x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu: Pensionarii = cancer la buget

Băsescu: Pensionarii = cancer la buget

de Adriana Duţulescu    |    07 Iul 2010   •   00:00
Băsescu: Pensionarii = cancer la buget

Preşedintele Traian Băsescu i-a identificat ieri pe pensionari cu una din "zonele cancerigene" ale bugetului de stat. Şeful statului a găsit şi "soluţia de vindecare": de la 1 ianuarie să fie impozitate toate veniturile, inclusiv pensiile mici.



În calitatea sa de "mogul" al presei de stat, Traian Băsescu a inaugurat ieri noul format prezidenţial al radioului pu­blic, înainte ca astăzi să îl inaugureze şi pe noul director al TVR, Andi Lăzescu, printr-un interviu anunţat cu surle şi trâmbiţe.

Sim­ţindu-se ca acasă în studioul Radio­difuziunii, Băsescu şi-a eliberat nervii strânşi în timpul vizitelor la sinistraţii "obraznici" din Moldova, anunţând apocalipsa pensionarilor, pe care nu-i poate înghiţi din cauză că toacă bugetul statului. "Avem două zone cancerigene: procentul extrem de ridicat cu salariile din sectorul bugetar şi procentul extrem de ridicat din ve­niturile bugetului de stat pe care le utilizăm în zona socială. Mi-am asumat tot oprobiul anunţului cu reducerea pensiilor", a spus preşedintele, ţinând să precizeze că ţine neapărat ca de la 1 ianuarie să fie impozitate şi pensiile mici.  

"Există şi altă variantă: impo­zitarea pensiilor, cota unică introdusă la pensii", a afirmat şeful statului, care a explicat că pensionarii nu o duc atât de rău pe cât o duc tinerii, potrivit statisticilor din 2007. El a adăugat că a "făcut" (precizăm că pensia minim garantată a fost propusă şi susţinută de PSD, nu de PDL - n.r.) pensia minimă garantată de 350 de lei, în condiţiile în care aceasta nu exista înainte de 2008, de care beneficiază 800.000 de oameni care nu au contribuit niciodată la sistemul de pensii. "Eu nu spun că trebuie tăiată această pensie, dar nu cred că există venit în România care nu trebuie impozitat. Sper ca de la 1 ianua­rie Guvernul să nu vină cu o altă măsură de genul mărim TVA cu câteva procente şi să nu introducă impo­zit pe orice venit, inclusiv pe pensii", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a ţinut să critice şi Curtea Constituţională pentru decizia de a respinge tăierea pensiilor, Băsescu susţinând că legea propusă de Guvern era constituţională. "De regulă nu comentez deciziile CC. Vă pot spune fără ezitare că a fost o abordare politică, nu una constituţională, pentru că s-a uzat de articolul 53, în situaţii excepţionale cu reducerea unor venituri, şi nu cu anularea unor drepturi. Era o reducere temporară. S-a preferat această soluţie care e o soluţie împotriva interesului general al României, care nici nu atacă partea cancerigenă a bugetului de stat, una dintre ele. Întreb însă ce se întâmplă de la 1 ianuarie", a declarat Traian Băsescu. De asemenea, acesta a mai spus că de vină pentru creşterea TVA nu este nici el, nici Guvernul Boc, ci Parlamentul.

"Parlamentul, dacă era corect, ar fi avut o altă atitudine legată de creşterea TVA. Au preferat să rămână în demagogie. Puteau foarte bine, când s-a dus Guvernul în Parlament cu reducerea cheltuielilor sociale, în speţă reducerea temporară a pensiilor, să nu conteste la CC, să lase legea să se aplice. Aşa, au mărit TVA, iar pensionarii vor avea venituri mai mici", a adăugat preşedintele. Acesta şi-a continuat războiul cu pensio­narii spunând că sistemul pen­si­o­nărilor pe caz de invaliditate re­prezintă o adevărată "reţea a corupţiei", dovadă fiind că, din cele 12.000 de dosare controlate până acum, 3.000 au fost trimise la reexa­mi­nare. De asemenea, el a fost de pă­rere că şi pensionarii din categoriile speciale - magistraţi, poliţişti, angajaţi ai serviciilor speciale - ar trebui să primească pensia publică de la aceeaşi vârstă cu ceilalţi pensionari. Preşedintele a apreciat că pensionarii din categoriile speciale ar putea să se încadreze în muncă precum orice disponibilizat, după ce se pensio­nează, "la 40 şi ceva de ani", ur­mând ca abia la împlinirea vârstei uzuale de pensionare să primească dreptu­ri­le ce i se cuvin de la stat.



×
Subiecte în articol: observator