x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eurostat: Munca românilor s-a scumpit, dar şi coşul lor zilnic

Eurostat: Munca românilor s-a scumpit, dar şi coşul lor zilnic

de Sînziana Stancu    |    14 Sep 2010   •   00:00
Eurostat: Munca românilor s-a scumpit, dar şi coşul lor zilnic

Un clasament Eurostat arată că România s-a situat pe locul al II-lea între celelalte ţări din Uniunea Europeană, privind creşterea costului orar al forţei de muncă în trimestrul al doilea al acestui an. Creşterea a fost, potrivit Oficiului European de Statistică, de 5%, iar locul întâi a fost ocupat de ţara vecină, Bulgaria, care a înregistrat o creştere de 8,6%.



Rezultatul ar trebui, teoretic, să ne bucure, însă în buzunarele românilor nu prea s-a simţit această creştere. Din contră, diferitele sondaje de opinie şi statisticile interne au arătat şi continuă să arate că prin buzunarele majorităţii concetăţenilor noştri încă suflă vântul. Iar valul de disponibilizări, scumpirile de tot felul şi măsurile de austeritate ne fac pe zi ce trece tot mai săraci.

De pildă, tot o statistică a Eurostat arăta ieri că avem salariile cele mai mici din UE (salariul mediu este de cinci ori mai mic decât cel european) şi mâncarea cea mai scumpă. Potrivit Eurostat, preţurile medii la alimente au fost în ţara noastră, anul trecut, echivalente cu 66% din media europeană, cele mai scumpe produse alimentare fiind chiar cele din coşul zilnic, ca ouăle, laptele şi brânzeturile, care se vând la preţuri apropiate de cele europene. Aceste trei alimente de bază sunt chiar mai scumpe decât în Germania, unde salariile sunt peste media comunitară. La polul opus se află carnea, care este cel mai ieftin produs alimentar, la puţin peste jumătate din media celor 27 de ţări. 40% din veniturile românilor se duc pe mâncare, comparativ cu 15%, cât alocă europenii din Vest.

Dar vestea cea mai proastă este că alimentele se vor scumpi treptat în următoarea perioadă, iar cu ocazia sărbătorilor de iarnă vom cumpăra totul la preţuri mult mai mari, pâinea putându-se scumpi cel mai mult, chiar şi cu 30%. Majorări de preţ vor fi şi la lapte, legume, carne sau ulei, susţin cei care activează în domeniul alimentar. Până acum au fost anunţate scumpiri de 30% la pâine şi de 15% la ulei. Începând de luni s-au scumpit şi benzina şi motorina, cu 6 bani pe litru la staţiile OMV Petrom.

În ansamblu, în ţările UE s-a înregistrat în trimestrul al doilea o creştere a costului orar al forţei de muncă cu 1,6% faţă de cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut. La polul opus al clasamentului eurostat, cu cele mai mari scăderi, se află ţările baltice -
Lituania, cu minus 7%, urmată de Letonia, cu minus 5,8% şi Estonia, cu minus 2,6%.

În zona euro, creşterea costului orar al forţei de muncă a fost de 1,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar pe sectoare de activitate, la nivelul UE, cea mai mare creştere a costului orar al forţei de muncă a avut-o sectorul serviciilor, de 1,8%, urmat de cele ale construcţiilor şi industrial, care au avut un ritm anual de creştere cu 1,1%. România a avut cel mai mare ritm de creştere a costurilor forţei de muncă în industrie, de 6,2%, apoi în sectorul serviciilor, de 4,4% şi în construcţii, de 1,7%.

Cu toate acestea, România şi alte câteva ţări din fostul bloc sovietic, care au aderat recent la UE, au mână de lucru foarte ieftină, convenabilă în special investitorilor străini, care sunt atraşi şi de alte resurse pe care le oferă ţara noastră.

×
Subiecte în articol: observator