x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Plan alternativ de măsuri. Creşte fiscalitatea sau concedieri masive?

Plan alternativ de măsuri. Creşte fiscalitatea sau concedieri masive?

de Adriana Duţulescu    |    25 Iun 2010   •   00:00

Într-o scurtă declaraţie de presă la Palatul Victoria, premierul Emil Boc a anunţat că, după decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea legilor de austeritate, Guvernul a pregătit un pachet alternativ de măsuri în vederea reducerii deficitului bugetar.

Pachetul alternativ urmează să fie negociat cu partenerii de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană.
"Soluţia temporară propusă de Guvern, dar neacceptată de Curtea Constituţională, pe componenta de pensii reprezenta cea mai bună soluţie din punct de vedere economic pentru România, chiar dacă avea costuri politice foarte mari. Guvernul are pregătit pachetul alternativ de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, pachet negociat cu FMI, CE şi BM", a declarat Boc.

Emil Boc a refuzat să ofere informaţii clare cu privire la măsurile ce urmează să fie luate. Cel mai probabil, însă, acestea vor presupune majorarea TVA şi a cotei unice.

Guvernul ar putea să recurgă la adoptarea unei OUG de creştere a taxelor, care să compenseze cheltuielile de 1% din PIB, rămase în vigoare prin nereducerea pensiilor cu 15% şi să ceară Parlamentului modificarea rapidă a legilor pe care s-a pronunţat Curtea Constituţională.

O altă cale de reducere a deficitului bugetar ar putea consta în micşorarea drastică a numărului de angajaţi din sistemul bugetar.

×
Subiecte în articol: observator