x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Răzvan Dumitrescu: "O parte din sursele mele mă tot avertizau că "cel mare" vrea să mă termine"

Răzvan Dumitrescu: "O parte din sursele mele mă tot avertizau că "cel mare" vrea să mă termine"

de Anca Nicoleanu    |    22 Iul 2010   •   00:00
Răzvan Dumitrescu: "O parte din sursele mele mă tot avertizau că "cel mare" vrea să mă termine"
5830-127299-razvan.jpgRăzvan Dumitrescu spune de ce a plecat de la Realitatea TV şi ce a discutat cu patronul postului, Sorin Ovidiu Vântu, înaintea plecării, şi oferă detalii despre "Subiectiv", emisiunea pe care o va realiza la Antena 3, începând de luni, 26 iulie.


● Jurnalul Naţional:- Cum e la noul loc de muncă? Cum te-au primit noii colegi de la Antena 3?
● Răzvan Dumitrescu:
E foarte bine, mă simt foarte bine. Pe mulţi colegi îi cunosc de ani de zile, cu o parte dintre ei am mai lucrat, să nu uiţi că prin 1999 realizam împreună cu Stelian Tănase emisiunea "2+1" la Antena 1!


● Luni, 26 iulie, reapari pe sticlă. Zi-mi despre emisiune.
● La ora 21.00 vei putea urmări prima ediţie a emisiunii "Subiectiv". Nu este un talk show obişnuit. Are şi talk - invitaţi de marcă, personajele zilei, dar are şi show - editorial rău, montaje spectaculoase, titluri înţepătoare. Ne-am propus să nu ne ascundem în spatele dicţionarelor de jurnalism, vom spune ce ne place şi ce nu ne place, vom da verdicte încă de la început şi asta o să dea o tentă de subiectivitate. Dar, după ce vă vom prezenta fapte, dovezi, declaraţii, imagini, rămâne de văzut cât de subiectivi am fost. Eu sunt convins că foarte mulţi telespectatori ne vor da dreptate.


● Ai mai fost ofertat de Antena 3? De ce n-ai făcut atunci "pasul"?

● Au mai fost discuţii cu Antena 3.Uite, îţi spun acum, în premieră, anul trecut, au fost nişte  discuţii, dar nu folosea nimănui să facem lucrurile în grabă. De ce nu am făcut pasul... Urma o perioadă de campanie electorală, cu multă muncă, o perioadă când nimeni nu se gândeşte să schimbe grile şi să construiască noi emisiuni aşa, repede, repede.


● Când lucrai la Realitatea TV, ai afirmat "rămân la Realitatea cât pot să-mi fac meseria". Înţeleg că din iunie nu ţi-ai mai putut-o face. Ce s-a întâmplat, exact?
● Am făcut acea afirmaţie într-un context foarte precis, când s-a speculat mult despre felul în care colegii de acolo m-au sprijinit după ameninţarea preşedintelui, urmată de controlul ANAF. La Realitatea nimeni nu a intervenit din punct de vedere editorial în emisiuni şi aici am în vedere tentative de a mă convinge să fac într-un numit fel anumite lucruri. Nu a fost niciodată vorba despre aşa ceva şi pot să le mulţumesc colegilor pentru acest lucru. Sunt însă şi alţi factori care te determină să-ţi faci meseria mai bine sau mai puţin bine decât cei de mai sus. Când apar astfel de factori, încerc să-i înlătur chiar şi printr-o plecare. Nu voi elabora pe această temă!


● S-a spus, printre altele, că unul dintre motivele plecării tale ar fi faptul că postul nu-şi mai permitea să-ţi ofere salariul de 10.000 de euro. Atât de bine erai plătit?
● Partea asta cu salariul e o gogoriţă, mai bine zis mai multe gogoriţe într-una singură. În România, când nu mai ai argumente şi vrei să decredibilizezi o persoană, spui că e mercenar, că pleacă pentru bani, eventual mai mulţi! Să fie clar, nu muncesc pe gratis, pentru că din jurnalism trăiesc. Şi acum să demontăm pe rând miturile. Nu era salariu, emisiunea o producea firma mea, în coproducţie cu Realitatea. Nu erau 10.000, erau mai puţini. Pentru cei care vor continua să insiste în a face confuzie între un contract al unei firme şi salariu, fac următoarele precizări: trăiesc din dividende. Ca să ajungi să obţii dividente, trebuie ca firma să aibă profit. Aşa că, după ce plăteşti TVA, furnizorii, serviciile la care eşti abonat şi salariile, cu impozitele aferente în firmă, tragi linie şi vezi cât a mai rămas. Apoi ce a rămas se impozitează cu 16%. Abia acum poţi retrage dividente, bine-nţeles după ce ai achitat 16% impozit.

Acum chestia cu cât de bine eram plătit... Ţin minte că Pagina de Media a făcut un calcul imediat după demisia mea .Concluziile lor sunau aşa: Ultimele trei luni analizate de paginademedia.ro arată încasări totale de câteva sute de mii de euro. Mai precis, 450-470.000 de euro. Cifra reprezintă publicitatea difuzată în "Realitatea zilei" în lunile martie, aprilie şi mai. Dacă e corect calculul lor, mă bucur nespus de mult că am reuşit să produc de vreo 100 de ori cât am încasat.


● Ai afirmat că ţi se ascultau telefoanele. Şi că asta a început să se întâmple după episodul cu Băsescu şi caseta buclucaşă. Te-ai simţit hărţuit, ameninţat? Ai avut de tras oareşce ponoase, după acea emisiune?
● Cu ascultatul telefoanelor nu a fost o afirmaţie, a fost o constatare. Când pe un post de televiziune preşedintele ţării vorbeşte despre tine în termenii şi cu cuvintele pe care le-ai folosit într-o discuţie telefonică cu un oficial din post, nu poţi evita această concluzie. Sigur, pornesc de la premisa că preşedintele nu e vreun telepat şi nici prin staff-ul domniei sale nu se află persoane care să ghicească până şi ticurile verbale ale unor oameni care vorbesc la telefon! Dacă m-am simţit ameninţat? La scurt timp a venit controlul de la Fisc şi asta după ce timp de aproape o lună, o parte din sursele mele mă tot avertizau că "cel mare" vrea să mă termine.


● În ce condiţii te-ai despărţit de S.O.Vântu? S-a scris că aţi fi avut o întâlnire înainte de a se anunţa oficial încheierea contractului tău cu postul pe care-l patronează. Ce a zis referitor la decizia ta de a pleca?
● De Realitatea m-am despărţit în condiţii normale, civilizate. După ultima ediţie a emisiunii, am ciocnit un pahar de şampanie cu şefii postului şi cu colegii din echipă. A fost o despărţire extrem de civilizată, fiecare cu drumul lui şi profesioniştii înţeleg şi respectă asta. Nu am urmărit exact tot ce s-a scris... de pildă, nu ştiu să se fi pomenit prin presă despre vreo întâlnire de-a mea cu domnul Vântu. Dar pot să-ţi spun că eu am demisionat într-o luni şi, într-adevăr, duminică m-am văzut cu dânsul. Dorea să ştie dacă e adevărat că vreau să plec. În esenţă, la atât s-a rezumat partea importantă a discuţiei, care a fost una foarte scurtă. În rest, eu nu pun mare preţ pe lucrurile spuse la mânie.


● Care era atmosfera în trustul Realitatea-Caţavencu, la plecarea ta? A încercat cineva să te oprească?
● Nu am făcut acest gest ca să văd dacă cineva încearcă să mă oprească sau nu. Eram decis să plec şi punct. Cât despre atmosferă, ştiu că unii colegi erau miraţi şi ... atât.


● S-a mai spus că o dată cu plecarea ta de la Realitatea, va pleca şi Fiscul, care stă acolo de la sfârsitul anului trecut. Numai că n-a plecat...
● Uite, chestia asta cu fiscul mi se pare deja aberantă... La mine au stat trei săptămâni ca să verifice o firmă cu un singur contract şi care emite cel mult 12 facturi pe an. Îţi ia maximum o zi să o controlezi la sânge şi să-i faci inventarul până la ultimul şurub. Sigur, dacă vrei să şicanezi cu orice preţ, poţi să stai cât îţi permite legea, adică 6 luni. La fel la Realitatea. Adică nu le-a ajuns jumătate de an să pună nişte concluzii sau şicanează la ordin  şi caută soluţii să blocheze un post cu orice preţ? Ce s-ar întâmpla dacă ANAF ar poposi nu şase luni, ci doar câteva zile, pe la una din acele firme necontrolate vreodată, responsabilă cu evaziunea fiscală, de pildă? Ştim deja de la Dan Bittman, fost consilier al ministrului Vlădescu, sunt firme care nu sunt controlate pentru că nu e voie.


● Pleacă mulţi oameni de la Realitatea, iar unii au fost traşi pe dreapta, vezi cazul lui Turcescu... Ce crezi că se întâmplă acolo? O mare parte a venit chiar la Antene. Ce cauze ar putea avea "exodul" ăsta?
● Sincer, nu ştiu ce se mai întâmplă pe la fostul meu loc de muncă. Cu privire la plecări, îmi e greu să trag o concluzie. Oare nu plecau cu ani în urmă oameni din alte părţi spre Realitatea? La un moment dat e normal să se întâmple şi invers. Lumea asta e mică şi foarte mobilă.


● Să revenim la ce va fi de-acum încolo. Ştii deja care vor fi primii tăi invitaţi?

● Nu pot să-ţi spun acum nimic despre invitaţi. Nu îmi stă în fire să invit oameni cu multe zile înainte, sunt evenimente care apar atunci, în ziua emisiunii, şi sunt foarte importante, trebuie discutate, analizate. Am idee despre ce vom face. Dacă în promo mi-am permis să afirm că preşedintele e duplicitar sau dacă voi afirma despre altcineva că e halucinant, atunci înseamnă că în emisiunea care urmează vom şi arăta de ce spunem asta.Vor urma argumente, fapte, declaraţii şi mulţi ne vor da dreptate. Cam aşa vor decurge lucrurile la "Subiectiv".


● Ai "schimbat" mogulul. L-ai întâlnit pe Dan Voiculescu?
● Da, pe Dan Voiculescu l-am avut ca invitat în emisiuni cu ani în urmă.Eu nu am schimbat mogulul. Am schimbat locul de muncă. Când mogulul Vântu a cumpârat Realitatea, eu eram deja acolo, încă de pe vremea lui Prigoană, care nu avea statut de mogul. Am lucrat puţin timp şi pe la B1, când am încercat să facem un post de televiziune şi, cum am mai spus, a fost cea mai nefericită experienţă din cariera mea. Văd însă că fraţii Păunescu nu se încadrează la clasa moguli. Cred că ori nu stau bine cu banii, dacă preşedintele nu i-a băgat în categoria asta, sau aici e ca în marină, clasa fregate, clasa vedete rapide, clasa crucişător...


● Completează fraza "rămân la Antena 3...
● ...cât timp pot să-mi fac meseria". Eu nu îmi schimb principiile!

×
Subiecte în articol: mass-media