x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Streinu Cercel se spală pe mâini de "porcină"

Streinu Cercel se spală pe mâini de "porcină"

de Magda Marincovici    |    03 Noi 2009   •   00:00
Streinu Cercel se spală pe mâini de "porcină"
Sursa foto: Alex Tudor/Agerpres

Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel a demisionat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, unde a "rezistat" mai puţin de o lună. Această decizie plutea în aer de câteva zile şi vine după ce, de la Cotroceni, au fost lansate critici care-l vizau pe prof. dr Streinu Cercel.



"Mandatul este pe masă pentru cine îl vrea", spunea prof. Streinu Cercel. Şi iată că ieri, după audierile din Parlament, prof. Streinu Cercel şi-a depus mandatul din "motive pur personale". Prof. Streinu a mai spus că, la aceste audieri, a prezentat situaţia privind gripa nouă şi măsurile necesare "pentru a depăşi întrucâtva cu bine", măsuri care "trebuie şi finanţate".

Tonul criticilor l-a dat preşedintele Băsescu, care, în cadrul unei conferinţe de presă, a atacat direct: "M-a alertat declaraţia secretarului de stat Streinu Cercel, care prăvălea apocalipsa. România nu va importa nici un vaccin, avem în acest moment la Institutul Cantacuzino un milion de doze, iar în zece zile putem avea încă un milion. Doar opt ţări din Europa produc acest vaccin, iar România este una dintre ele", anunţa preşedintele Băsescu.

În aceeaşi notă, consilierul prezidenţial pe probleme de sănătate, doctorul Virgil Păunescu, l-a atacat pe prof. Streinu Cercel pentru că ar induce panica în populaţie. "Atât de la Ministerul Sănătăţii, cât şi de la Institutul Cantacuzino am primit în scris că există în stoc 1.300.000 de doze de vaccin. Problema care rămâne cu acest vaccin e că are nevoie de autorizaţie de la Agenţia Medicamentului, care a dat iniţial ca dată de eliberare a autorizaţiei data de 26 noiembrie. De a doua zi după eliberarea autorizaţiei poate începe vaccinarea".

În cadrul audierilor de la Camera Deputaţilor, prof. dr Streinu Cercel a spus că România ar trebui să fie pregătită să-şi asume între 3.300 şi 6.000 de posibile decese. Aceasta a menţionat că vaccinul produs de Institutul Cantacuzino este foarte bun, este gata şi nu se pune problema importului.

Prof. Streinu Cercel a participat la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) consacrată gripei pandemice. În cadrul CSAT s-a luat decizia suplimentării fondurilor pentru achiziţia echipamente, medicamente, mijloace de protecţie şi vaccinuri. De asemenea, s-au analizat implicaţiile circulaţiei persoanelor la frontiera cu Ucraina, Republica Moldova şi Bulgaria, unde se înregistrează focare extinse de gripă A (H1N1).

"Din punct de vedere medical, situaţia din România este sub control, fapt dovedit de identificarea rapidă a focarelor, limitarea acestora şi supravegherea efectuată de reţelele de epidemiologie şi boli infecţioase", se arată într-un comunicat remis presei la finalul şedinţei CSAT.

Streinu-Cercel: România ar trebui să-şi poată asuma până la 6.000 de posibile decese, cauzate de AH1N1
Audiat în Comisia de  Sănătate din Camera Deputaţilor, Adrian Streinu-Cercel a declarat că România ar trebui să fie pregătită să-şi asume între 3.300 şi 6.000 de posibile decese cauzate de virusul AH1N1.

"Noi, în cadrul acestui program de pandemie, am calculat riscurile potenţiale plecând de la cinci tipuri de scenarii pe cele cinci categorii de nivel pandemic. În funcţie de indexul de severitate a pandemiei, s-au identificat cinci astfel de categorii: o categorie la care suntem şi noi în momentul de faţă - şi e bine că suntem aici - este vorba de o rată de deces de sub 0,1%" a declarat Streinu-Cercel, adăugând că "dacă lucrurile stau aşa, atunci România ar trebui să fie pregătită să trateze şi eventual să-şi asume circa 3.330 până la 6.000 de posibile decese."


×
Subiecte în articol: observator