x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Asistenta de la Maternitatea Giuleşti rămâne în arest

Asistenta de la Maternitatea Giuleşti rămâne în arest

de Violeta Fotache    |    30 Aug 2010   •   00:00
Asistenta de la Maternitatea Giuleşti rămâne în arest
Sursa foto: Răzvan Chririţă/Mediafax

Acuzată de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, asistenta Florentina Cîrstea rămâne în arest. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins luni recursul asistentei împotriva arestării preventive pentru 29 de zile dispuse de instanţa Judecătoriei Sectorului 6.



Decizia Tribunalului este definitivă. De asemenea, magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins şi solicitarea avocatului asistentei ca, în cazul în care aceasta nu va fi eliberată, la locul de detenţie să fie trimis un psiholog specializat, pentru că starea sa psihică este proastă.

La proces au participat, pe lângă membri ai familiei asistentei, şi colegi de-ai acesteia de la Maternitatea Giuleşti. Avocatul Florentinei Cîrstea a cerut cercetarea clientei sale în stare de libertate, susţinând că ea nu avea cum să prevadă, în calitate de cadru medical, apariţia unui incendiu sau a unui alt eveniment neaşteptat. Avocatul a susţinut că în fişa postului asistenta nu avea obligaţia de a se afla permanent în salon şi că ea avea, de fapt, obligaţia de a supraveghea pacienţii din salonul de neonatologie, şi nu de la terapie intensivă (TI), ea nefiind nici instruită pentru a supraveghea un asemenea salon. Apărătorul a depus la dosar un ordin al ministrului Sănătăţii în care este prevăzut că în secţiile de TI ar trebui să fie şase asistenţi şi patru infirmieri, arătând că în Maternitatea Giuleşti erau două asistente pe tură, dintre care una se afla în concediu.

Mai mult, la ora la care a avut loc incendiul, Florentina Cîrstea era deja de 11 ore în activitate, timp în care a făcut munca a şase oameni. În replică, procurorul de şedinţă a cerut instanţei să o menţină în arest pe asistentă, deoarece incidentul de la Maternitatea Giuleşti a produs o revoltă a societăţii civile şi o nesiguranţă faţă de tot sistemul medical românesc. Potrivit acuzării, asistenta era responsabilă cu supravegherea bebeluşilor în seara de 16 august, când a izbucnit incendiul în salonul de terapie intensivă, în urma căruia au murit cinci nou-născuţi, alţi şase fiind grav răniţi. Cele 12 minute cât asistenta a lipsit în mod nejustificat din post au făcut imposibile detectarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor.

Vasile Dima, şeful Serviciului Tehnic de la Maternitatea Giuleşti, acuzat de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, a fost lăsat în libertate de judecătorii Sectorului 6 numai pentru că are o vârstă înaintată (68 de ani) şi o stare precară de sănătate, neglijenţa fiind făcută din culpă, şi nu din intenţie directă. Recursul procurorilor împotriva acestui verdict va fi judecat la 2 septembrie la Tribunalul Bucureşti.

Directorul interimar al maternităţii, dr Valentina Nicolau, a fost ieri audiată de anchetatori care i-au cerut acesteia şi predarea mai multor documente relevante pentru caz. Astăzi, la Petroşani, procurorii au o şedinţă lămuritoare cu experţii în explozii şi incendii, iar mâine la Parchetul instanţei supreme vor fi audiaţi şase asistente şi doi medici.

×
Subiecte în articol: observator