x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Banii pentru diguri, furaţi ca-n codru"

"Banii pentru diguri, furaţi ca-n codru"

de Monica Iordache Apostol    |    Alexandru Boariu    |    12 Iul 2010   •   00:00
"Banii pentru diguri, furaţi ca-n codru"
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, spune că s-au dat bani pentru localităţi prin care nu trece nici un râu



Secretarul de stat pentru Relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, a dezvăluit ieri la Râmnicu-Vâlcea că banii alocaţi de Guvern pentru construirea de diguri, după inundaţiile din 2008, "s-au furat ca-n codru". Iliescu a declarat că reprezentanţii Curţii de Conturi au elaborat deja un raport care arată că s-au alocat bani pentru localităţi prin care nu trece nici un râu. "Nu înţeleg de ce Curtea de Conturi ţine sub fund acest document legat de modul în care au fost cheltuiţi, în 2008, banii pentru asemenea intervenţii. În urma inundaţiilor din acel an s-a luat decizia de construire a unor diguri care să protejeze localităţile şi populaţia, dar Curtea de Conturi a făcut un raport devastator, care evidenţiază, negru pe alb, cu subiect şi predicat, că s-a furat ca în codru şi că s-au alocat bani pentru localităţi în care nu trece nici un râu", a susţinut Valentin Iliescu. Secretarul de stat a mai spus că banii pentru lucrări hidrotehnice trebuie să fie acordaţi cu prioritate: "Eu cred că chiar la rectificarea bugetului pe 2010 este necesar ca investiţiile în diguri, în lucrări hidrotehnice, ar trebui să fie pe prima poziţie şi apoi cele pentru drumuri, şosele, autostrăzi. Pentru că aceste lucruri, dacă sunt amânate, pot ge­nera în continuare case inundate, oameni care îşi pierd viaţa", a mai spus Valentin Iliescu.

Un exemplu care ilustrează de­claraţia secretarului de stat este si­tua­ţia locuitorilor din Feteşti. Aceştia se luptă cu disperare de câteva zile să înalţe digul de apărare pe Braţul Borcea, pentru a opri apa care le ameninţă gospodăriile, şi o acuză pe Sulfina Barbu că a aprobat, când era ministru al Mediului, construirea unui dig, dar nu în zona Feteşti-Stelnica-Cegani-Borduşani - cea mai ex­pusă la inundaţii, ci în zona co­mu­nei Ion Roată, pe râul Ialomiţa, unde nu exista nici un pericol. "A băgat acolo o grămadă de bani, pentru că prefectul pedist de atunci al judeţului Ialomiţa, Marin Cazacu, are la Ion Roată, care este şi comuna lui natală, un bazin de peşte care trebuia musai apărat. Aşa se face că a apărut acolo un dig lat cât o autostradă, pe care fostul prefect se plimbă azi cu jeep-ul admirând peisajul, în timp ce noi ne chinuim să înălţăm vechiul dig de pe Braţul Borcea, pentru a ne apăra lo­cu­inţele" - spun locuitorii din Feteşti. Pe de altă parte, aceştia semnalează că o lucrare de consolidare a digului de pe Braţul Borcea, executată în zona Feteşti, tot pe vremea ministeriatului Sulfinei Barbu, de o firmă clientelară a PD, şi anume SC Eldaga SRL, a fost făcută de mântuială, în aceste zile apa infiltrându-se prin digul astfel "consolidat". "După ce a păpat banii, firma Eldaga a intrat în faliment, iar patronul ei, Ion Toma, a dispărut fără urmă" - spun cetăţenii din Feteşti, care au trimis un memoriu Jurnalului Naţional.  

În ultimele două zile, aproape 100 de persoane din şase localităţi au fost evacuate de pompieri, iar în judeţele Galaţi, Ialomiţa şi Teleorman s-au semnalat infiltraţii prin digurile de apărare. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că au fost inundate 248 hectare teren arabil, 170 hectare păduri şi 85 hectare păşuni şi fâneţe. Sâmbătă seară, în jurul orei 17:00, se arată într-un comunicat, s-a produs o breşă de 70 m în digul de la Gârliciu, judeţul Constanţa, la km 9+100. Apa s-a scurs pe o lăţime de 500 m şi a avansat un kilometru, ajungând până la limita localităţii.



MILITARI RĂNIŢI LA INUNDAŢII
Şase militari din Batalionul 284 Tancuri, care participau la consolidarea digului, pe malul râului Prut, în localitatea Şiviţa, au fost răniţi ieri, după ce camionul cu care erau transportaţi s-a răsturnat de pe dig. Victimele au suferit contuzii şi traumatisme (un militar având piciorul rupt) şi au fost transportate la Spitalul Judeţean Galaţi. Potrivit comunicatului emis de Ministerul Apărării, autocamionul militar DAC-665 T, care se afla în misiune de intervenţie pentru consolidarea digului, s-a răsturnat duminică, în jurul orei 11:30. Şoferul a încercat să evite un autoturism Dacia care venea din sens opus, moment în care autocamionul (în care se aflau 12 militari) a derapat şi s-a răsturnat. O comisie de la Batalionul 284 Tancuri împreună cu organele de poliţie locală cercetează împrejurările în care s-a produs accidentul, în timp ce Direcţia Medicală din MApN monitorizează evoluţia stării de sănătate a răniţilor. (Violeta Fotache)


CARAVANA "OAMENII DELTEI"
Voluntarii Crucii Roşii Române au împărţit ajutoare în cele mai sărace localităţi din Delta Dunării şi în satele afectate de inundaţii. În cadrul campaniei "Oamenii Deltei", pe 9 şi 10 iulie, familiile sărace din Maliuc,  Letea, Patlageanca, Ceatalchioi, Caraorman şi Mila 23 au primit 100 de pachete cu alimente strânse cu ajutorul donaţiilor prin campania "Banca de Alimente", îmbrăcăminte, jucării şi rechizite. Familiile sărace au beneficiat şi de consultaţii medicale oftalmologice gratuite, care se pot face ambulatoriu. Acţiunea face parte din proiectul "Salvaţi Oamenii Deltei", iniţiat de Televiziunea Română în 2008, şi derulat în colaborare cu Crucea Roşie Română. Campania a început cu repararea şcolii generale din satul Letea şi a dispensarului din Maliuc. Pentru acţiunea din acest weekend, Crucea Roşie a participat cu cele 100 de pachete cu alimente, un pachet cântărind 12 kilograme şi conţinând alimente de bază greu perisabile (ulei, zahăr, făină, mălai, fasole, conserve, dulciuri şi apă). Crucea Roşie a asigurat şi consultaţii oftalmologice gratuite şi ochelari de vedere familiilor care au beneficiat de ajutoare, aducându-le copiilor din satele Deltei şi jucării, donate de firma "Noriel". (Diana Scarlat)

×