x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ambasadorul are origini româneşti

Ambasadorul are origini româneşti

de Carmen Plesa    |    14 Iun 2009   •   00:00
Ambasadorul are origini româneşti

Proaspăt nominalizat pentru postul de ambasador al SUA la Bucureşti, avocatul Mark Gitenstein a declarat că are origini româneşti.

"Sunt foarte onorat că preşedintele Obama îmi dă o asemenea misiune (...) Nu e vorba doar de asumarea unei sarcini importante pentru securitatea naţională, pentru că România este un aliat important al SUA; dar, de asemenea, dacă voi fi confirmat pe acest post va fi pentru mine, într-un fel, o întoarcere acasă la strămoşii mei", a declarat Gitenstein.

EMIGRANŢI. Nominalizatul pentru Bucureşti a explicat că bunicul său din partea tatălui, Israel Gitenstein, "a emigrat în SUA din Moldova, care a fost cândva parte din România", scrie Andalusia Star-News. Părinţii bunicii lui Gitenstein erau din România, mai notează acelaşi cotidian. Numele de Gitenstein este foarte cunoscut în Florala, o localitate de aproximativ 2.000 de locuitori, din Alabama. Israel Gitenstein, bunicul nominalizatului pentru postul de ambasador, a înfiinţat aici "Franklin Ferguson Company" în 1932, iar afacerea a fost continuată de fiii săi, Milton şi Seymour.

FAMILIE. Seymour Gitenstein s-a căsătorit cu Anne Green, iar copiii lor sunt Mark Gitenstein, nominalizat la funcţia de ambasador, Barbara Gitenstein, preşedinta Colegiului New Jersey şi Susan Gitenstein, care conduce o firmă specializată pe strategii media.

Seymour Gitenstein este cunoscut în Florala ca un mare filantrop. El finanţează spitalul din localitate, care poartă numele său şi al soţiei, decedată în 1988. De asemenea, conduce mai multe fundaţii şi finanţează o serie de burse pentru studenţi.

Mark Gitenstein a trăit în Florala până la vârsta de 14 ani, apoi s-a mutat la Birmingham, pentru studii. Este absolvent al Duke University şi şi-a luat doctoratul în drept la Georgetown University. Este partener la firma multinaţională de avocatură Mayer Brown. Printre clienţii pentru care a făcut lobby Gitenstein, prin Mayer Brown, se numără Camera de Comerţ a SUA, Lockheed Martin, Boeing Co., United Technologies şi Bayer Corp.

Camera de Comerţ i-a plătit de mai multe ori lui Gitenstein onorarii de peste 1 milion de dolari, pentru servicii de lobby de 6 luni. La începutul anului, se aştepta ca el să fie numit şef al unei direcţii din Departamentul de Justiţie al SUA. Nominalizarea nu a mai venit, pentru că mai multe voci l-au acuzat de lobby pro-corporatist.

×
Subiecte în articol: observator gitenstein