x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Ghicitoare: Câţi politicieni corupţi au ajuns la închisoare?

Ghicitoare: Câţi politicieni corupţi au ajuns la închisoare?

22 Mar 2010   •   00:00
Ghicitoare: Câţi politicieni corupţi au ajuns la închisoare?
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Jurnalul Naţional a început un nou capitol al Mişcării de Rezistenţă: publicarea mesajelor venite din partea dumneavoastră, a cititorilor, dar şi a personalităţilor care au aderat la această mişcare. Prin urmare, aşteptăm opinii, soluţii şi comentarii pertinente la miscareaderezistenta@jurnalul.ro sau pe adresa redacţiei: Piaţa Presei Libere nr. 1, Sector 1, corp D, etaj VIII.



miscarearezistenta.jpg"Dragi compatrioţi, oameni nu sunt politicienii care ne cer voturile la fiecare 4-5 ani şi banii în fiecare zi. Oameni suntem noi că acceptăm, chiar şi în silă, să dăm şi voturi, şi bani. Toată lumea se duce buluc la vot ca şi cum ar conta cine se alege. Am spus corect cine "se alege", pentru că deşi voturile noastre îi aleg, de fapt se aleg ei înşişi. Oricum o dai, toţi sunt din acelaşi aluat. Nu e prea mare filozofie să-ţi dai sea­ma că nici un individ nu se apucă de politică pentru binele public, ci pentru binele buzunarului personal şi pentru că, în majoritatea ca­zu­ri­lor, nu este în stare să facă altceva. Politicienii corupţi nu sunt apa­na­jul românilor, ei există şi în SUA, şi în Germania, Franţa sau China. Numai că în restul ţărilor, mulţi corupţi ajung la închisoare, nu îşi râd de oameni la nesfârşit, după principiul "apa trece, pietrele rămân". Câţi politicieni corupţi din România au ajuns la închisoare? Abia acum, câte un primar pe ici, pe colo, dar mă refer la politicieni cu­nos­cuţi, din partidele principale. A spune pe faţă că "ei au furat mai mult ca noi" este inadmisibil. Doar pentru o astfel de afirmaţie respectivul ar trebui luat la întrebări de Poliţie, pentru că înseamnă că ştie despre nişte ilegalităţi. Aşa se întâmplă în ţările civilizate. În România, astfel de afirmaţii sunt doar un semnal adresat adversarilor politici că sunt şantajabili şi că e bine să cadă toţi la o înţelegere. Ştiu că toate ţările au trecut prin faza asta acum un secol-două, la începuturile capitalismului. Dar totuşi lumea s-a schimbat şi ceea ce era acceptabil acum un se­col nu mai e acceptabil acum. Poliţia e chiar aşa de lipsită de coloană vertebrală? Probabil că şefi în Miliţie şi Armată sunt tot slugile lui Ceau­şescu, ăia de încurcă Haiti cu Tahiti." (Gabriel)


TINEREŢEA ARUNCATĂ LA GUNOI
"Locuiesc în Drobeta Turnu-Severin de şase ani. Trei ani i-am pierdut luptându-mă zi şi noapte cu golanii din cartier şi cu părinţii lor. Nu am reuşit nimic, deşi am apelat la toate oficialităţile. Răspunsul a fost acelaşi: «Nu vă puneţi cu ei! Or să vă spargă geamurile!». La cei 66 de ani, am trecut prin război şi foamete, am avut probleme mari, grave, dar am trecut de ele. Nu-mi imaginam că îmi voi petrece bătrâneţea huiduită de nişte golani care au, aşa cum le-am spus, «o tinereţe aruncată la gunoi». Am fost profesoară de limbi străine. Am predat la numeroase şcoli din ţară, inclusiv din Bucureşti. Am dus cu mine dragostea de carte şi... de teatru de păpuşi. Am amintiri minunate. Cred că ar trebui început cu... uniforma şcolară obligatorie, începând de la grădiniţă, unde vin fetiţele machiate ca paparudele şi, mai mult, dezbrăcate... Sper să aveţi mulţi adepţi, poate şi dintre tineri! (Elena Lulu Ilie)


TRĂDAREA INTELECTUALILOR

"Urmăresc cu multă afinitate şi participare tot ce se întâmplă în ţara mea natală. În diferite colocvii susţin, încă din timpul epocii de aur, că o cauză importantă a rămânerii în urmă a mentalităţii românilor se datorează trădării intelectualilor în timpul lui Ceauşescu. De dragul unei călătorii în străinătate, publicării lucrărilor lor, a unui aragaz, au fost în stare să creeze subcultura dictaturii comuniste. Poporul nu avea o orientare intelectuală, nu i se punea la dispoziţie un material intelectual care să-i asigure formarea opiniei politice şi morale pentru rezistenţa internă. Acum, după 20 de ani, încă nu o avem. Câştigă pragmatismul, idealurile slăbesc în faţa aurului... Încercarea de a-l face pe agramatul Băsescu academician este vechiul exerciţiu al curtenilor. Academiciana de renume mondial ne face cu mâna..." (DRHF)


NU SUNT DISPUSĂ SĂ MĂ SACRIFIC

"Eu am ales calea cea mai simplă, am plecat din ţară. Pentru ce să îmi pierd ani din viaţă ca să-i schimb pe vecinii care confundă scările cu omul sau să stau atentă pe stradă să nu mă muşte vreun câine? Nu poţi schimba omul aşa de pe o zi pe alta. Ai nevoie de o viaţă întreagă, iar eu nu sunt dispusă să mă sacrific. Cine nu se adaptează unde stă, mai bine îşi caută alt loc." (Georgiana)


POPOR NEPĂSĂTOR
"Un popor fără trecut nu poate avea viitor! Este o crimă ce se petrece astăzi cu valorile româneşti! Oameni politici, guvernanţi nu distrugeţi trecutul atât de falnic şi măreţ al neamului nostru românesc! Dumnezeu nu vă va ierta pentru nepăsarea voastră!" (Constantin)


TREZIŢI-VĂ!
"Prezent mereu în presă, subiectul demolărilor din Bucureşti şi chiar din alte localităţi a devenit ceva obişnuit şi dureros, dar se pare că nu mai deranjează pe nimeni. Şi bucureştenii luptă împotriva unei catedrale, în loc să-şi protejeze nostalgia şi frumuseţea rară pe care o mai au în cons­truc­ţiile specific româneşti. Cu răutate o zic, aşa le trebuie, dacă nu se trezesc." (Ion)


LE-AM STRICAT COPIILOR VIITORUL
"... Fac parte din generaţia ceauşeilor şi am doi băieţi la şcoală, clasa a III-a, respectiv a IV-a. Am ajuns, cu regret o spun, să-i impulsionez să înveţe pentru note. Nouă ni se spunea că nu nota contează, ci cunoştinţele acumulate, pentru că notele le-ar asigura un viitor mai bun, zice-se. Dar cine şi ce le mai asigură viitorul? Sunt profund dezamăgită de ceea ce-am ajuns să trăim, ce speranţe să le dau copiilor, ce să facă cu spaţiile care-ţi colorează adolescenţa? Să înveţe pentru note ca să ajungă ce, cine, pentru ce, pentru cine? Cum să-mi încadrez copiii în societatea actuală - eu de mult nu mai sunt compatibilă cu ea - când, din prea constestata-mi educaţie mi i-am injectat cu principii morale de respect, bun-simţ, adevăr şi, ce-i dezastruos, demnitate. Recunosc că le-am stricat viitorul, dar noi, părinţii lor, n-am ştiut altfel. Am văzut şi simţit cum trebuie să fii ca să-ţi fie bine, dar noi n-am ştiut să trăim aşa; şi lor o să le fie mai greu ca nouă pentru că totul s-a degradat mai mult ca înainte... Atât timp cât se trăieşte şi se transmite prin educaţie «eu pentru mine», nu vom reuşi să fim «noi»." (Cristina Dumitru)


INCULTURĂ ŞI DEGRADARE UMANĂ

"Suntem martori oră de oră, zi de zi, la de­gradarea societăţii româneşti cum n-a fost nici pe vremea lui Ceaşcă, părem a fi atât de mulţi şi, totuşi, suntem atât de puţini contestatari a ceea ce se întâmplă azi şi ne­pu­tin­cioşi. Pot să zic: haideţi, fraţilor, să ne arătăm, să nu mai fim măscăricii ăstora!" (Tecu Marius)


RADAR PERSONALIZAT
Coloana oficială are drept de trecere liberă, nu de încălcat limita de viteză. De ce nu ia amendă? De ce nu merge la radarul conti­nuu? Oare să fie vorba despre selecţia vizibilă a celor din ministere care au numere cu Y sau MJR (Ministerul de Justiţie român)? Nu suntem cu toţii şoferi? Astea nu încalcă drepturile omului, nu este discriminare?

Răspunderea pentru opiniile exprimate în această pagină aparţine exclusiv autorilor

×
Subiecte în articol: mişcarea de rezistenţă