x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bamboo în Parcul Herăstrău

Bamboo în Parcul Herăstrău

de Iulia Barbu    |    Monica Andrei Capatos    |    26 Mai 2009   •   00:00
Bamboo în Parcul Herăstrău
Sursa foto: Zoltán Simonffy/Jurnalul Naţional

Se lucrează sub "acoperire". Pe şantier sunt mai mulţi muncitori decât pe Autostrada Bucureşti-Braşov. Totul este mascat de un gard imens de peste cinci metri. Zona este monument istoric. Spaţiu verde. Teoretic nu poate fi rupt nici un fir de iarbă fără aprobare. Este vorba despre Parcul Herăstrău.



Până acum o lună erau câteva terenuri de tenis. Acum e un şantier care anunţă un loc de fiţe având în vedere că firma implicată are clubul Bamboo. Primăria Capitalei a sancţionat în urmă cu două săptămâni atât firma care deţine terenul, cât şi pe cea care construieşte. Surpriză însă! Lucrările nu s-au oprit.

Terenul este în spatele teraselor de fiţe de pe malul Lacului Herăstrău. Mai exact în spatele fundaţiei deja celebrului Fernando Enciu, cel care voia să-şi construiască un hotel cu piscină. La începutul anului, spaţiul era ocupat de mai multe terenuri de tenis rămase de pe vremea lui Ceauşescu. Acestea aparţineau de fostul BTT, acum privatizat.

Împărţite în parcele, cele şapte hectare ale complexului sportiv au fost cumpărate de băieţii deştepţi şi transformate în afaceri profitabile. Fie într-un restaurant de lux, fie într-o terasă, mai nou într-un club.

Jurnalul Naţional a depistat şantierul în urmă cu o lună. Atunci au început primele defrişări şi montări de schelă. Autorităţile locale, inclusiv Primăria Capitalei au fost informate de şantierul care pusese stăpânire pe spaţiul verde. Inspectorii municipalităţii au mers pe teren şi au declarat şantierul ilegal, sancţionând firmele implicate: Special Agrement SRL, cea care deţine clubul BAMBOO, respectiv SC TAIFUN SERVICE SRL. Cu toate acestea însă, muncitorii şi-au văzut de treabă.

"SUB ACOPERIRE"
Acum o lună, terenul a fost împrejmuit de un gard mascat la rândul lui de o muşama, astfel încât nici un trecător să nu observe ce se întâmplă acolo. Se lucra mai mult noaptea, pentru că era mai simplu ca materialele de construcţii să fie aduse în parc fără prea mare tam-tam. De la ultima vizită a inspectorilor Primăriei Capitalei au apărut două schimbări. Muncitorii au început să lucreze şi pe timp de zi iar "gardul de protecţie" s-a dublat. Acum se montează acoperişul. Doar o crăpătură din muşama demască imensa construcţie ilegală.

Zarva şi agitaţia de pe şantier ar face invidios orice constructor de autostradă. Desfăşurarea de forţe, protejată de gard au transformat zona într-un fel de a doua Mecca. Maşini luxoase trec din când în când şi supervizează lucrările.




Fără beton în parc!
Jurnalul Naţional a publicat o serie de articole în legătură cu terasele ilegale care au pus stăpânire pe spaţiul verde din Parcul Herăstrău. În urmă cu aproape un an, inspectorii Primăriei Capitalei au desfiinţat câteva terase, un teren de fotbal şi un magazin de decoraţiuni interioare. Firma sancţionată a fost Societatea Comercială Orhideea Com Tur SRL care construise fără nici un act pe 1.900 mp.

Jaful spaţiului verde din Herăstrău a început în 2001, când Consiliul General al Capitalei a aprobat o hotărâre care permitea vânzarea toaletelor publice ca "spaţii comerciale". Procesul de amenajare a WC-urilor publice în restaurante s-a extins foarte repede. Acestea au fost ridicate la rang de "fiţe". Fără canalizare, fără autorizaţie de construcţie, practic fără un act legal restaurantele atât de pe malul lacului cât şi din interiorul parcului îşi aşteaptă şi astăzi clienţii.


Ajutor de la Kovesi
Primarul general, Sorin Oprescu a vizitat construcţiile de pe malul Lacului Herăstrău în urmă cu o lună şi jumătate, la invitaţia ziarului nostru, promiţând că va face ordine în parc. El a promis că va apela inclusiv la procurorul general, Laura Codruţa Kovesi pentru a face echipă şi a pune capăt distrugerii spaţiilor verzi din Capitală.

"Prin desfiinţarea construcţiilor amplasate ilegal, am reintrodus în circuitul spaţiilor verzi, circa 35.000 de metri pătraţi. Luna aceasta, am emis alte câteva zeci de dispoziţii care au acelaşi scop. Şi nu ne oprim aici. Cu sprijinul procurorilor, dorim să convingem că nu poţi construi pe domeniul public şi nici pe cel privat, fără a avea autorizaţie de construcţie, că legea trebuie respectată, de oricine, chiar şi de cei cu potenţă financiară foarte mare", a precizat Oprescu.

De menţionat este faptul că la momentul vizitei, cei de la Bamboo nu începuseră lucrările în parc.

×
Subiecte în articol: observator