x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Presa scrisă se uită la televizor, televizorul ascultă radioul, radioul citeşte presa scrisă"

"Presa scrisă se uită la televizor, televizorul ascultă radioul, radioul citeşte presa scrisă"

de Irina Cristea    |    11 Feb 2010   •   00:00

Publicul şi-a pierdut încrederea în ziarişti, mass-media tradiţionale nu au reuşit să facă virajul spre Internet, se imită unele pe altele şi plutesc într-o confuzie tot mai mare între informaţie şi divertisment. Acestea sunt câteva dintre concluziile la care au ajuns opt nume cu greutate din mass-media din Franţa, în cadrul unei emisiuni difuzate la 9 februarie de postul de televiziune ARTE.

Un articol publicat de dramaturgul Matei Vişniec pe site-ul RFI România "disecă" discursul celor opt, pornind de la constatarea că Internetul a modificat total statutul meseriei de jurnalist. "Internetul, spun ei, ameninţă chiar să reducă la tăcere jurnalismul tradiţional, de exemplu cel scris. Tot mai puţină lume cumpără ziare, iar tinerii, când vor să se informeze, au reflexul de a-şi căuta informaţia pe Internet. Altădată, mai spun aceşti opt ziarişti furioşi, ziaristul era purtătorul de cuvînt al publicului, al comunităţii, al oamenilor... Aceştia le încredinţau ziariştilor punctul lor de vedere. Acum, publicul aproape că şi-a pierdut încrederea în ziarişti. Şi în orice caz preferă să-şi exprime părerea direct, tot prin intermediul internetului. Sute de mii de bloguri au apărut în ultimii ani, ceea ce nu este un lucru rău pentru că asistăm la crearea unei democraţii directe, inclusiv pe tărîmul informaţiei", relatează sursa citată.

Nu au lipsit însă criticile aduse Internetului ca principală unealtă de propagare a informaţiei către public. Cea mai importantă este că, pe lângă informaţii competente furnizate de experţi şi specialişti, spaţiul online serveşte drept platformă şi pentru provocări lansate de şarlatani şi psihopaţi. "Altfel spus, un amestec teribil, iar criteriile de selecţie a informaţiilor fiabile ramân... greu de definit. În contextul confuziei generale, opinia unui extremist riscă să aibă aceeaşi valoare cu cea a unui expert", comenetază Matei Vişniec.

Cei opt invitaţi ai emisiunii de pe ARTE spun, la unison, că meseria de ziarist este ameninţată cu dispariţia, ceea ce pune în pericol chiar democraţia. Un motiv pentru care mass-media tradiţionale pierd constant public este, subliniază ei, că "jurnalismul este cangrenat de mimetism, de dictatura emoţiei, de confuzia dintre informaţie şi divertisment". Mai mult, s-a spus în emisiune că "presa scrisă se uită la televizor, televizorul ascultă radioul, radioul citeşte presa scrisă". Mediile de informare deci se închid în mai multe cercuri concentrice, nu au reuşit încă să facă virajul spre Internet şi îşi pierd tot mai mult din audienţă. "În acelaşi timp, însă, cineva care se informează exclusiv din surse legate de Internet riscă să fie manipulat de escroci sau de extremişti. Paradoxal ramâne şi faptul că site-urile consacrate informaţiei nu sunt încă rentabile, deşi toată lumea spune că viitorul aparţine internetului", comentează jurnalistul RFI. 

×
Subiecte în articol: mass-media