x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Blaga: E grav, ca primar, să confunzi codurile cu culorile curcubeului

Blaga: E grav, ca primar, să confunzi codurile cu culorile curcubeului

04 Iul 2010   •   00:00
Blaga: E grav, ca primar, să confunzi codurile cu culorile curcubeului

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, s-a arătat nemulţumit de modul în care primarul din Dorohoi a acţionat în perioada inundaţiilor, afirmând că este foarte grav că acesta nu ştie semnificaţia condurilor de avertizare şi că trebuie luate măsuri foarte drastice în acest caz.



"Este extrem de grav că tu, primar în funcţie, după doi ani, să confunzi codurile cu culorile curcubelui. Aici trebuie luate măsuri efectiv. Trebuie luate măsuri foarte drastice, inclusiv penale, pentru că el este preşedintele Comitetului pentru situaţii de urgenţă la nivel local, el reprezintă statul, el coordonează toate efortruile care se fac acolo", a declarat ministrul Vasile Blaga, la Antena 3.

Ministrul a arătat că va trimite imediat un responsabil de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă care să se ocupe exact de Dorohoi.

Blaga a subliniat că sunt, într-adevăr, situaţii de neprevăzut, dar este obligaţia autorităţilor să acţioneze pentru salvarea vieţilor omeneşti, acolo unde sunt indiguiri şi unde sunt proceduri foarte clare şi stabilite în ultimii cinci ani.

Potrivit ministrului se fac cursuri pentru instruire în acest sens şi "trebuie luate măsuri foarte dure împotriva primarilor care se îmbolnăvesc când sunt aceste curusuri care sunt foarte importante şi pentru care statul nu cheltuie banii degeaba".

"Fiecare primar, preşedinte de consiliu judeţean, prefect trebuie să ştie ce să facă în momentul în care au un cod sau altul", a precizat Blaga.

El a adăugat că, în toate cazurile trebuie completate informaţiile meteorologice cu cele hidrologice.

Vasile Blaga a reamintit care sunt primele măsuri care trebuie luate la nivel local atunci când sunt primite avertizări. "Prima sarcină a primarului este efectiv să anunţe cetăţenii, ce responsabilităţi trebuie să stabilească să nu fie puse în pericol vieţi omeneşti, pe urmă animalele şi apoi celelalte bunuri. Imediat după ce primeşte o avertizare cod galben, portocaliu sau roşu trebuie să convoace de urgenţă comitetul local pentru situaţii de urgenţă şi apoi să ia măsurile care se impun: salvarea vieţilor omeneşti în primul rând. Şi aici sunt priorităţi, adică oamenii care nu se pot deplasa, oamenii bolnavi, copiii, bătrânii şi pe urmă adulţii", a susţinut ministrul Administraţiei şi Internelor.

Aproximativ 2.500 de locuinţe şi gospodării din judeţul Botoşani au fost inundate, în ultimele opt zile, de apele râurilor Prut, Siret, Jijia, Buhai şi Miletin, iar peste 3.800 de persoane au fost evacuate şi salvate, arată un bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

În total, au fost evacuate din calea apelor 3.800 de persoane. Mai mult de jumătate dintre persoanele evacuate sau salvate, 2.820, provin din municipiul Dorohoi.

De asemenea, în judeţ s-au înregistrat şapte victime - una în comuna Ibăneşti şi şase în municipiul Dorohoi.

Cel mai grav afectate de inundaţiile puternice, ca urmare a revărsării Siretului, care a înregistrat debite istorice, au fost judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ şi Bacău.

×
Subiecte în articol: observator