x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avertizare NASA: Un "tsunami solar" ar putea lovi Pământul!

Avertizare NASA: Un "tsunami solar" ar putea lovi Pământul!

03 Aug 2010   •   00:00
Avertizare NASA: Un "tsunami solar" ar putea lovi Pământul!

Pământul ar putea resimţi zilele acestea efectele unei explozii solare de proporţii, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. Exploziile au fost înregistrate cu ajutorul mai multor sateliţi, inclusiv de Observatorul Dinamic Solar. Potrivit experţilor NASA, masiva explozie a creat un "tsunami solar", care ar urma să atingă chiar astăzi scutul magnetic al Pământului.



"Explozia a fost direcţionată direct către noi. Nu am mai remarcat o asemenea furtună solară de foarte mult timp", a declarat Leon Golub, reprezentant al centrului de astrofizică Harvard-Smithsonian.

Lucie Green, cercetător în cadrul Laboratorului de Ştiinţe din Surrey, a urmărit fenomenul folosind telescopul japonez Hinode: "Au avut loc două erupţii solare, simultane, care vin direct spre Pământ. Astfel de fenomene se produc în momentul în care imense structuri magnetice din atmosfera solară îşi pierd stabilitatea şi nu mai pot fi ţinute sub control de atracţia gravitaţională a Soarelui. Astfel, apar erupţii solare în spaţiu.
Se pare că prima erupţie detectată a fost atât de mare încât a modificat câmpul magnetic a jumătate din atmosfera vizibilă a Soarelui şi a făcut posibilă o a doua erupţie îtr-u iterval de timp mai redus decât cel normal. Ambele erupţii ar putea fi direcţionate spre Pământ, dar se pot deplasa cu viteze diferite. Astfel, efectele pot fi efecte majore şi prelungite, cum ar fi aurole boreale vizibile la latitudini mai mici".

Conform  Daily Telegraph,  oamenii de ştiinţă au avertizat că o explozie solară majoră ar putea produce  perturbări fără precendent în alimentarea cu curent electric şi desincronizări în sistemele de telecomunicaţii.

În numai câţiva ani, susţin experţii NASA, Soarele va atinge maximul de activitate producând  dificultăţi în funcţionarea echipamentelor electronice, a sistemele de navigaţie şi a sateliţilor.



×
Subiecte în articol: observator