x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Asumare cu proteste: Sindicaliştii şi pensionarii pichetează Parlamentul

Asumare cu proteste: Sindicaliştii şi pensionarii pichetează Parlamentul

07 Iun 2010   •   00:00
Asumare cu proteste: Sindicaliştii şi pensionarii pichetează Parlamentul
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

Sidicaliştii care protestează în faţa Parlamentului anunţaseră că vor bloca intrările în sediul Palatului, în momentul în care Emil Boc va sosi pentru a-şi asuma măsurile de austeritate. Un plan care a eşuat pentru că premierul se află deja în Parlament. Protestul oamenilor a început la ora 13.00 şi se va încheia la ora 18.00.

UPDATE: Cei aproximativ o mie de sindicalişti care s-au adunat în faţa Palatului Parlamentului, cerând să nu se reducă salariile şi pensiile, au început să plece după aproximativ trei ore de la începerea protestului. Sindicaliştii au strigat "Demisia Guvernului şi a preşedintelui", au aruncat fluturaşi pe care scria "Cei mulţi şi săraci, mereu sacrificaţi", "Guvernul aruncă povara crizei pe umerii populaţiei", "Refuzăm să fim solidari cu minciuna şi incompetenţa lor", "Guvernul trebuie să plece acum, până nu e prea târziu", "Nu suntem de acord cu o nouă curbă de sacrificiu", "Să ne apărăm împreună drepturile şi siguranţa zilei de mâine".

Unul dintre protestatari spunea că-i roagă pe parlamentari să îi invite pe oameni să mănânce la bucătăria Parlamentului după ce le vor fi reduse salariile şi pensiile. "Intrăm peste voi. Vă vom pârjoli, că suntem mulţi. V-am votat, dar azi nu vă mai vrem. Jos cu voi", spunea un altul. "Vă rog foarte mult să faceţi tot ce e posibil să-l daţi jos pe Băsescu din funcţia de preşedinte", striga un pensionar.

Sindicaliştii au strigat că nu vor pleca din stradă până când "aceşti îmbuibaţi şi nesimţiţi nu-şi dau demisia". "Preşedintele beţiv le-a spus aseară membrilor PDL că dacă nu votează măsurile, adio ciolan", spunea unul dintre ei.

Secretarul general al Blocului Naţional Sindical (BNS), Mirel Ivaşcu, a rugat protestatarii să se întoarcă spre Parlament şi să le ceară ca "azi, în ziua în care premierul Boc îşi asumă răspunderea pe măsurile de austeritate, să nu-i acorde votul de încredere", informează Mediafax. "Ne-au minţit şi încă ne mai mint. Nu merită să ne mai conducă", spunea sindicalistul.

Sindicaliştii au protestat la cele cinci intrări în sediul Parlamentului, cei de la Confederaţia "Cartel Alfa" şi CSDR fiind la poarta de intrare spre Senat, CNSLR Frăţia şi BNS la intrarea spre Camera Deputaţilor, iar CNS Meridian la intrarea din Piaţa Constituţiei.


UPDATE:
Planul sindicaliştilor de a bloca intrările în sediul Palatului Parlamentului, în momentul în care Emil Boc va sosi pentru a-şi asuma măsurile de austeritate nu a avut succes. Se pare că premierul este de o oră în Parlament, într-o şedinţă cu grupurile parlamentare ale PDL.

UPDATE:
Aproximativ 500 de sindicalişti au venit la Palatul Parlamentului pentru a protesta faţă de reducerea salariilor şi a pensiilor, aceştia cerându-le parlamentarilor să nu aprobe măsurile de austeritate pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea şi să îi sprijine pe cei care i-au ales.

Cei 500 de sindicalişti protestează la cele cinci intrări în sediul Parlamentului, cei de la Confederaţia "Cartel Alfa" şi CSDR fiind la poarta de intrare spre Senat, CNSLR Frăţia şi BNS la intrarea spre Camera Deputaţilor, iar CNS Meridian la intrarea din Piaţa Constituţiei.

Protestatarii strigă "Parlamentari, noi am votat pentru voi, voi votaţi cu noi", cerându-le acestora să voteze moţiunea de cenzură în folosul oamenilor care i-au ales.



Protestele nu se încheie aici. Marţi şi miercuri, respectiv pe 8 şi 9 iunie, între orele 8:30 şi 10:30, sute de persoane se vor aduna din nou în faţa Parlamentului, pentru un protest faţă de măsurile de asteritate impuse de Executiv. La căile de acces în Senat şi Camera Deputaţilor sunt aşteptate cel puţin 300 de persoane în fiecare din cele două zile.

Zile liniştite nu se anunţă nici în teritoriu, acolo unde joi şi vineri, respectiv pe 10 şi 11 iunie, vor fi pichetate birourile şi sediile partidelor parlamentare din mai toate judeţele ţării. Totul pentru a-i sensibiliza pe politicieni să voteze moţiunile de cenzură depuse împotriva celor două proiecte de lege.

De asemenea, marţi, 15 iunie, sau în funcţie de ziua în care se vor dezbate moţiunile de cenzură, 20.000 de sindicalişti vor organiza proteste în faţa Parlamentului, iar în jurul clădirii se va forma un lanţ uman, potrivit Antena3. În aceeaşi zi, sindicaliştii ameninţă cu greva generală în toate sectoarele bugetare.

SĂPTĂMÂNA PROTESTELOR

- 7 iunie - miting la Palatul Parlamentului

- 8 iunie - miting la Palatul Parlamentului

- 9 iunie - miting la Palatul Parlamentului

- 10 iunie - pichete la sediile partidelor parlamentare din fiecare judeţ

- 11 iunie - pichete la sediile partidelor parlamentare din fiecare judeţ

- 15 iunie - miting la Palatul Parlamentului
×
Subiecte în articol: observator