x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adio, maestre Ion Dolănescu!

Adio, maestre Ion Dolănescu!

de Mara Raducanu    |    Catalin Pruteanu    |    23 Mar 2009   •   00:00
Adio, maestre Ion Dolănescu!
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Mii de români l-au însoţit astăzi pe ultimul drum pe regretatul artist Ion Dolănescu. Bucureştenii au venit de dimineaţă pentru a-i aduce flori marelui artist şi a aprinde câte o lumânare la căpătâiul acestuia. Parcul din faţa Ateneului a fost plin de cei care doreau să-şi ia adio de la cel supranumit "Regele muzicii populare româneşti".



Trupul lui Ion Dolănescu a fost depus în incinta Ateneului Român încă de sâmbătă, la ora 10:00, într-un loc care pentru marele artist a avut o semnificaţie deosebită, interpretul cântând mulţi ani în cadrul Ansamblului "Rapsodia Română".

Artistul a fost omagiat printr-un concert susţinut de orchestra "Lăutarii" din Basarabia, condusă de maestrul Nicolae Botgros. De la ora 11:30, rudele şi prietenii apropiaţi au vorbit despre cel care pe parcursul întregii activităţi artistice a creat o nouă şcoală de interpretare a muzicii populare.

CONCERT EMOŢIONANT
Concertul de adio a fost încheiat emoţionant de Ionuţ Dolănescu, fiul artistului, care a interpretat melodia "Lume, soro, lume", ţinând în braţe nepotul pe care Ion Dolănescu şi l-a dorit foarte mult. Ionuţ Dolănescu a mulţumit autorităţilor pentru onoarea făcută familiei de a permite ca trupul tatălui său să fie depus în "sanctuarul artei româneşti".

"Vreau să mulţumesc în mod special maestrului Nicolae Botgros, ultimul dirijor cu care tatăl meu a colaborat. Ca fiu, îmi este foarte greu să vorbesc despre personalitatea acestui mare om şi mare artist. Vreau să mulţumesc acestui popor minunat, acestei mulţimi de oameni, care a venit să-şi ia rămas bun de la artistul pe care l-a adulat o viaţă întreagă. Sunt totuşi fericit că i-am adus pe lume acest nepot pe care şi l-a dorit atât de mult. Dacă a fost supranumit «Regele muzicii populare româneşti», cred că i-ar fi plăcut ca tot aşa să plece dintre noi: ca un rege. A fost un artist cu un repertoriu impresionant, reuşind să înregistreze peste 50 de albume", a spus Ionuţ Dolănescu.

"Tată, m-ai învăţat să trăiesc, să iubesc şi să simt româneşte. Iubirea ta a născut iubire şi de aceea îţi mulţumim şi acum. Fratele meu, Ionuţ, îţi duce mai departe talentul. Tată, în acest moment, îţi cer iertare pentru toate greşelile", a afirmat celălalt fiu al interpretului, Dragoş Dolănescu, venit din Costa Rica pentru a-i aduce un ultim omagiu părintelui său. "Tata a fost un bun român şi a iubit poporul ăsta până în măduva oaselor", a spus Dragoş Dolănescu.

RÂU DE LACRIMI
Soprana Leontina Văduva, fiica Mariei Ciobanu, a interpretat, în memoria artistului, cântecul "Pietà, Signore", de Verdi. "Nu putem disocia numele lui Ion Dolănescu de al Mariei Ciobanu. Mama, chiar dacă este departe, este alături de noi. Aseară m-a sunat şi mi-a spus: «Nu pot să vin la atâta suferinţă, la acest râu de lacrimi, dar sunt cu voi în gând şi în suflet»", a povestit soprana, sosită de la Paris pentru a participa la înmormântare. "Chiar dacă nu am avut niciodată ocazia să-i spun că-l iubesc, el o ştie, pentru că de multe ori am vorbit la telefon şi mi-a spus cât de mult mă admiră", a afirmat Leontina Văduva.

La căpătâiul artistului au mai luat cuvântul Cornelia Andreescu, directoarea Casei de discuri Electrecord, şi realizatoarea de televiziune Florentina Satmari, precum şi etnomuzicologul Elize Stan, care a vorbit despre generozitatea lui Ion Dolănescu. "Însuşi faptul că avea peste 1.000  de fini spune foarte mult despre această generozitate a lui. Vocea lui Ion Dolănescu va rămâne adânc întipărită pe coloana sonoră a acestei epoci", a spus Elize Stan.

În timpul discursurilor, accesul publicului în interiorul Ateneului a fost oprit, lucru ce a provocat nemulţumirea celor care doreau să-l vadă pentru ultima dată pe Ion Dolănescu. Fiul acestuia, Ionuţ Dolănescu, a cerut forţelor de ordine să le permită oamenilor să intre în clădire. Discursurile au fost urmate de o scurtă slujbă religioasă, după terminarea acesteia trupul maestrului fiind condus la Biserica Sf. Gheorghe cel Nou din centrul Capitalei. Trupul lui Ion Dolănescu a fost înmormântat în această după-amiază la Cimitirul Bellu.

O ACTIVITATE
IMPRESIONANTĂ
Maestrul Ion Dolănescu a încetat din viaţă joi, 19 martie, din cauza unui stop cardiac, la vârsta de 65 de ani. S-a născut la 25 ianuarie 1944 în comuna Perşinari, lângă Târgovişte, într-o familie nevoiaşă, dar talentul şi munca au biruit sărăcia. La 18 ani cânta deja la Casa de Cultură din Târgovişte şi în 1961 a cunoscut-o pe Maria Tănase, împreună cu care a făcut un turneu câteva săptămâni şi care i-a dat primele sfaturi ce aveau să-i folosească ulterior în strălucita carieră muzicală. De-a lungul întregii activităţi a înregistrat peste 50 de albume, a susţinut nenumărate spectacole, participând la multe emisiuni de radio şi de televiziune.

CA LA SPECTACOL...
Ora 12:40. În faţa bisericii Sf. Gheorghe cel Nou din Capitală, acolo unde a fost ţinută slujba religioasă se adunaseră câteva mii de persoane. Vremea însorită, zeci de coroane şi jerbe, flori, cântecul artistului şi ropotele de aplauze s-au aşternut toate în memoria cântăreţului.

Numai că dincolo de regretul faţă de dispariţia îndrăgitului artist, mulţi dintre cei prezenţi au demonstrat că nici măcar moartea nu ne face mai pioşi sau mai puţin curioşi. "Ca să vadă mai bine" oamenii s-au căţărat pe garduri, s-au călcat în picioare, iar discuţiile şi şuşotelile s-au încins repede.

Jandarmii au făcut faţă cu greu mulţimii flămânde să observe tot ce mişcă. "Uf, ce rău ne-am aşezat să nu vedem şi noi nimic", "Daţi-vă mamă, să ne uităm şi noi că aşteptăm aici de dimineaţă. Ne place şi nouă", se auzeau nemulţumirile celor prezenţi. "Ion Dolănescu a contribuit la desăvârşirea identităţii tuturor românilor (...) Niciodată nu am mai văzut, la înmormântarea nimănui, un potop de oameni", a spus Corneliu Vadim Tudor prezent la slujba ţinută  la biserică şi apoi la Cimitirul Bellu de un sobor de 20 de preoţi.

LA BELLU, ULTIMA OPRIRE
În jurul orei 15:00, cortegiul funerar a ajuns la Cimitirul Bellu. De ore întregi, toate intrările în cimitir erau blocate de oameni care aşteptau, se pare, să-l conducă pe Ion Dolănescu pe ultimul drum. Unii veniseră din vreme, cu scăunelul pliant, ca să ocupe un loc mai bun, alţii dădeau din coate şi se strecurau prin mulţime cât mai aproape, cât mai în faţă, să nu piardă nimic.

De peste tot se înălţau în aer telefoane mobile setate pe camera foto şi fiecare încerca să surprindă detalii... Dincolo de porţile cimitirului, aceeaşi mare de oameni, unii înlăcrimaţi şi stând deoparte cu gândurile pierdute, ascultând iar şi iar acelaşi refren care răsuna trist peste aleile pline de cruci: "Eu şi mâine-aş vrea să mor/ Să mă-ngroape la izvor..." Alţii, doar curioşi... Unii cu lumânări şi flori în mâini, alţii, cu ţigările aprinse...

Drumul spre mormântul de pe Aleea Artiştilor a fost deschis cu greu prin mulţimea greu de stăpânit, iar jandarmii au fost nevoiţi să creeze un culoar de la capela cimitirului, unde a avut loc ultima slujbă, şi până la locul de veci. Sicriul, însoţit pe ultimul drum de o gardă militară - ca onor acordat artistului pentru că a fost decorat, în 2004, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer pentru activitatea sa în domeniul muzicii - a fost coborât în pământ în ropote de aplauze. Pe mai departe, a rămas să trăiască muzica unui mare artist. Undeva, departe aplauzele răsună... toate pentru Ion Dolănescu. Şi spectacolul continuă...

×
Subiecte în articol: observator dolanescu