x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Putin, Kim Jong-il, Hu Jintao, „prădători” ai libertăţii presei

Putin, Kim Jong-il, Hu Jintao, „prădători” ai libertăţii presei

04 Mai 2010   •   00:00

Organizaţia Reporters sans Frontières (RSF) a publicat luni, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, o listă cu 40 de personalităţi, printre care Vladimir Putin, Hu Jintao, Kim Jong-il şi Mahmud Ahmadinejad, care îi ata­că în mod sistematic pe jurnalişti şi sistemul media, informează AFP, citată de Mediafax.

„Puternici, periculoşi şi violenţi, ei sunt mai presus de lege", se arată în raportul RSF, o organizaţie nonguvernamentală care luptă pentru apărarea drepturilor jurnaliştilor. În lista celor 40 de „prădători" ai libertăţii presei au fost incluşi 17 şefi de stat şi numeroşi şefi de guverne, alături de anumite forţe armate, organizaţii criminale, mafiote sau teroriste. Preşedintele chinez, cel iranian şi cel tunisian îşi dispută aceste triste onoruri cu organizaţii pre­cum ETA şi Forţele israeliene şi palestiniene.

Printre personalităţile in­cluse pe această listă se numără premierul rus, Vladimir Putin, preşedintele chinez Hu Jintao, ayatollahul iranian, Ali Khamenei, preşedintele din Belarus, Alexandr Lukaşenko, dictatorul din Coreea de Nord, Kom Jong-il, preşedintele Rwandei, Paul Kagame, şi regele Arabiei Saudite, Abdallah Ibn Al Saud.

Raportul RSF urmăreşte să aducă în atenţia publicului din întreaga lume cei mai feroce adversari ai libertăţii de expresie a presei. RSF a reamintit că, „de la începutul acestui an, nouă ziarişti au plătit cu viaţa pentru libertatea de expresie şi aproape 300 de profesionişti din domeniul presei şi internauţi sunt în prezent în închisoare".

×
Subiecte în articol: mass-media