x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 50.000 de ţepe în Piaţa Victoriei

50.000 de ţepe în Piaţa Victoriei

de Veronica Micu    |    Diana Scarlat    |    19 Mai 2010   •   00:00
50.000 de ţepe în Piaţa Victoriei
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional

Cu fluiere, cu oi şi copite de vacă, steguleţe ale confederaţiilor sindicale şi baloane colorate, cu bonuri de "-15%" în piept sau bancnote de "0 lei" cu chipul preşedintelui Băsescu, protestatarii s-au adunat în jurul orei 10.00 în Piaţa Victoriei.

Bătrâni pensionari cărora Guvernul le ia, ilegal, 15% din pensie, invalizi în scaune cu rotile care se tem că vor rămâne fără ajutor, părinţi care nu vor mai avea cu ce să-şi crească bebeluşii, studenţi cu burse înjumătăţite şi chirii la cămin dublate, profesori şi medici umiliţi. Au venit toţi. Toate categoriile sociale, de vârstă, profesionale. Aproape 50.000. Să strige "Jos Guvernul!" şi "Jos Băsescu!"


"Boc-boc-boc / la uşa ta / a venit Poliţia!" a fost unul dintre mesajele adresate direct de către cei aproape 50.000 de protestatari şefului Guvernului. Manifestanţii au compus, încă de la mititngul poliţiştilor, de la sfârşitul săptămânii trecute, un imn pentru întregul Executiv - dansul pinguinului cu Boc în rolul principal: "Un pinguin conduce Guvernul / şi totul se mişcă greu, greu, greu / Un pinguin ce-aduce infernul / Dar se crede mare zmeu, zmeu, zmeu / Berceanu şi Udrea şi Blaga şi Oprea /Cu toţii-s conduşi de Boc, Boc, Boc / Cu ei în Guvern nu merge nimica / şi totul aici stă pe loc, loc, loc / Un pinguin conduce o gaşcă / Care nu are spor, spor, spor (...)".

Noul imn al Guvernului, compus de protestatari, a fost fredonat de mai multe ori pe parcursul mitingului, pe 50.000 de voci, şi de fiecare dată a devenit prilej de dans pentru participanţii la manifestaţie. Voci de oameni disperaţi de sărăcie. De bugetari sărăciţi după decizia Executivului de a le mai reduce încă o dată salariul, cu 25%, pentru a salva economia ţării, deşi cheltuielile aberante continuă.

Îmbrăcaţi în Moarte, cu coasa-n mână, doi dintre protestatari i-au făcut o invitaţie ritualică democrat-liberalul Marcel Hoară, care a venit în Piaţa Victoriei în jurul orei 12.00, pentru a participa la mitingul confederaţiilor sindicale. "Moartea", cu coasa-n spate, i-a strigat "Hoară, vino la mine, Hoară!", după ce pedelistul a fost înjurat şi ameninţat de câteva sute de protestatari care i-au cerut să plece. Marcel Hoară a fost ajutat de forţele de ordine să iasă dintre manifestanţi, fiind însoţit până în spatele Muzeului Ţăranului Român, şi apărat de furia manifestanţilor care l-au gonit cu pietre. La miting au fost acceptaţi reprezentanţii opoziţiei, Liviu Dragnea, Nicu Bănicioiu şi deputatul Matei Brătianu, toţi fiind membri PSD.

Deşi mulţi se aşteptau la un protest violent, care să transforme Piaţa Victoriei într-o a doua Atena, sindicaliştii şi toţi ceilalţi participanţi la miting au demonstrat că-şi pot striga nemulţumirile şi pot cere demisia Guvernului sau a preşedintelui Băsescu şi pe ritmuri de dans. În afară de laitmotivul reprezentat de Dansul Pinguinului, din boxe s-a mai auzit trupa Iris sau Valeriu Sterian, cu "Nopţi" - piesa compusă în decembrie 1989, pentru miile de morţi de pe străzile Capitalei, Timişoarei şi altor oraşe, victime ale disperării de atunci a românilor sărăciţi şi înfometaţi de regimul comunist.

Dar astăzi, în Piaţa Victoriei. românii au protestat mai mult decât paşnic, aşteptând ca cei din conducerea statului să le satisfacă cererile: "Guvernul ar trebui să se simtă şi să-şi dea demisia, la cererea tuturor celor prezenţi în Piaţă", a declarat Bogdan Hossu, liderul CNS "Cartel Alfa". El a mai spus că toate sindicatele vor declanşa greva generală pe 31 mai, în ziua anunţată deja de profesori şi de membrii Sanitas. În privinţa altor proteste de stradă nu s-a luat încă o decizie, însă Hossu a declarat că este posibil ca alte mitinguri de amploare să aibă loc fie odată cu declanşarea grevei generale, fie chiar înainte, începând cu 27 sau 28 mai.

Printre cei mai aclamaţi participanţi la protestul din faţa Guvernului au fost poliţiştii, care au intrat în Piaţă în jurul orei 11.20, din bulevardul Kiseleff, în aplauzele celorlalţi bugetari, fiind echipaţi cu fluiere colorate, trompete în miniatură şi scuturi inscripţionate cu numele sindicatului: "Prolex în acţiune". "Dacă avem studii superioare ne mai dau 160 de lei la salariu, dar acum ne iau cam şase milioane", se plângea unul dintre poliţiştii participanţi la protest. Au venit cu sutele, îmbrăcaţi în uniforme albastre, şi s-au aşezat la marginea dinspre Guvern a suprafeţei delimitate de gardurile Jandarmeriei. La sfârşitul mitingului, sindicaliştii din poliţie şi-au aruncat caschetele în stradă, spre Palatul Victoria, în semn de protest.

Una dintre pancartele de lângă scena amenajată în faţa Guvernului reprezenta "Cina cea de taină", cu diavolul în centru şi membrii Executivului alături. "Este diavolul care ne-a scos astăzi în stradă", au explicat sindicaliştii, care au aşezat şi o masă plină cu mâncare lângă scenă, aceasta fiind "masa bogatului", pe care românii de rând nu şi-o mai pot permite. Printre sloganuri şi mesajele de pe pancarte au fost şi ameninţări precum "Ne-aţi ciuruit, vă ciuruim!", sau "Vă informăm: gradul de suportabilitate a atins apogeul!", în timp ce liderii sindicaliştilor i-au avertizat pe participanţii la protest, cu mesajul: "ţineţi mâna pe portofele, Guvernul e aproape şi atentează la portofelul dumneavoastră".

Printre sindicalişti, pensionari, părinţi de bebeluşi, studenţi şi alte categorii socio-profesionale, şi-au făcut apariţia, după ora 12.00, şi câţiva adolescenţi anarhişti, cu feţele acoperite regulamentar de bandane sau keffiehuri, care au încercat să desfăşoare lângă scenă un banner cu mesaje mai puţin "ortodoxe", însă au fost opriţi de sindicalişti şi rugaţi să nu dea o altă nuanţă protestului.

Mitingul din Piaţa Victoriei s-a încheiat fără incidente majore, iar coloanele de manifestanţi au părăsit locul protestului începând cu ora 13.00.

17 persoane au primit îngrijiri medicale, pe toată durata protestului. Unul dintre pensionarii care-şi cereau drepturile în faţa Guvernului a leşinat chiar lângă scenă, după ora 12.00, iar liderii sindicali au chemat ambulanţa prin portavoce. Bătrânul a primit imediat îngrijiri de la medicii de la Ambulanţa Argeş, prezenţi la protest, ulterior fiind transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Medicii care i-au acordat primele îngrijiri bărbatului au spus că i s-a făcut rău pentru că este diabetic şi a suferit o criză de angină pectorală. Înaintea acestui incident, alţi trei manifestanţi au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, iar alte 13 persoane au primit îngrijiri medicale în corturile serviciilor de prim-ajutor din zona pentru situaţii de urgenţă.

La sfârşitul mitingului, liderii sindicali au anunţat de la tribuna oficială declanşarea grevei generale pe 31 mai şi revenirea în Piaţa Victoriei, de unde nu vor mai pleca până când guvernul nu va demisiona. Finalul acţiunii de protest a fost marcat ca un adevărat spectacol, pe scenă urcând, cu piciorul în gips şi cu papion, CRBL, membru al trupei "Simplu", ca "reprezentant al cetăţeanului simplu care nu are noroc". El a spus că  a venit din solidaritate cu ceilalţi români şi că reprezintă generaţia cu papion, care poate schimba ceva în România. Şi a cântat de plecare acasă. 


ÎN VALEA JIULUI S-A CERUT DEMISIA GUVERNULUI
Sute de locuitori din Valea Jiului au manifestat ieri pe străzile din municipiile Lupeni şi Petroşani împotriva măsurilor anunţate de Executiv, cerând demisia Guvernului Boc, informează Mediafax.
Reprezentanţi ai pensionarilor, ai minerilor, ai studenţilor, ai medicilor şi ai profesorilor au mărşăluit pe străzile din Lupeni şi Petroşani, scandând lozinci împotriva Guvernului Boc şi a preşedintelui Băsescu. Protestatarii au scandat "Jos Băsescu!", "Jos mafia!", "Nu staţi în balcoane că muriţi de foame", "Nu vă fie frică, Guvernul Boc pică" şi "Demisia".
La Lupeni, manifestanţii au ars, pe stradă, în semn de protest, poze ale preşedintelui Traian Băsescu. La Petroşani, participanţii la marş au încheiat acţiunea de protest în faţa Primăriei, instituţie condusă de Tiberiu Iacob-Ridzi, reprezentant al PDL! El a coborât să discute cu protestatarii, care au strigat "Jos PDL!" şi au fluierat. Dintr-un bloc din apropierea Primăriei Petroşani, o persoană care nu a fost încă identificată a aruncat, în dreptul manifestanţilor, un borcan şi un ou, fără a lovi pe cineva. Poliţiştii urmează să stabilească identitatea acelei persoane.
Numeroase forţe de ordine - reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei - au asigurat ordinea pe durata manifestărilor, la care au participat, în total, în cele două oraşe, aproximativ şase sute de persoane.


MOŢIUNE DE CENZURĂ
După declaraţia lui Emil Boc privind asumarea răspunderii pe legile de reducere a cheltuielilor, Opoziţia a reacţionat şi a anunţat iniţerea unei moţiuni de cenzură. "Era de aşteptat acest gest. Mă bucur că domnul Boc a înţeles că nu poate prin ordonanţă de urgenţă, aşa cum a dorit iniţial, pentru că era vorba evident despre ordonanţe de urgenţă neconstituţionale. Decizia PSD este luată deja, am anunţat-o săptămâna trecută: vom introduce moţiune de cenzură", a anunţat preşedintele PSD, Victor Ponta. Şi liberalii s-au declarat categoric în favoarea moţiunii de cenzură, preşedintele Crin Antonescu anunţând intenţia de a colabora la acest demers cu PSD.
ORA 13.33
Mitingul din Piaţa Victoriei s-a încheiat fără incidente, iar coloanele de manifestanţi se îndreaptă spre mijloacele de transport cu care s-au deplasat la Bucureşti.

Liderii sindicali au anunţat grevă generală din 31 mai şi revenirea în Piaţa Victoriei, de unde nu vor mai pleca până când guvernul nu va demisiona.

ORA 12.59 Manifestanţi se pregătesc de plecare, jandarmii organizând cordoane pentru evacuarea Pieţei Victoriei.
Sindicaliştii au început deja să plece din faţa Guvernului.

ORA 12.29
Mii de oameni se află pe stăzile şi bulevardele care fac legătura cu Piaţa Victoriei, preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, spunând că aceştia nu sunt sindicalişti şi participă din propire iniţiativă la mitingul de la Guvern.

Pe strada Paris sunt agenţi de la Serviciul de Intervenţie echipaţi cu scuturi şi sunt parcate maşini de intervenţie, dar şi autovehicule echipate cu tunuri de apă.


ORA 12.00
Democrat-liberalul Marcel Hoară, care a venit în Piaţa Victoriei pentru a participa la mitingul confederaţiilor sindicale, este înjurat şi ameninţat de câteva sute de protestatari, care îi cer să plece. Unul dintre protestatari, deghizat în Moarte, are o coasă de lemn în mână şi strigă" Hoară, vino la mine, Hoară".

În Piaţa Victoriei au venit şi Liviu Dragnea şi Nicu Bănicioiu, de la PSD. De asemenea, în Piaţa Victoriei se află şi deputatul PSD Matei Brătianu, fost lider sindical.


ORA 11.27
Peste o sută de poliţiştii protestari au fost primiţi în Piaţa Victoriei cu aplauze de către restul manifestanţilor. Poliţiştii sindicalişti poartă scuturi din carton pe care scrie "Prolex în acţiune" şi au fluiere şi trompete.

ORA 11.20
Numărul oamenilor adunaţi în Piaţa Victoriei se apropie de 50.000. Pensionarii agită bancnote de 100 de lei, trase la imprimantă, pe care au scris doar un 0, şi strigă: "Cu atât mai rămânem de la Băsescu".

Liderii sindicaliştilor le spun participanţilor la miting "Ţineţi mâna pe portofele, Guvernul e aproape şi atentează la portofelul dumneavoastră".

Protestatarii au bannere pe care scrie "Ne-aţi ciuruit, vă ciuruim", "Vă informăm: gradul de suportabilitate a atins apogeul", "România, ultimul episod", "Vouă vă dăm 25% din salarii dacă plecaţi", "Voi trăiţi bine, noi nu, ne-aţi ciuruit" şi "Nu scapă unul", pe acesta fiind şi o poză cu Băsescu care ţine în mâini o mitralieră şi ţinteşte spre câţiva oameni.

Sindicaliştii huiduie şi fluieră, strigând: "Să transformăm această Piaţa în Câmpia Libertăţii", "Daţi-vă afară întâi pe voi şi clanurile voastre şi apoi să vă atingeţi de părinţii noştri", "Plecaţi, jos comuniştii!".

ORA 10.55 3.000 de sindicalişti au ajuns în Piaţa Victoriei, fără incidente, după ce din parcul din faţa Gării de Nord au plecat aproximativ o mie de persoane, restul manifestanţilor alăturându-se protestului în timpul marşului.

ORA 10.36
Peste 20.000 de protestari s-au adunat deja în Piaţa Victoriei. Coloane de manifestanţi continuă să intre în Piaţă, acestea fiind însoţite de echipaje de poliţie.

ORA 10.15
În Piaţa Victoriei s-au adunat câteva mii de sindicalişti şi pensionari. Sindicaliştii care vin pe Şoseaua Kiseleff strigă "România are soarta flotei. Dacă vindem flota, avem bani de salarii" şi au o pancartă cu poza lui Băsescu pe care scrie "Demisia iresponsabilului care prin minciună şi instigare socială duce ţara în război civil".

ORA 9.59
Sindicaliştii adunaţi în Piaţa Victoriei transmit guvenanţilor că la miting sunt oameni care îşi strigă durerea, în timp ce în boxe se aude "Un pinguin conduce Guvernul / Şi totul se mişcă greu, greu, greu".

"Le transmitem celor de la Putere şi din Opoziţie că în Piaţa Victoriei sunt oameni care îşi strigă durerea şi oful", spune un lider sindical de la tribuna amenjată în Piaţa Victoriei.

În Piaţa Victoriei continuă să vină coloane de manifestanţi, fiind direcţionaţi către perimetrele de protest. Se poate auzi melodia "Dansul pinguinului", cu versurile adaptate la contextul social:

"Un pinguin conduce Guvernul / Şi totul se mişcă greu, greu, greu
Un pinguin ce-aduce infernul / Dar se crede mare zmeu, zmeu, zmeu
Berceanu şi Udrea şi Blaga şi Oprea /Cu toţii-s conduşi de Boc, Boc, Boc
Cu ei în Guvern nu merge nimica / Şi tot aici stă pe loc, loc, loc
Un pinguin conduce o gaşcă / Care nu are spor, spor, spor".

ORA 9.30 Peste 200 de sindicalişti s-au strâns în faţa Guvernului, purtând steaguri cu însemnele confederaţiilor sau federaţiilor din care fac parte.

De la tribuna amenajată în piaţă, un lider de sindicat anunţă sectoarele unde vor fi poziţionaţi sindicaliştii, strigând, totodată "Aţi reuşit, guvernanţi, să nemulţumiţi o ţară, ce mai staţi, afară!".

ORA 9.19 Zeci de sindicalişti au ajuns în zona Pieţei Victoriei, însă nu sunt lăsaţi de jandarmi să ocupe spaţiul amenajat pentru miting, întrucât protestul este programat să înceapă la ora 11.00. Pe de altă parte, la intrările din Bucureşti au ajuns deja mai multe autocare cu sindicalişti din majoritatea judeţelor.

Sindicaliştii se îndreaptă în grupuri mici spre Piaţa Victoriei, purâtnd steaguri cu însemnele conferederaţiilor sau federaţiilor din care fac parte.

ORA 9.00 În Piaţa Victoriei nu se află decât forţele de ordine. Manifestanţii sunt aşteptaţi peste aproximativ 60 de minute, chiar dacă primele autocare au început, deja, să apară.

ORA 8.45 Traficul rutier a fost blocat pe şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, rămânând însă deschise circulaţiei două benzi pentru cei care vin dinspre Aviatorilor către Calea Victoriei şi dinspre Romană şi Ştefan cel Mare către nord.

Traficul este restricţionat pe prima bandă şi pe Bulevardul Poligrafiei, pe strada Jiului şi pe Bulevardul Aviatorilor, între Piaţa Aviatorilor şi Bulevardul Mircea Eliade, pe ambele sensuri de circulaţie ale acestor artere.

 
×
Subiecte în articol: observator