x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul "Eu am bani şi am valută, dar am mintea foarte scurtă"

"Eu am bani şi am valută, dar am mintea foarte scurtă"

19 Feb 2010   •   00:00
"Eu am bani şi am valută, dar am mintea foarte scurtă"
miscarearezistenta.jpgCă maneliştii, "divele", "prinţesele", cocalarii şi piţipoancele îşi etalează maşinile, bijoux-urile, ţoalele, ne-am obişnuit deja. A apărut însă şi "piţiponcus bancnotus", specia care îşi arată banii. Un fel de cont la vedere. La propriu! Pe hi5.

De ce s-ar poza cineva cu leafa în mână după ce a adunat căpşuni o vară întreagă? Sau cu teancul de bancnote la brâu? Ori cu banii în sân, aşa cum se obişnuia pe vremea stră-străbunicii, când nu se auzise încă de portmoneu. Poate asta e explicaţia: n-au bani să-şi cumpere un portofel! Ideea absolut stupidă, aberantă sau amuzantă e că nişte sărăntoci care au strâns din curtoazie pentru eventualele cuceriri ceva bănuţi (pe care-i flutură prin faţa altora mai fraieri ca ei) au impresia că lumea îi va socoti putred de bogaţi. "E foame de bani, e foame de bani, băieţi.../ Lumea ştie ce fel de cârnaţi sunteţi", cum spuneau într-o parodie băieţii de la A-tentat.  


CUTIA CU "VALORI"
Ţigănia amintită a plecat de la manelişti, care au ţinut să demonstreze că au şi ei "valoare". Iată ce ţese mintea acestora: "Numai cu mâinile goale/ Şi un paşaport/ Am putere şi va­loare/ Că sunt mafiot/ Mafiot din Spania,/ Ba din România/ Unde se învaţă prima dată şmecheria". "Eu când stau şi număr bani... Voi vă faceţi "spovedani".../ Şi speraţi ca Dumnezeu/ Să vă dea norocul meu." "Ban pe ban pun, ban pe ban/ Fac afaceri mari, în stil american/ Valoare eu la toţi vă dau/ Eu de la voi n-am ce să iau." "De mic eu când m-am născut/ Mare noroc am avut/ Valoarea mea, valoarea mea/ Nu o are nimenea/ Când am bani în buzunar/ De nimic eu n-am habar."

Culmea este că există destui fo(ru)mişti care spun că e "cool" să te pozezi cu banii. Şi aşa cum cântă idolul lor, Guţă, mulţi au luat de bune textele: "Io mi-am pus aseară-n gând/ De duşmani ca să mă râd/ Să fac un covor de bani/ Şi să-l arunc pe duşmani". Prin urmare, se găsesc destui cocalari şi piţipoance care pierd câteva ore bune pentru a aranja, la propriu, covorul de bani. Ori salteaua de bani, ori patul cu bani, ori pătura de bani. Dacă-i luăm la bani mărunţi, putem observa din ce pătură socială fac parte: din aceea care n-a văzut un fond prea mare la viaţa sa, aşa că 1.000-2.000 de euro sau 10 milioane de lei li se par o avere!


BANII VORBESC

"Asta-i viaţa adevărată/ Când ai bani ai loc în faţă/ Şi duşmanii te iubesc,/ Fiindcă banii azi vorbesc." Aşadar, banii vorbesc... despre cât (n-)au aceşti oameni. Nici în cont şi nici în creier. Despre cât de săraci cu duhul sunt cei care-i afişează. În schimb, au "imaginaţie":  piţipoancele se pozează ca şi cum au atât de mulţi bani încât nu mai au ce să facă cu ei. De parcă ar exista cineva pe lumea asta care nu mai ştie ce să facă cu ei şi îi aruncă la gunoi. În mintea lor cea redusă au impresia că cineva chiar ar putea crede asta. Aşa că îşi fac poze măturând banii şi aruncându-i la coş! Îi adună cu făraşul, îi împrăştie pe jos şi spun că-i "mărunţiş" sau se pozează cu bancnotele în formă de evantai. Da, când n-ai văzut în viaţa ta atâţia bani la un loc, te apucă transpiraţia! Nimeni nu dă doi bani pe "valoarea" lor, pe care o arată doar în ziua când iau bunicii pensia sau la vânzarea vreunui apartament. Ori în cazul întreţinuţilor, în ziua de salariu a "babacilor".


CONTURILE LA VEDERE!

De ce şi-ar ţine cineva conturile la vedere la propriu? Fiindcă n-au ce arăta altceva, piţipoancele îşi arată banii. Dacă n-au forme, măcar să aibă fond! De cele mai multe ori, sumele pe care le etalează la chiloţi nu le-ar ajunge nici măcar de trei şedinţe la o sală de fitness. Şi, totuşi, "pipiţele" vor să arate că au euroi. Expun câteva sute în bancnote de 50, să pară mai multe, şi-apoi le postează pe hi5. De ce s-ar poza nişte fete durdulii cu banii îndesaţi în sutien? De ce s-ar poza cineva în chiloţi pe un morman de bani? Sau de ce s-ar poza îngropat în bancnote? Ipostaza e de-a dreptul penibilă. "Eu am bani şi am valută, dar am mintea foarte scurtă", este doar începutul imnului dedicat cocalarilor. Altfel spus, cu banii nu poţi cumpăra neuronii care-ţi lipsesc.


PATUL CU BANI
0-113836-banii.jpg
Cocalarul vrea să iasă în evidenţă prin orice mijloace, mai ales cu ajutorul banilor, pe care de cele mai multe ori nu-i are. Salteaua ticsită din fotografii este realizată ori în fotoshop, ori "banii" sunt scoşi la imprimantă. Iar cei care chiar există sunt în bancnote cât mai mici, chiar şi de un dolar, doar-doar or părea mai mulţi şi să reuşească să acopere tot patul. "Am talent şi sunt bogat/ Sunt frumos şi sunt stilat/ Am talent chiar şi în somn/ Fac bani şi atunci când dorm." Este explicaţia standard pentru pozele cu banii întinşi pe pat.


ALOCAŢIA DE PITZI

0-113866-bani.jpg
Îngrijorător este faptul că au apărut şi cocalarii şi piţipoancele de grupă mică. Mai precis, copiii care îşi adună alocaţia o ţin câteva luni şi-apoi sparg puşculiţa pentru a-şi face o poză. Sau "împrumută" pentru o şedinţă foto salariul întregii familii. Însă nu e vina lor. Dacă părinţii fac exact acelaşi lucru, ei ce-ar putea să înveţe şi mai ales de la cine?! La ce preocupări au, e greu de crezut că vor realiza ceva în viaţă. "Banii fac pământul să se-nvârtă/ Şi toată lumea vrea să plouă cu valută/ Da' nu se-ntâmplă", aşa cum bine zice Spike.


LA CĂLDURICĂ
0-113837-dolari.jpg
Ce nu fac oamenii pentru bani?! Dar, dacă au prea mulţi, oare ce fac cu ei? Îi iau cu mătura şi-i dau la gunoi! Aşa se investeşte, mai nou, în opinia cocalarilor şi a piţipoancelor. Asta aminteşte de o fază autentică în care cineva spunea că nu mai ştie ce să mai facă cu banii. "Cumpără-ţi o carte!", i s-a sugerat. Mai e "la modă" printre specimenele amintite să se învelească nu cu plapuma, ci cu bani. De parcă bancnotele le-ar ţine de cald! Mai bine şi-ar cumpăra o lenjerie sau o pătură. Însă, aşa cum spune proverbul, cum îşi aştern, aşa dorm...

imagini preluate de pe pitzipoaca.org

×
Subiecte în articol: mişcarea de rezistenţă