x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Al Di Meola aduce Sinfonia jazz-ului

Al Di Meola aduce Sinfonia jazz-ului

de Alex Revenco    |    29 Apr 2010   •   00:00
Al Di Meola aduce Sinfonia jazz-ului

Alături de New World Sinfonia, Al Di Meola a pornit un adevărat tur de forţă al celor mai importante oraşe de pe "bătrânul continent". Seria de concerte susţinute în Europa include şi spectacolul de la Sala Palatului din Bucureşti, la 25 mai.

După ce a călătorit prin întreaga lume susţinând numeroase concerte în ţări precum Australia, Noua Zeelandă sau Statele Unite, unde a oferit mostre muzicale ale fusion jazz-ului de cea mai înaltă calitate, Di Meola s-a reîntors în Europa pentru show-urile din Italia, Israel, Austria şi Polonia. La mijlocul lunii mai, artistul va face o escală în Asia pentru o serie de spectacole adresate publicului din Japonia.

După "experienţa japoneză", Al Di Meola va reveni în Europa pentru concertele din Germania şi Olanda, urmând ca la 25 mai să ajungă şi în România. Considerat de revista Guitar Player Magazine cel mai bun chitarist de jazz al tuturor timpurilor, Al Di Meola va fi prezent în acest an pe scena Festivalului de Jazz de la Saratoga, alături de alte nume celebre, precum Gladys Knight, Al Jarreau & The George Duke Trio, Taj Mahal, Ramsey Lewis şi Ahmad Jamal.

Pentru acest spectacol impresionant, Al Di Meola a promis fanilor un recital de chitară extraordinar ce va îmbina improvizaţia specifică jazz-ului cu acordurile celor mai reprezentative creaţii ale sale.
Cu o istorie ce a început în anul 1978, festivalul de la Saratoga este unul dintre cele mai renumite evenimente de gen din lume, strângând anual mii de iubitori ai jazz-ului din întreaga lume.

Anul acesta, Festivalul de Jazz de la Saratoga se va desfăşura în zilele de 26 şi 27 iunie în Saratoga Performing Arts Center. "Freihofer's Saratoga Jazz Festival oferă în acest an un line-up de o calitate şi diversitate nemaiîntâlnite, aducând sub acelaşi acoperiş zeci de muzicieni din toate colţurile lumii, uniţi de cele mai valoroase virtuţi artistice, talentul şi iubirea pentru jazz.

Capetele de afiş ale acestui festival sunt personalităţi din jazz care au modelat istoria şi cursul muziicii, în frunte cu legendarul Al Di Meola. Pentru încă un an, Festivalul de Jazz din Saratoga îşi propune să devină o adevărată emblemă pentru industria de profil, o piatră de hotar a genului în lume", a declarat recent Marcia White, directorul executiv al festivalului.

"Prezenţa lui Al Di Meola pe scena Festivalului de la Saratoga este încă o confirmare a geniului artistic al acestui jazzman, evenimentul fiind unul dintre cele mai importante de acest gen din lume. Este o adevărată onoare pentru noi să-l putem aduce pe marele chitarist la Bucureşti, în luna mai a acestui an, alături de New World Sinfonia", a declarat Raluca Popescu, director general Amphitrion.

În anul 1974, Al Di Meola a debutat în trupa lui Chick Corea - Return to Forever, colaborând cu aceasta până în 1976 când s-a îndreptat către o carieră solo. A continuat să exploreze o diversitate de stiluri, în anul 1980 remarcându-se încă o dată printr-o colaborare de excepţie cu Paco De Lucia şi John McLaughlin, sub numele Super Guitar Trio.

La începutul anului 1996, Al Di Meola formează un alt trio, împreună cu Jean-Luc Ponty şi Stanley Clarke, intitulat The Rite Of Strings. Această colaborare este urmată de un nou proiect, Al Di Meola New World Sinfonia, alături de muzicieni celebri din Argentina, Cuba şi Israel.

De-a lungul anilor, Di Meola a colaborat cu cele mai reprezentative figuri ale muzicii contemporane precum Chick Corea, Luciano Pavarotti, Paco de Lucia, Phil Collins, Santana, John McLaughlin, Jimmy Page, Stevie Wonder sau Jean Luc Ponty.
A debutat în 1974, în celebrul grup al lui Chick Corea, Return to Forever

 

New World Sinfonia, la Sala Palatului
După ce a susţinut un spectacol cu casa închisă în 2008, la Sala Palatului, Al Di Meola prezintă publicului din România noul său concept muzical, New World Sinfonia, la 25 mai, tot la Sala Palatului. La acest concert, organizat de Amphitrion, biletele pot fi achiziţionate online de pe www.myticket.ro şi din reţeaua magazinelor Diverta, la preţurile de 250, 190, 140, 100 şi 80 de lei, în funcţie de poziţia faţă de scenă, după cum urmează: sector A1 - 250 de lei, sector A2 şi sector I - 190 de lei, sector A3 - 140 de lei, sector B - 140 de lei, sector C - 140 de lei, sector D, sector F, sector G - 100 de lei şi sectoarele K, L şi M - 80 de lei.

×
Subiecte în articol: muzica