x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 60.000 de români, azi în stradă

60.000 de români, azi în stradă

de Diana Scarlat    |    18 Mai 2010   •   00:00
60.000 de români, azi în stradă
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

Confederaţiile sindicale au anunţat că la mitingul de astăzi se vor aduna în faţa Guvernului peste 60.000 de protestatari. Din partea CNS "Cartel Alfa" vor fi 15.000 de oameni, de la CNSL, 15.000, de la CSDR 15.000, de la BNS, peste 10.000, iar de la "Meridian", peste 5.000. Preşedintele Confederaţiei Meridian, Ion Popescu, a declarat că la miting ar putea ajunge şi în jur de 1.500 de mineri din Valea Jiului, iar zeci de mii de oameni vor mărşălui şi în Petroşani.

Profesorii, studenţii, poliţiştii, pensionarii, medicii, minerii, părinţii de bebeluşi şi alte categorii sociale sau profesionale participă la mitingul pe care cele cinci con­fe­de­raţii sindicale îl organizează astăzi, între orele 11:00 şi 13:00 în Piaţa Victoriei din Capitală. Măsurile de auste­ritate anunţate de Guvern scot Ro­mâ­nia în stradă. Protestatarii îi cheamă în Piaţă pe reprezentanţii Guvernului şi pe preşedintele Traian Băsescu, "dacă au curaj să vină", după ce sindicaliştii şi studenţii au refuzat in­vi­ta­ţii­le la discuţii fără rezultate în ul­ti­me­le două săptămâni. Oamenii sunt scoşi în stradă de propunerile au­to­ri­tă­ţilior de la Bucureşti, către FMI, de reducere a fondului de salarii bu­ge­tare cu 25%, a pensiilor cu 15%, a ajutorului de şomaj tot cu 15%, precum şi de scăderea tuturor sub­ven­ţiilor, în locul majorării taxelor.

Şi sutele de pensionari care au vrut miercurea trecută să-l scoată cu forţa pe preşedintele Băsescu din Palatul Cotroceni se alătură protestului de astăzi, pentru a-şi cere dreptul la pensie, conform legii. Sutele de părinţi care au protestat luni în faţa Ministerului Muncii, timp de două ore, împreună cu bebeluşii lor, dăruindu-le celor din instituţie saci cu pamperşi folosiţi, vor veni în Piaţa Victoriei să-şi ceară dreptul la indemnizaţia de creştere a copilului, ameninţată, de asemenea, cu diminuarea pentru a se face economie la bugetul statului. Pichetele au fost continuate şi ieri de sindicaliştii afi­liaţi la cele cinci confederaţii, la Pala­tul Cotroceni şi la Guvern. Peste 400 de sindicalişti au protestat timp de două ore în faţa Palatului Victoria. Pro­testatarii au scandat şi au scris pe pan­carte "Mai am un singur dor/de Boc nu vreau sa mor" sau "Fie pâinea cât de rea/tot ne luaţi un sfert din ea". La Palatul Cotroceni au cerut demisia pre­şedintelui şi a Guvernului aproxi­mativ o sută de protestatari, principa­lul lor slogan fiind "Să muriţi bine!". Pichetele s-au încheiat astăzi fără in­cidente.

Profesorii, care au protestat timp de două săptămâni la Palatul Parlamentului, şi studenţii, care au pichetat sediul Ministerului Educaţiei în ultimele două săptămâni, vor parti­cipa, de asemenea, la mitingul de astăzi, din Piaţa Victoriei. În privinţa ameninţărilor din partea cadrelor didactice, cu greva generală din 31 mai şi, implicit, blocarea anului şcolar, ministrul Daniel Funeriu a declarat ieri că MECTS are la dispoziţie măsuri legale pentru a evita blocarea anului şcolar, dar nu le va folosi, pentru că este convins că profesorii nu ar pune în pericol viitorul copiilor. După mitingul de astăzi, sindicaliştii vor hotărî dacă vor recurge la o grevă generală, din 25 mai, "sau o mişcare de stradă asemănătoare celei din Grecia", adică o ieşire regulată, cu blocarea Pieţei Victoriei în fiecare zi, după cum a declarat Bogdan Hossu, li­derul CNS "Cartel Alfa".

×
Subiecte în articol: observator