x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 80.000 de oameni, în marş prin Bucureşti

80.000 de oameni, în marş prin Bucureşti

de Diana Scarlat    |    25 Oct 2010   •   00:00
80.000 de oameni, în marş prin Bucureşti
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Cele cinci confederaţii sindicale scot în stradă peste 80.000 de oameni, făcând apel la toţi "nemulţumiţii României", şomeri, studenţi, pensionari, să li se alăture pentru ca aleşii neamului să fie treziţi la realitate şi să îşi vadă nemulţumiţii în stradă.



Sindicaliştii vor ieşi în stradă miercuri, 27 octombrie, pentru a-şi mai cere încă o dată salarii decente şi condiţii de viaţă normale pentru o ţară europeană. Marşul de protest se va desfăşura pe traseul Piaţa Victoriei - Bulevardul Magheru - Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei. Sindicaliştii ameninţă cu greva generală dacă în urma protestului de miercuri nu obţin un răspuns favorabil la cererile lor.

"Mergem cu toţi să spunem: Nu sărăciei! Nu dispreţului!", se precizează într-un comunicat comun al celor cinci confederaţii sindicale. Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA", Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România - "Frăţia", Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Confederaţia Sindicală Naţională "Meridian" au decis organizarea acestei ample manifestaţii de protest după ce au discutat despre revendicările sindicale cu reprezentanţii Guvernului şi cu grupuri parlamentare ale partidelor. "Din discuţiile purtate cu reprezentanţii Guvernului nu au rezultat soluţii privind rezolvarea revendicărilor părţii sindicale. Din acest motiv, CNS «Cartel ALFA», BNS, CNSLR - «Frăţia», CSDR, CSN «Meridian» au fost obligate să-şi continue desfăşurarea acţiunilor sindicale, respectiv să organizeze un miting şi un marş în Capitală în ziua dezbaterii în Parlament a moţiunii de cenzură, susţinând împreună o schimbare a actualului Executiv, care refuză cu obstinaţie să privească la soluţiile propuse şi la revendicările părţii sindicale", se arată în acelaşi comunicat.

Protestatarii vor ajunge în Bucureşti în jurul orei 7:30, urmând ca de la ora 10:00 să se adune în Piaţa Victoriei. La ora 11:00, sindicaliştii vor pleca în marş pe traseul Bulevardul Magheru - Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei, unde vor rămâne până la ora 17:30, în aşteptarea rezultatului votului la moţiunea de cenzură. Liderii sindicali au declarat că speră ca acţiunea de protest de miercuri să fie una paşnică, democratică şi fără altercaţii. În timpul dezbaterii moţiunii de cenzură vor fi delegaţii ale sindicaliştilor la fiecare poartă a Palatului Parlamentului, însă numărul reprezentanţilor nu va fi foarte mare, pentru a nu bloca intrarea în clădire. Moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie va fi dezbătută şi votată la 27 octombrie, cu începere de la ora 11:00.

Traseul marşului de miercuri a fost acceptat de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Iniţial, edilul le propusese sindicaliştilor ca marşul de protest să se desfăşoare pe Calea Victoriei, pentru a se evita blocarea centrului Capitalei, însă reprezentanţii Jandarmeriei au sprijinit propunerea iniţială a sindicatelor (Piaţa Victoriei - B-dul Magheru - Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei), motivând că, din punct de vedere al siguranţei manifestanţilor, acest traseu este cel optim, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei. Primarul general va solicita RATB şi Metrorex suplimentarea mijloacelor de transport, în sprijinul cetăţenilor.

Pentru evitarea blocajelor şi a aglomeraţiei, primarul general împreună cu forţele de ordine au decis închiderea circulaţiei pe unele artere de pe traseul marşului de protest. Bucureştenii trebuie să evite miercuri zonele în care vor avea loc manifestările de protest şi să folosească, pe cât posibil, mijloacele de transport în comun, de asemenea. Jandarmeria, Poliţia Rutieră şi Poliţia Comunitară au luat toate măsurile necesare pentru prevenirea oricăror incidente şi a cerut forţelor de ordine să asigure deplasarea autovehiculelor Serviciilor de Urgenţă.

×
Subiecte în articol: observator