x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Virgil Ianţu: "Nu mă pot identifica cu producţii ieftine, vulgare"

Virgil Ianţu: "Nu mă pot identifica cu producţii ieftine, vulgare"

de Anca Nicoleanu    |    13 Ian 2010   •   00:00
Virgil Ianţu: "Nu mă pot identifica cu producţii ieftine, vulgare"
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Virgil Ianţu explică în premieră de ce s-a văzut nevoit să părăsească postul Prima TV, după aproape zece ani de colaborare, şi vorbeşte despre starea jalnică la care au ajuns producţiile tv din România. Prezentatorul a primit deja oferte din partea câtorva posturi de televiziune.


● Jurnalul Naţional: Ce-ţi veni să pleci de la Prima?
● Virgil Ianţu:
N-o să intru în foarte multe detalii, dar vreau ca publicul să înţeleagă de ce am făcut asta. Anul ăsta se făceau 10 ani de când sunt la Prima şi am încercat să evit despărţirea de post. Eu am obişnuit publicul cu emisiuni şi cu o prestaţie a mea la un nivel înalt. Când nu mai am condiţii pentru a face asta, şi mă refer acum la perioada aşa-zisă de criză pe care o motivase postul în discuţiile pe care le-am avut încă din toamnă, eu nu pot să mai apar. Nu m-aş mai putea eu vedea şi cred că i-aş jigni şi pe cei care m-au urmărit până acum. Eu nu pot apărea în producţii făcute cu doi lei sau în producţii care nu mă reprezintă absolut deloc. Pentru că mi s-a propus să fac o emisiune de genul ăsta, dar am refuzat-o.


● Jurnalul Naţional: Ce emisiune?
● Virgil Ianţu:
Aia cu fermieri care îşi caută neveste. Imaginează-ţi ce ar fi însemnat să prezint emisiunea asta... Atunci mi-am dat seama că direcţia ar trebui să se schimbe, pentru că nu sunt genul care face compromisuri şi nu o să le fac, tocmai din respect pentru public şi pentru mine.


● Jurnalul Naţional: Aveai o nemulţumire legată şi de "Copiii spun lucruri trăsnite".
● Virgil Ianţu:
Eu nu am primit nici o explicaţie clară, fundamentată solid, în care să mi se spună de ce s-a introdus emisiunea şi de ce s-a scos ulterior. Acum e în reluare. Nu înţeleg logica. Am intrat cu un sezon, după care s-a spus că nu mai sunt bani de producţie. Dar nu era o producţie scumpă absolut deloc, iar reluările difuzate în ultima perioadă au avut cifre de audienţă mult mai mari decât producţiile făcute cu buget foarte mare.


● Jurnalul Naţional: Ţi-au reproşat ceva referitor la "Mobilul", ultima emisiune pe care ai prezentat-o la Prima?
● Virgil Ianţu:
Nu au ce să-mi reproşeze mie la "Mobilul", emisiunea a fost făcută foarte bine, a arătat foarte bine, oamenii cu care am făcut-o sunt foarte buni, dar această emisiune nu a fost promovată absolut deloc. Mulţi dintre prietenii mei nici nu ştiau când se difuzează.


● Jurnalul Naţional: Aţi lăsat loc de "bună ziua" la despărţire?
● Virgil Ianţu:
Nu sunt genul să mă cert, dar am rămas cu un gust amar, pentru că a trebuit ca, după 10 ani, să mă despart de un loc  în care m-am format, în care am învăţat o grămadă de lucruri şi în care eu, cu fiecare emisiune pe care o făceam, am învăţat foarte multe şi am performat.


● Jurnalul Naţional:  Vrei să te retragi?
● Virgil Ianţu:
Nu o să mă retrag! Sunt în discuţii cu mai multe posturi, sunt alte variante, o s-o aleg pe cea mai bună. Trebuie să mă gândesc bine, să analizez ce mi se oferă. Vreau să ştiu în primul rând ce am de făcut. Partea financiară vine pe planul doi. Foarte sincer, dacă era vorba doar de partea  financiară, făceam alte lucruri în altă parte de mult.


● Jurnalul Naţional:  Ce-ai face în condiţiile astea de criză, ca director de programe la o televiziune comercială?
● Virgil Ianţu:
Aş găsi formate care să fie accesibile din punct de vedere financiar, şi acestea există. "Mobilul" a fost un format foarte fain făcut cu bani puţini. Eu cred că se pot găsi formule, se pot găsi şi companii care  să se asocieze cu lucruri "curate". Am convingerea că se profită foarte mult de titulatura asta, "criză". Eu cred că sunt bani, nu cred că o televiziune pierde bani, nu o să mă convingă nimeni de asta. Deja a trecut destul de mult timp de alterare, de infectare a gustului publicului. Cred că e nevoie de o perioadă de refresh, dar cineva trebuie să-şi asume treaba asta. Cine îşi asumă curăţenia va avea de câştigat. Am văzut ce se întâmplă în ultima vreme la tv: producţii ieftine, vulgare, care se vor umoristice, dar care n-au legătură cu umorul. E un trend să se bage în faţă mediocrităţile, oamenii "ieftini", submediocri, săraci cu duhul. Televiziunile încearcă să construiască o clasă extrem de joasă de public. Şi nu numai despre umor vorbim, ci şi despre reality-uri. Nu se poate să ai un promo pe tv în care copilul îşi înjură mama... Eu nu mă pot identifica cu producţii de genul ăsta, şi ăsta e un motiv pentru care am plecat de la Prima.


● Jurnalul Naţional: La ce te uiţi la tv?
● Virgil Ianţu:
Mă uit destul de puţin la tv, şi sunt vreo trei emisiuni la care mă mai uit: la "Garantat 100%", "Frumuseţe pe muchie de cuţit", care putea fi mai bine realizată, dar subiectul este spectaculos şi foarte interesant, şi la Cârcotaşi.


● Jurnalul Naţional: De ce voi, oamenii de televiziune, vă uitaţi foarte puţin la televizor?
● Virgil Ianţu:
Eu mă uitam mai mult la colegii mei şi îmi plăcea să-i văd, dar în ultima vreme nu mai am unde să-i văd pe Mihaela, Andreea, Mircea Radu, Teo... Nici nu mai am răbdare să mă uit la televizor. Când sunt acasă, prefer să mă joc cu fii-mea.


● Jurnalul Naţional: În ce alte proiecte te-ai implicat?
● Virgil Ianţu:
Am devenit diplomat. Sunt ambasador. Este vorba despre un contract de imagine în urma căruia am devenit brand ambasador Chivas Regal. Campania a început în decembrie şi pregăteşte mai multe proiecte care vor fi făcute publice la timpul lor. Colaborarea a început de câţiva ani, timp în care am fost invitat la lansări organizate la New York, Cannes, la distileriile din Scoţia. Am lucrat şi cu Nicu Alifantis la albumul pe care-l va lansa în curând, am făcut aranjamentele vocale pentru toate vocile care apar în unele piese. Am mai avut colaborări cu Disney, am fost personajul "Bolt". Dar activitatea principală e televiziunea. Mă mai ocup de o chestie tot în zona muzicii, care necesită foarte mult curaj, timp şi muncă. Nu o să auzi acum despre ce e vorba...


● Jurnalul Naţional: Te-ai împăcat cu Ştefan Bănică.
● Virgil Ianţu:
Nu am fost neapărat certaţi, pentru că nu a avut loc o ceartă între noi, a fost o despărţire venită într-un moment care m-a mâhnit şi pe mine, probabil şi pe el, după atâţia ani de prietenie şi de cântat. Poate a fost nevoie de o perioadă care să aşeze, să sedimenteze relaţia dintre noi şi sentimentele. Şi după nişte discuţii mai mature, am ajuns la concluzia că distanţa asta nu are nici un sens.

×
Subiecte în articol: mass-media