x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANRE – Agenţia nepoţilor

ANRE – Agenţia nepoţilor

25 Mai 2010   •   00:00
ANRE – Agenţia nepoţilor
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Instituţia a ajuns casă bună pentru rudele ştabilor



"Nepotul competent" este o specie apărută în România în decursul gu­ver­nărilor succesive. Ciclul de viaţă al nepotului competent prezintă mai mul­te stadii de dezvoltare: iese din gă­oace anonim, dar devine expert într-un timp foarte scurt, exact în mo­mentul în care vreo instituţie de stat are nevoie de inteligenţa sa sclipitoa­re. Se pricepe la orice, mai ales dacă ta­tăl, mama, un unchi sau o rudă în­de­­păr­tată conduc vreo autoritate a statului.

Ca orice instituţie care se respectă, Agenţia Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) urmează calea deschisă anul trecut de Emil Boc şi de nepoata sa angajată la Cancelaria primului-ministru. Cu notabila ex­cep­ţie că autoritatea păstorită de Petre Lificiu adăposteşte nu unu, ci trei nepoţi de soi: doi chiar ai lui Lificiu şi unul al lui Adriean Videanu. Şi de cât de competenţi sunt, Lificiu şi-a făcut şefi nepoţii anul trecut. Între timp, unul dintre aceştia a părăsit in­s­tituţia, nu înainte de a primi lunar ve­ni­turi de peste 2.000 de euro. Pe ne­poa­ta lui Videanu, Lificiu a găsit-o în instituţie atunci când a venit la con­ducerea ANRE. Dar asta nu l-a îm­piedicat să încerce să o promoveze şi pe ea. A renunţat între timp după un conflict cu ceilalţi angajaţi ai agen­ţiei. ANRE este exact bucăţica de Ro­mâ­nia care a angajat în ultimii doi ani 21 de oameni, dar tocmai se pre­gă­teşte să concedieze acum 25 de an­ga­jaţi, pentru că nu îi mai ajung banii de salarii. E aceeaşi instituţie care plă­teşte o direcţie juridică de 13 oa­meni, dar are contract cu casa de avocatură a pedelistului Valeriu Stoica.

ANRE este instituţia de stat me­ni­tă să ofere cele mai bune soluţii, ast­fel încât consumatorii să fie protejaţi şi nediscriminaţi. Agenţia a ajuns să producă perturbări pe piaţa ener­-giei. Astfel, gazele naturale se vor scumpi cu 10% din cauza subven­ţi­o­nă­rii indirecte pe care o facem toţi din buzunarul nostru pentru InterAgro, Azo­mureş şi Elcen. Pentru că acum populaţia şi micile firme au ajuns să plătească un coş de gaze unde 45% din consum provin din im­­porturi. Problema este că gazele im­­portate au preţuri duble faţă de ce­le din producţia internă, de 330 de do­lari pe mia de metri cubi, faţă de 165 de do­lari. Cum preţul gazelor este regle­men­tat de ANRE, furnizorii au ajuns să adune pierderi după pier­deri, care în final vor fi decontate tot de populaţie prin scumpirea ine­vi­ta­bilă a gazelor.


La începutul anului trecut, premierul Emil Boc îşi angaja nepoata la Cancelaria primului-ministru. Măsură care a declanşat un scandal monstru, în urma căruia Boc a fost nevoit să desfiinţeze Cancelaria. Mai exact, el a luat-o pe nepoata Mihaela Eugenia Boc de la Primăria Cluj-Napoca, unde tocmai fusese ales primar, la Cancelarie. Unde îi era consilier personal secretarului de stat Ştefania Ferencz.

Dar credeaţi că e singurul exemplu de nepoţi "competenţi"? Agenţia Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) colcăie de nepoţi celebri care se pricep la gaze naturale şi curent electric.
Numit la începutul anului 2009 la conducerea instituţiei, Petre Lificiu a constatat foarte rapid că ANRE are nevoie urgentă de aptitudinile de şefi ale doi dintre nepoţii săi. Aceştia sunt Alexandru Ştefănescu şi Laurenţiu Gîdei, ne-au precizat două surse din cadrul agenţiei.

Angajaţii au privit cum Ştefănescu tot primea anul trecut prime peste prime, astfel încât lua, la un moment dat, aproape 2.000 de euro lunar. La nivelul instituţiei umblă vorba că Lificiu ia lunar o cotă parte din salariile celor pe care i-a angajat, bani care ulterior ajung donaţii la PDL.

Dar nepotul s-a săturat şi a plecat tot anul trecut în Germania, la mai bine. Celălalt, Laurenţiu Gîdei, a venit direct de pe ringul de dans. Pentru că, dacă nu ştiaţi, el era instructor de dans în Galaţi înainte de a fi angajat în familie. "Tot anul 2009 Lificiu a făcut presiuni pe salariaţi şi s-a chinuit să-l facă şef, deşi regulamentele ANRE nu permiteau persoanelor fără studii superioare să ocupe funcţii de conducere. Într-un final, o dată cu reorganizarea pe sprânceană din decembrie 2009 i s-a găsit şi acestuia un post de şef birou, unde altundeva decât în direcţia economică condusă de Marin Strichea", ne-a declarat una dintre sursele noastre. Şi deşi este plătit din bani publici, Gîdei a scris în declaraţia sa de avere că are salariu confidenţial.

Marin Strichea este nimeni altul decât unul dintre cei patru care cumulează salariul cu pensia şi e menţinut în cadrul agenţiei în acelaşi timp în care instituţia face 25 de noi disponibilizări şi n-a plătit încă salariile pe aprilie. Dar ANRE mai are o nepoată celebră: Sorina Mocanu, actual Nemeş. Care nu este alta decât nepoata lui Adriean Videanu, ministrul Economiei. Lificiu a vrut să o promoveze şi pe ea în funcţia de şef de serviciu anul trecut, însă a renunţat din cauza problemelor legale şi a unui conflict deschis cu angajaţii agenţiei, ne-a precizat a doua sursă. Mocanu a sosit în cadrul ANRE la finele lui 2008, când preşedinte al agenţiei era Nicolae Opriş, iar Videanu era primar general al Capitalei.

Lificiu a mai avut un precedent în 2009, când presa a arătat că fiica sa, Ana Georgia Babici, a fost numită în Consiliul de Administraţie al companiei EnergoNuclear, la care statul român este acţionar majoritar. Această companie va realiza reactoarele nucleare 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă. Babici şi-a dat demisia ulterior.

Eficienţa de cheltuire a banilor la ANRE se vede şi după ce aflăm că agenţia a programat în această vară prezenţa a 31 de angajaţi pentru două zile la FOREN (Forumul Energetic Regional), ce se va desfăşura la Constanţa. Pentru fiecare, ANRE plăteşte o taxă de participare de 500 de lei. Dintre aceştia, doar şase sunt vorbitori în cadrul evenimentului. Un calcul simplu ne arată că numai participarea la eveniment costă circa 150 milioane de lei vechi. Iar la aceasta se adaugă şi cazarea. ANRE nu a răspuns solicitării noastre de informaţii.

×
Subiecte în articol: observator angajati rude anre nepotism