x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ambasada Marii Britanii la Chişinău se joaca de-a "uite popa, nu e popa"

Ambasada Marii Britanii la Chişinău se joaca de-a "uite popa, nu e popa"

17 Sep 2010   •   00:00
 Ambasada Marii Britanii la Chişinău se joaca de-a "uite popa, nu e popa"
0-131848-untitled1.jpgCine îl împiedică pe preotul Savatie Baştovoi să ajungă la Londra, unde e aşteptat să conferenţieze în faţa românilor din diasporă, dar şi în renumitele universităţi din Oxford, Birmingam si Glasgow?

Binecunoscut scriitor şi jurnalist din Basarabia, protosinghelul Savatie a fost victimă a securităţii transnistrene, dar şi a prigoanei regimului Voronin. Acum, în mod inexplicabil, Ambasada Marii Britanii la Chişinău îi refuză viza. Cine e în spatele acestor manevre?

Cititi şi comentaţi pe blogul părintelui Savatie: savatie.wordpress.com

Stimte Domnule ambasador al Marii Britanii la Chişinău, John Beyer
Sînt nevoit să mă adresez Excelenţei Voastre în mod public, deoarece felul în care am colaborat vreme de zece zile cu Ambasada Britanică la Chişinău mă face să mă îndoiesc că o adresare pe căi birocratice ar putea ajunge la Excelenţa Voastră, iar răspunsul s-ar lungi prea mult pentru a mai putea fi de vreun folos.

Problema pe care doresc să v-o semnalez depăşeşte limitele unei adresări personale, reprezentînd doleanţa unui număr însemnat al diasporei româneşti şi moldoveneşti din Marea Britanie. În numele acestor oameni, vorbitori de limbă română şi păstrători ai culturii şi tradiţiilor româneşti, am fost invitat de către Instititul Cultural Român din Londra şi Asociaţia Nepsis, în colaborare cu Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale (care cuprinde şi credincioşii români ortodocşi din Marea Britanie) să susţin şase conferinţe pe teme religioase şi culturale în mai multe oraşe din Anglia, inclusiv la sediul Institutului Cultural Român din Londra.

Programul conferinţelor a fost publicat oficial pe site-ul ICR Londra cu aproape o lună înainte de data depunerii dosarului pentru obţinerea vizei.
Invitaţia, în baza căreia Ambasada Britanică la Chişinău urma să-mi acorde viza a fost nesocotită de către angajaţii ambasadei, după ce iniţial a fost acceptată, ei refuzîndu-mi un dialog normal şi civilizat vreme de zece zile. În cele din urmă eu m-am ales cu un refuz în plic, motivul formal invocat fiind acela că invitaţia din partea ICR Londra nu era în original, ci în facsimil.

Deoarece la depunerea dosarului la Ambasada Britanică de la Chişinău nu mi s-a semnalat nici o neregulă, reţinîndu-mi-se paşaportul vreme de zece zile, paşaport în care aveam viză valabilă pentru România, pe care nu am putut-o folosi în toată această perioadă, plus 86 de euro pe care i-am plătit Ambasadei Marii Britanii la Chişinău, consider motivul refuzului unul neadecvat, trădînd incompetenţa sau reaua intenţie a angajatului Ambasadei Marii Britanii la Chişinău.

Incompetenţa angajatului ambasadei MB la Chişinău reiese şi din faptul că, la primirea refuzului, mi s-a comunicat că amînarea atît de îndelungată a unui răspuns se aplică în cazul persoanelor ce nu au mai fost în Marea Britanie. Angajatul Ambasadei nici măcar nu a verificat să afle că eu am mai fost o dată în Marea Britanie, în 2003, beneficiind de o viză cu multiple intrări (pe care nu le-am folosit), eliberată pe jumătate de an de către Ambasada Britanică la Bucureşti.

Experienţa pe care am avut-o la Ambasada Britanică la Bucureşti, cînd, în baza unei simple scrisori de la o persoană fizică, mi-a fost eliberată viza în decurs de două ore de la depunerea dosarului, mă face să consider tratamentul de care am avut parte la Ambasada Britanică la Chişinău cu atît mai suspect. Ţin să precizez că eu nu sînt cetăţean al României, ci doar al Republicii Moldova.

Deoarece problema care a constituit motivul refuzului putea fi reparată în decurs de cîteva minute (prin trimiterea unui fax), sau a unei zile (prin trimiterea unei scrisori recomandate), am toate temeiurile să consider atitudinea Ambasadei Marii Britanii la Chişinău drept o decizie nemotivată.

Oare menirea Ambasadei Marii Britanii la Chişinău este aceea de a reinventa birocraţia de tip comunist de care cu atîta greu luptă să se debaraseze Republica Moldova?

Dată fiind inconsistenţa motivului refuzului, am toate temeiurile să cred că anumiţi angajaţi ai Ambasadei Marii Britanii au suportat presiuni de la o terţă parte care a fost interesată ca eu să nu ajung în mijlocul comunităţii românilor şi moldovenilor din Marea Britanie din motive politice şi de opinie.

Dacă este aşa sau nu, Vă rog să cercetaţi. Cert este că, graţie incompetenţei angajaţilor Ambasadei Marii Britanii la Chişinău, a fost dat peste cap programul cîtorva mii de oameni. Mulţi dintre ei din afara graniţelor Marii Britanii care şi-au cumpărat bilet pentru a putea fi la conferinţe. Cine le recuperează banii şi timpul pierdut, dar mai ales discomfortul sufletesc de a fi trataţi ca nişte oameni nevrednici de atenţie?

Dacă aceasta este poziţia oficială a Marii Britanii faţă de doleanţele comunităţii moldovenilor şi românilor, precum şi faţă de confesiunea creştinilor ortodocşi din Marea Britanie, este regretabil. Dacă refuzul vizei reprezintă doar incompetenţa angajaţilor Ambasadei Marii Britanii la Chişinău, este regretabil că Marea Britanie se lasă reprezentată de astfel de oameni.

Consider că Ambasada Britanică la Chişinău datorează scuze românilor şi moldovenilor din Marea Britanie şi din alte state europene care au dorit să participe la seria de conferinţe organizate de ICR Londra şi Asociaţia Nepsis în colaborare cu Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale.

Această scrisoare nu reprezintă poziţia oficială a ICR Londra, nici a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale sau a Asociaţiei Nepsis.

Exprimîndu-mi sincera încredere într-o colaborare mai bună pe viitor,
Protosinghel Savatie Baştovoi,

Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova
Membru al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova

×