei aventuri în România. Asta înseamnă că în perioada următoare va fi practic imposibil să mai faci un trust de presă bazat pe profit", a declarat pentru Jurnalul Naţional fondatorul ziarului Evz, Ion Cristoiu.

×
Subiecte în articol: mass-media