x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alt suspect în cazul Ţundrea

Alt suspect în cazul Ţundrea

de Gabriela Mladin    |    Violeta Fotache    |    11 Aug 2010   •   00:00
Alt suspect în cazul Ţundrea

După 18 ani de la comiterea faptelor, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au identificat pe adevăratul autor al violului şi omorului produse asupra unei minore din Pojogeni, Gorj.



Iniţial a fost pus sub acuzare şi condamnat un gorjean, Marcel Ţundrea (foto). Abia după ce acesta a executat 12 ani de închsioare s-a dovedit că nu el este făptaşul, dar, între timp, Marcel Ţundrea a murit şi nu s-a mai putut întoarce împotriva celor care l-au condamnat pe nedrept. Acum, procurorii Parchetului General l-au pus sub acuzare pe adevăratul autor al faptelor. Parchetul General a comunicat însă că nu poate furniza deocamdată, din motive de securitate, numele adevăratului autor al faptelor petrecute în 1992 asupra unei minore de 14 ani din comuna gorjeană Pojogeni.

Identificarea a fost posibilă în urma testului ADN, care a relevat că sperma recoltată de la victimă coincide cu cea a actualului suspect. "Parchetul deţine o bază de date cu toţi cei care sunt consideraţi suspecţi de viol şi aceasta este folosită în dosarele de viol. Se compară profilele ADN. Probabil că aşa s-a întâmplat şi aici, după ce Ţundrea a fost declarat nevinovat prin hotărâre definitivă şi irevocabilă", a explicat Emil Moţa, procurorul care l-a scos din puşcărie pe Ţundrea, după ce fusese condamnat deja la 25 de ani de închisoare şi efectuase 12 ani. "Avem o analiză şi avem un suspect. În aceste momente se desfăşoară anumite proceduri şi nu putem face alte comentarii", a declarat şi purtătorul de cuvânt al Ministerului Public, procuror Simona Frolu.

Pe tot parcursul anchetei, Marcel Ţundrea le-a indicat numele suspectului, dar nici un anchetator nu l-a luat în calcul. "Le-am explicat prin mii şi mii de cereri că nu eu sunt cel vinovat. Le-am spus şi numele celor pe care eu îi cred vinovaţi de o asemenea faptă. Mioara (n.r. - victima violată şi omorâtă) a fost ca şi fetiţa mea, se jucau împreună. Am săpat groapa acestei fetiţe. Sunt doi cetăţeni care au văzut autorul. După cum arată cel care a făcut fapta, înalt, brunet şi cu mustaţă, nu ştiu dacă e bine să-l spunem. L-am indicat în dosar. În sala de judecată s-a ridicat cineva, dar nu am reţinut cine, şi a strigat să fiu condamnat la moarte. Nu am fost atent, pentru că procuroarea de şedinţă a cerut pedeapsa maximă şi era să cad din picioare. El tot venea pe la mine, după care a fost şi el condamnat pentru un viol.
La Curtea Supremă a depus un memoriu împotriva mea", sunt vorbele lui Marcel Ţundrea spuse în 2004, atunci când a fost eliberat din puşcărie, găsite în arhivă.

Povestea celei mai grave erori judiciare produse după 1989 a pornit în 1992. Atunci, Mioara Gherasie, o minoră de 14 ani din Pojogeni, judeţul Gorj, a fost descoperită moartă pe malul Gilortului. Anchetatorii au stabilit că fata fusese violată înainte de a i se introduce pe gât pietrele care i-au provocat moartea. La scurt timp după această crimă care a oripilat Pojogeniul, procurorul Ion Diaconescu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus arestarea lui Marcel Ţundrea, considerat suspect al faptelor.

Pentru Jurnalul Naţional, Marcel Ţundrea a povestit în exclusivitate cum a condus procurorul ancheta: "Dădeau cu ce apucau, cu picioarele, cu pumnii, cu bastoanele pentru a spune cum am omorât-o şi am violat-o. Le-am spus că nu eu sunt autorul şi atunci am luat primul pumn de mi-a zburat un dinte. De atunci i-am pierdut pe toţi. Mi-au fracturat coastele şi nu mi-au dat nici un tratament. S-au sudat aiurea. Ei au crezut că voi muri în puşcărie", a declarat Ţundrea imediat după eliberarea.

În 2004, procurorul Emil Moţa, în acea vreme prim-procuror La Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj şi şef al procurorului Ion Diaconescu, a dispus revizuirea cazului Ţundrea. Avea indicii serioase că Ţundrea nu este făptaşul deja condamnat pentru viol şi omor. A dispus efectuarea testului ADN. Rezultatul a confirmat că Ţundrea nu a violat-o pe minoră şi deci nu e nici autorul omorului, dispărând astfel mobilul crimei. Ţundrea a fost pus în libertate după 12 ani de închisoare, iar Emil Moţa şi-a pierdut funcţia de prim-procuror.

Au urmat lungi procese de stabilire a nevinovăţiei, însă, abia la trei ani de la moartea sa, Marcel Ţundrea a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este dreptatea pe care Ţundrea n-a mai apucat-o, decedând în iarna lui 2006 într-un spital din Gorj. Medicii au spus atunci că starea de detenţie i-a provocat moartea, acesta suferind de cancer la plămâni.

×
Subiecte în articol: observator