x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 15 miliarde lei de la naşu’ mare Hoară pentru Pandurii Târgu Jiu

15 miliarde lei de la naşu’ mare Hoară pentru Pandurii Târgu Jiu

de Gabriela Mladin    |    26 Mai 2010   •   00:00
15 miliarde lei de la naşu’ mare Hoară pentru Pandurii Târgu Jiu
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Cu ajutorul democrat-liberalului tăvălit de protestatari prin Piaţa Victoriei la mitingul sărăciei din 19 mai, Marcel Hoară, 15 miliarde de lei vechi au ajuns din conturile Complexului Energetic Rovinari în cele ale Clubului de Fotbal Pandurii Târgu-Jiu, unde sindicalistul Marin Condescu este preşedinte.

Nu asta ar fi fost problema, pentru că într-un an de zile, Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, acolo unde sindicalist este Marin Condescu, au alimentat echipa de fotbal, care acum a retrogradat, cu peste 200 de miliarde de lei vechi. Problema este că democrat-liberalul Hoară, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie a Complexului Energetic Rovinari, a sponsorizat Clubul de Fotabl Pandurii Târgu-Jiu înainte ca bugetul instituţiei să fie aprobat. Ce înseamna asta? O ştiu mai bine procurorii DNA.

Despre sponsorizarea Clubului de Fotbal Pandurii Târgu-jiu cu fonduri publice se vorbeşte de ceva timp. Preşedintele Grupului de Investitaţii Politice, Mugur Ciuvică, a efectuat în urmă cu câţiva ani o anchetă în acest sens, ajungând la concluzia că echipa de fotbal unde Marin Condescu este preşedinte e singura din România care trăieşte din bani publici.

Informaţia bombă a venit ieri la emisiunea lui Victor Ciutacu. Într-o intervenţie telefonică, fostul locotenent al lui Miron Cozma, în prezent preşedinte al Federaţiei Naţională a Muncii, Constantin Creţan a dezvăluit faptul că aceste sponsorizări efectuate, oricum, ilegal, se fac înainte ca bugetul de venituri şi cheltuieli să fie aprobat.

"Şi nu ne oprim aici. Tg. Jiu, are şi alte echipe de fotbal. Minerul Motru, Pandurii 2 Tg. Jiu, Minerul Berbeşti, Minerul Rovinari. Toate sunt echipe coordonate de Marin Condescu şi consumă bani din bugetul de venituri al minerilor. Acesta consumă 1-2 milioane euro, în timp ce Pandurii a primit recent 3 milioane de euro de la SNLO. Mai mult, Marin Condescu primeşte din fondul de salarii prin contractele care şi le-a făcut cu administraţia, cu consiliul de administraţie coordonat de domnul Hoară, care în luna ianuarie a dat 15 miliarde, până nu s-a aprobat bugetul, în data de 6 ianuarie. Înainte, consiliul de administraţie a aprobat aceşti bani pentru Pandurii. Şi pot să vă mai spun aici că structurile sindicale ale lui Marin Condescu primesc 8,5 la mie din fondul de salarii, tot bani care merg către fondurile lui Marin Condescu. Fără celelalte cheltuieli. Toate unităţile miniere. Complexurile energetice şi SNLO dă 8,5 la mie organizaţiilor sindicale din fondurile de salarii lunar. Cel mai bogat om este Marin Condescu", a explicat în cadrul emisiunii Vorbe Grele, Constantin Creţan, liderul FNM.


HOARĂ APROBĂ ILEGALITĂŢI
Şi într-adevăr actele dovedesc acest lucru, faptul că Marcel Hoară, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Rovinari, aprobă în 12 ianuarie 2010, înainte de aprobarea bugetului, alocarea sumelor de 1.000.000 lei (10 miliarde de lei vechi) pentru Clubul SportivPandurii Târgu-Jiu şi 500.000 de lei pentru Clubul Sportiv Energia Rovinari.

Chiar în acea şedinţă a CA-ului, se precizează că "Valorile aprobate se vor încadra în bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2010, ce urmează a fi suspus aprobării Adunării Generale a Acţionarilor a societăţii", se precizează în hotărârea CA-ului, semnată de Marcel Hoară.

Aşadar, fără ca bugetul Complexului să fie aprobat, Hoară a dat pe semnătura sa 15 miliarde de lei vechi precum un bacşiş din propriul buzunar.

Sume considerabile au fost date şi din bugetul Primăriei Târgu-Jiu şi al Consiliului Judeţean Gorj către echipa de fotbal, Pandurii Târgu-Jiu, care recent a ajuns în divizia B. De anul trecut, Consiliul Judeţean Gorj a luat decizia să nu mai trimită bani lui Condescu pe motiv că e an de ciză. Reacţia sindicalistului nu a întârziat să apară şi l-a ameninţat pe social-democratul Ion Călinoiu, preşedinte CJ Gorj, că va avea grijă de el.
Nici Marcel Hoară şi nici Marin Condescu nu au putut fi contactaţi pentru puncte de vedere.

0-121499-hoarapandurii.jpg

click pentru a citi documentul - format pdf


CONDESCU: "DACĂ VREŢI PROTOCOLUL, MERGEŢI LA CIUTACU!"
De altfel, sindicalistul Marin Condescu este enervat pe jurnalişti, după ce Victor Ciucatu a dezvăluit protocolul încheiat între el şi ministrul Adriean Videanu, un act care până atunci fusese păstrat cu sfiinţenie în sertarele ministerului.

Întrebat de jurnaliştii din presa locală despre protocolul prin care se păstrează salariile intacte celor care lucrează la complexurile energetice Turceni, Rovinari şi la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, chiar în timpul acţiunilor anti-sociale ale puterii portocalii, Condescu a trimis, pentru lămuriri, gazetarii enervanţi la... Victor Ciutacu, cel care a dezvăluit în emisiunea sa, "Vorbe Grele", aranjamentul dintre Condescu şi Videanu. "Ce protocol? Mergeţi la Ciutacu! Luaţi protocolul de la el, şi-apoi stăm de vorbă", a replicat liderul FNME, pentru Impact în Gorj. În acelaşi timp, Condescu a declarat că va respecta protocolul în care angajează FNME "să nu desfăşoare acţiuni de protest pe toată durata valabilităţii acestui protocol", adică până la 1 iulie 2010, când va fi înfiinţată compania Electra.

Trebuie amintit faptul că Marin Condescu a susţinut şi în 2004, precum şi în 2009 candidatura la preşedinţie a lui Traian Băsescu. În acest sens a îndemnat minerii să voteze cu PD-L şi cu Train Băsescu, explicându-le că aceştia sunt singurii care vor avea grijă de minerit şi energie. În campania din 2009, Condescu a organizat numeroase mitinguri în Oltenia pentru susţinerea lui Traian Băsescu. La Craiova a fost cel care a concertat acţiunul "autobuzul", iar la Rovinari a apărut pe scenă alături de Traian Băsescu. 




Documente
Cererea Federaţiei Naţionale a Muncii de anchetare a SNL Oltenia

Hotărârea CA al Complexului Energetic Rovinari de aprobare a sponsorizării clubului Pandurii
Comunicatul Federaţiei Naţionale a Muncii

×